Doorgaan naar hoofdcontent

Spaarsaldo (vervolg)

Ik blogde gisteren over ons spaarsaldo; hoe het daar mee staat en hoe we het in willen vullen in de toekomst. Ik had niet verwacht dat er zodanig veel reacties zouden volgen, vooral niet die waarin ik uitgemaakt wordt voor leugenaar.

Bij deze wil ik benadrukken; natuurlijk willen wij de buffer omhoog, de schuld bij schoonouders zo snel mogelijk aflossen en zuinig leven. Maar daarnaast willen we ook genieten van het leven, uitkijken naar de komst van ons kindje en daar mooie foto's van hebben als ons kindje op gaat groeien. Het was onze keus om de camera aan te schaffen, de juiste keus? Laten we dat maar in het midden houden.

Ik wil iedereen bedanken voor de reacties, al zou ik het op prijs stellen wanneer ik in mijn waarde gelaten wordt.

Reacties

 1. Je hebt inderdaad wel wat heftige reacties gekregen. Veel mensen lezen jouw blog omdat zij zelf heel erg met financiën bezig zijn omdat ze financieel onafhankelijk willen zijn. Zoals jullie de financiën beheersen sluit dat niet aan bij hun persoonlijke doel. Nu jij schrijft dat je ook gewoon lekker wil leven en dat financiën op orde niet op nummer 1 staat begrijp ik het wat beter.

  Ik zag bij zuinige man dat jullie wel een hele dure autoverzekering hebben, misschien kan je daar iets aan doen? En je man betaalt 40 euro per maand voor zijn telefoonrekening en heeft dan een telefoon waarmee je niet eens leuke foto's kan maken, misschien moet je daar ook even naar kijken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en ik begrijp ergens ook zeker wel waarom mensen zo reageren. Maar ja, 39 weken zwanger, dat is hormonaal best heftig, ik vond het dan ook echt even lastig. Vandaar dit opvolgend bericht. Wat betreft de autoverzekering, daar hebben we gewoon domme pech. Eerste auto op eigen naam en dus '0' schade vrije jaren. In (geloof ik) augustus wordt er een jaar bijgeschreven en gaan we weer op zoek naar de beste aanbieder.
   De telefoon is ronduit balen, abonnement loopt eind dit jaar af en hebben we op moeten schroeven omdat man voor zijn nieuwe werk veel gebruik maakt van zijn privé telefoon. Van nooit bellen naar heel veel zorgde voor een hele hoge rekening. We moesten het aantal bel minuten flink omhoog zetten en dit is in een bestaand abonnement niet goedkoop gebleken.. In december kunnen we het maandbedrag naar alle waarschijnlijkheid halveren.

   Verwijderen
  2. Hebben jullie wellicht eerst leaseauto gehad dan kan je een verklaring bij die verzekeraar opvragen en daarmee proberen korting te krijgen bij een verzekeraar.

   Verwijderen
 2. Ja met vingertje wijzen dat kunnen veel mensen die reageren heel goed, Waarschijnlijk uit de mindset waar Joyce over schrijft maar toch.
  Onverdiend en onnodig.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Her is niet allemaal negatief en er zitten ook zeker goede, bruikbare tips bij. Maar ik schrok er wel even van. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 3. Ik lees financiele blog om mijn eigen situatie te kunnen spiegelen: welke keuzes maak ik, kan ik er ook anders tegen aan kijken, zijn er nog nieuwe tips/inzichten. Ik vind het fijn als mensen mij kritische vragen stellen omdat ik dan nog bewuster wordt. Naar mijn idee geef jij verschillende beelden van jouw situatie, dit kan natuurlijk een bewuste keus zijn, maar het viel me op en daarom stipte ik het aan. Vanuit het idee dat jij dit ook fijn vind. Excuses als dit niet het geval is en weet dat het zeker niet was om jou als leugenaar neer te zetten. Mijn vragen komen echt vanuit het idee om de ander beter te leren kennen/snappen om daar zelf ook weer van te leren en om de ander te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap het wel en bedankt nog voor je toelichting. Ik weet zelf ook dat de buffer omhoog moet, tuurlijk en het liefst gisteren dan vandaag.. maar ik heb altijd het idee dat ik verder juist best goed met geld om kan gaan, een kritische noot is niet slecht, maar ik schrok hier echt van. Financieel chaotisch? Zou ik normaal niet bij mezelf plakken..

   Verwijderen
 4. Dat je het moet doen zoals jij het wil, staat uiteraard buiten kijf. Daar zal iedereen het over eens zijn . Maar als je je volledige financiën met ons deelt, dan kan je zowel complimenten als kritiek verwachten. Daar mag jij dan iets mee doen of helemaal niet. Ik ben het met je eens dat het hier en daar wel wat opbouwender had gekund.

  Ik persoonlijk zou zweten van een buffer van 188. Stel, je hebt net een motor gekocht en je hebt daarna ineens enorme financiële pech, wat zijn dan je plannen? Weer opnieuw een bedrag van je schoonouders lenen? Of spreek je het spaargeld van jouw kind aan? Wellicht is het interessant om jouw gedachten hierover te delen.

  Wat betreft je camera... Ik zou dan echt eerst even om me heen vragen of ik van iemand een goede camera kan lenen (zoveel mensen hebben tegenwoordig fotograferen als hobby) maar misschien heb je dat al gedaan, dat weet ik niet. Ik heb niet al je blogs gelezen.

  In ieder geval wil ik je succes wensen en ik hoop dat al jullie keuzes goed uitpakken.
  Groet Laila

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Laila, bedankt voor je reactie. Je hebt ook zeker gelijk, kritiek en reacties kan ik verwachten als ik blog over mijn financiën. Ik heb de serie spaardoel in het leven geroepen om ons spaargedrag juist te stimuleren, zoals je ziet heb ik nog wat stimulatie nodig.. Ik kan je vertellen, dat heb ik wel gekregen, haha. ;-)
   €188,- is niet veel, maar ik ben blij dat er überhaupt spaargeld is, dat ik rekeningen gelijk kan betalen en verder geen schulden aan hoef te gaan. We gaan ervoor om het saldo z.s.m. te verhogen omdat ik er inderdaad ook benauwd van wordt. Maar wat ik ook benadrukken wil is dat ik van mening ben dat we het zo goed hebben en dat ik graag positief naar het leven kijk. Dus hey: we hebben ondanks alle vaste lasten, alle extra kosten en aflossingen een bedrag van €5.610,- op de rekening staan. Ongeacht of het gereserveerd is voor de buffer. Ik kom er in een later blog nog op terug. Fijne zondag!

   Verwijderen
 5. De reacties op je vorige blog waren inderdaad best pittig. Precies wat Joyce schrijft: de mensen die hier meelezen zijn waarschijnlijk veel met persoonlijke financiën en besparen bezig. Ik denk dat de manier waarop jullie je financiën hebben georganiseerd heel vergelijkbaar is met veel andere Nederlanders, maar de echte zuinigaards zien bij jou nog een schat aan mogelijkheden om te besparen.

  Ik denk dat je op de goede weg bent wat betreft financieel bewustzijn, maar dat je misschien nog wel wat hulp kunt gebruiken. Heb je weleens aan een budgetcoach gedacht? Om in 6 jaar een lening van 20.000 euro af te lossen, moet je gemiddeld per maand bijna 280 euro opzij zetten. Dat is een fors bedrag dat je in je vaste lasten zou moeten meenemen. Net zoals je elke maand je hypotheek betaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er inderdaad wel eens mee gespeeld, met de gedachte voor een coach. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 6. Och wat flauw en zelfs naar van de reageerders. Ook ik ben mens en vind ik wat van elke blog die ik lees (menseneigen zeg maar). Maar ik lees ik juist om inspiratie op te doen. Soms zie ik het als goede tips, zelfs gratis advies, en soms zou ik het zelf anders doen, maar ik weet dat iedereen met zijn financiën omgaat zoals dat naar hun goeddunken het beste is en laat iedereen daarom graag in hun waarde. Ik vind je blogs leuk en hoop dat je blijft publiceren in al je openheid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een lieve reactie, zo sta ik er ook in. Ik ga er zeker mee door!

   Verwijderen
 7. Ik zag vanmorgen al de reacties en had toen geen tijd om te reageren. Sommige reacties vond ik erg heftig. Ik kan mij best voorstellen dat bv je schoonouders mensen zijn die helemaal niet vinden dat jullie geen toestel mogen kopen omdat eerst een schuld moeten worden afgelost. Zo waren mijn (schoon)ouders ook, die vonden bv vooral dat wij moesten genieten. Dat betekent natuurlijk niet dat je zomaar in het wilde weg kunt leven, maar ik heb ook niet het idee van jullie blog dat jullie dat doen. Het blijft afwegen, en nog zuiniger kan altijd. Juist de middenweg vinden is mijn inziens het belangrijkste en in mijn ogen ook een juiste manier. Ik vind het dapper dat je alles eerlijk schrijft en ook reactie geeft op de reacties van je blog over de spaarstanden. Geniet maar van het nieuwe toestel en ik denk dat jullie je weg wel vinden tussen genieten/leven en sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! We hebben hele zuinige tijden en tijden waarin 'we wat losser zijn'. Schoonouders verloren twee kinderen in korte tijd en willen ook dat wij inderdaad de mogelijkheid hebben en nemen om te genieten van het leven.
   Onnodige en ondoordachte aankopen komen niet zoveel voor (gelukkig).
   Nogmaals; bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 8. Sjonge ik loop een dagje achter, wat een pittige reacties kreeg je. Ik vind best wat van je verhaal maar ik lees vooral eerlijkheid en goed besef. En ik vind het heel knap hoe je op iedereen reageert.
  Hopelijk heb je er ondanks alles wat tips of ideeën uit kunnen halen.
  Wij hebben een spaarpotje voor onderhoud huis (streefbedtag 3000 maar ook wel eens minder na gemaakte kosten), reserveringen voor jaarbetalingen en een buffer van ten minste 6000 euro.
  Eerder spaarden we alle kinderbijslag en onlangs besloten daarmee voorlopig de hypotheek af te lossen.
  O en ipv een budgetcoach kun je misschien iemand in je omgeving vragen eens kritisch mee te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je bericht. Ik heb er zeker ook wel wat aan, maar sommige reacties deden me pijn en daarom besloot ik op iedereen te reageren en een blog als reactie te schrijven. We gaan zeker voor een mooie buffer sparen, hopelijk kan ik in de toekomst mooie spaardoel-blogs plaatsen, gelijk aan die van jullie! ;-)

   Verwijderen
 9. Ik lees ook niet meer elke dag en zag vandaag je reacties n.a.v. je blog gisteren. Iedereen moet zelf weten hoe hij of zij omgaat met zijn financiën. Dat jij alles opschrijft in je blog maakt je inderdaad kwetsbaar. Al heel vaak heb ik mensen advies gegeven hoe om te gaan met de potjes waarin je geld wilt steken/sparen. Als je eens wil dat iemand meekijkt wil ik best doen. Ik zou gaan voor het vergroten van je buffer, maar dat heb je zelf ook al aangegeven. En zolang er geen motor gekocht wordt heb je dat ook achter de hand. Je bent op de goede weg. Laat de tijd zijn werk doen. Volgend jaar ziet het er al helemaal anders uit. Veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve mevrouw, ik begrijp niet zo goed waarom mensen zulke akelige reacties geven. Het is toch zeker jullie geld en jullie leven! Dat je een en ander deelt op je blog maakt toch niet dat andere mensen daar zo lelijk over moeten doen!
  Jullie hoeven toch zeker geen verantwoording af te leggen en als iemand het niet eens is met jullie keuze dan lezen ze je blog toch lekker niet!
  Ik hoop dat je het naast je neer kunt leggen en verder kunt genieten van de laatste loodjes van de zwangerschap. Ik wens je een goede en vlotte bevalling met een prachtig gezonde baby en dat het met jou ook helemaal goed mag gaan. Geniet van de ontmoeting van jullie zoon en de baby en maak maar prachtige foto's! Lieve groet, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve Annemarie, bedankt voor je reactie! Ik vond het zelf prettig om te reageren, dit heeft er voor gezorgd dat ik het inderdaad naast me (niet helemaal want sparen gaan we ;-)) neer kan leggen.
   Ik geniet zeker nog even van de laatste loodjes. Leuk dat je meeleest!

   Verwijderen
 11. Aanbieding voor alle individuen

  U bent op zoek naar een groot bedrag om uw bedrijf nieuw leven in te blazen of u bent op zoek naar een lening om uw huis te kopen.
  We kunnen u deze lening verstrekken.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Rolandgadner@outlook.de
  WhatsApp-nummer: +33784505888
  Website: https://creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Boodschappenbudget

Ons boodschappenbudget loopt de spuigaten uit. Voorgaande jaren scoorden we onderstaande gemiddelden.

Gemiddeld per week in 2015 : €63,33Totaalbedrag: €3293,16Gemiddeld per week in 2016 : €58,91Totaalbedrag: €3122,22Gemiddeld per week in 2017 : €69,56Totaalbedrag: €3616,96De status tot nu toe: in 32 weken gaven wij in totaal €2.549,23 uit, wat een gemiddelde oplevert van €79,66 per week. Door de komst van zoon B heb ik hetbudget laten versloffen. Ik maak nog steeds een weekmenu naar aanleiding van deaanbiedingen die ik op zoek in de Albert Heijn app, maar toch werd er te veel luxe gekocht. Geen zin om te koken? Laten we even naar de winkel gaan en zomaar watlekkers halen. En daar ben ik nu helemaal klaar mee. Nu zoon B alweer drie maanden is en ikbijna start met werken merk ik dat ons ritme terug gaat komen. De vakantie vanman is weer achter de rug en doordat hij nu weer werkt gaat het allemaal al soepeler. Deze week gaven we €55,00 uit aan boodschappen. Mijn voornemen is om goedkoper,…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.