Doorgaan naar hoofdcontent

Overuren

Sinds kort is het op mijn werk mogelijk om extra uren uit te laten betalen. Omdat ik deze maand 14,25 uur extra heb gewerkt mocht ik kiezen. Ik heb dit keer gekozen voor uit betalen.

Met mijn 24-urige werkweek heb ik vrij veel vrije dagen die ik eigenlijk niet op neem. Als je in een week twee keer weekend hebt is die noodzaak niet zo groot. Een uitzondering is natuurlijk wel onze zomervakantie. Die neem ik maar wat graag vrij.

Man heeft ook de mogelijkheid om zijn overuren uit te laten betalen. Doordat hij een keer in de twee weken een week storingsdienst heeft lopen deze uren vrij snel op. Inmiddels worden deze uren standaard uitbetaald. Dit is iedere maand toch een leuke bonus. Met de verbouwingskosten van de zolder is dit erg welkom en gaat het iedere maand toch eigenlijk weer op. De zolder is al een heel eind klaar, dus ik verwacht niet dat er nog heel veel kosten gemaakt gaan worden.

Dan gaat het geld naar de spaarrekening.

Kies jij voor uitbetalen of tijd voor tijd?

Reacties

 1. Het verbaast me dat je met die extra uitbetalingen niet eerst de lening aan (schoon)ouders afbetaald. Dat zou voor mij prioriteit hebben, juist omdat het familie is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals je misschien hebt gelezen hebben we deze maand netjes afgelost. Volgende maand zal dit niet anders zijn, maar wie zegt dat dit van het geld van de overuren gebeurd? Bedankt voor je - anonieme - reactie.

   Verwijderen
 2. Mijn man laat zijn overuren en storingsdienst in tijd uitbetalen. Hij werkt fulltime, maar is zo iedere week 1 dag vrij en een aantal vakantieweken, zodat hij ook de zorg over onze dochter kan hebben. Helaas vind het bedrijf het nl niet goed als medewerkers parttime werken. En zijn ouderschapsuren zijn al op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel prettig dat je het dan zo in kunt vullen! Man heeft nu nog heel wat uren open staan van afgelopen jaar. Meer uren heeft simpelweg geen nut. Dus wij profiteren hier financieel dan maar van.

   Verwijderen
 3. Over uitbetalen betaal je extra belasting zegt mijn man altijd, dus hij neemt liever vrije dagen op. Zelf werk ik als zzp'er.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijzonder dat je man dit denkt, en dat jij als toch blogger over financiële zaken hem niet uitgelegd hebt, hoe het écht zit.

   Het is namelijk een (zeer hardnekkig) misverstand.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor jullie reacties, ik heb inderdaad ook begrepen dat dit niet waar is. Daarom hebben wij vanaf begin af aan besloten om het uit te laten betalen.

   Op naar de spaarrekening!

   Verwijderen
 4. Ja, ik laat het ook uitbetalen.

  Er gaat een hardnekkig misverstand rond dat je over uitbetaalde overuren veel meer belasting zou moeten betalen. Uiteindelijk betaal je namelijk gewoon belasting over je totaal verdiende salaris. Zit je ergens midden in de 40,85%-schaal, dan betaal je ook voor je overuren gewoon die 40,85% belasting en niet meer.

  Dus ik laat het gewoon uitbetalen. En dan gebruik ik het op een nuttige manier. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig om ons huis energiezuiniger te maken, wat ons in de toekomst veel geld gaat besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker zo'n extraatje, wat verbouwen jullie aan de zolder?
  Hier geen overuren die we kunnen laten uitbetalen. Ik kan voor een deel tijd terugkrijgen, en man kan er helemaal niks mee. Dus helaas..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, dat scheelt echt wel iedere maand. De zolder wordt geïsoleerd, er wordt een slaapkamer gecreëerd, een zolder met vlisotrap, en een wasruimte. Een vaste kast en schotten. Een heleboel dus!

   Verwijderen
 6. Wat heeft je man vaak storingsdienst, wordt hij dan ook vaak opgeroepen?

  Ik werk niet maar mijn man wel. Zijn overuren worden deels gebruikt voor kleine compensaties omdat hij ook regelmatig te weinig uren maakt, dan mag hij een deel tijd voor tijd (maximaal 10 dagen officieel) en de rest laat hij uitbetalen.

  Hij riep trouwens ook altijd zo hard dat dat extra belasting kostte. Heb het tig keer uitgelegd en langzaamaan lijkt het gevoel dat hij gekort wordt af te nemen. Want hij snapt het feitelijk wel maar zijn gevoel zit in de weg :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En gevoel roept vaak harder dan het verstand. Herkenbaar. 😉
   Een keer in de twee weken van maandagmiddag tot en met zondagavond. Dan bijna iedere avond storing en in het weekend gemiddeld zo'n twee a drie keer. Vooral nu in de wintertijd veel storingen. Wel voor van alles en nog wat; elektra, cv-ketels, verstoppingen etc.
   Gelukkig dus ook een keer in de twee weken een week en weekend vrij. Want het is vrij regelmatig dat ik dus alleen ben met de jongens (buiten zijn 40-urige werkweek om).

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Spaarsaldo (vervolg)

Ik blogde gisteren over ons spaarsaldo; hoe het daar mee staat en hoe we het in willen vullen in de toekomst. Ik had niet verwacht dat er zodanig veel reacties zouden volgen, vooral niet die waarin ik uitgemaakt wordt voor leugenaar.

Bij deze wil ik benadrukken; natuurlijk willen wij de buffer omhoog, de schuld bij schoonouders zo snel mogelijk aflossen en zuinig leven. Maar daarnaast willen we ook genieten van het leven, uitkijken naar de komst van ons kindje en daar mooie foto's van hebben als ons kindje op gaat groeien. Het was onze keus om de camera aan te schaffen, de juiste keus? Laten we dat maar in het midden houden.

Ik wil iedereen bedanken voor de reacties, al zou ik het op prijs stellen wanneer ik in mijn waarde gelaten wordt.

Spaarsaldo

Het werd tijd voor een nieuwe spaar update. Een aantal weken terug gaf ik aan dat ik wil dat dit een terugkerend thema wordt als extra motivatie.

Om het sparen te stimuleren pakte ik een truc uit de oude doos. Voorheen deed ik dit zeer regelmatig. Nu het sparen niet zo hard gaat door alle uitgaven voor het afwerken van de garage ben ik het weer toe gaan passen; het afronden van onze lopende rekeningen.

Wanneer er na een uitgave een saldo van bijvoorbeeld €126,80 staat, maak ik €1,80 over naar de spaarrekening. Door dit weer toe te passen spaarde ik deze maand al een mooi bedrag.

Het totaal saldo van de spaarrekening komt op €2.515,76. Het saldo is te verdelen in drie groepen.  Een spaarrekening voor zoon (€1.750,-), een spaarrekening voor de motor van man (€250,-) en de buffer. De buffer staat nu dus op €515,76.

Doordat we tussendoor veel uitgegeven hebben in de bouwmarkt en weer een aflossing gedaan hebben is de rekening niet gegroeid. In vergelijking met 10 september zijn we zelfs f…