Overuren

Sinds kort is het op mijn werk mogelijk om extra uren uit te laten betalen. Omdat ik deze maand 14,25 uur extra heb gewerkt mocht ik kiezen. Ik heb dit keer gekozen voor uit betalen.

Met mijn 24-urige werkweek heb ik vrij veel vrije dagen die ik eigenlijk niet op neem. Als je in een week twee keer weekend hebt is die noodzaak niet zo groot. Een uitzondering is natuurlijk wel onze zomervakantie. Die neem ik maar wat graag vrij.

Man heeft ook de mogelijkheid om zijn overuren uit te laten betalen. Doordat hij een keer in de twee weken een week storingsdienst heeft lopen deze uren vrij snel op. Inmiddels worden deze uren standaard uitbetaald. Dit is iedere maand toch een leuke bonus. Met de verbouwingskosten van de zolder is dit erg welkom en gaat het iedere maand toch eigenlijk weer op. De zolder is al een heel eind klaar, dus ik verwacht niet dat er nog heel veel kosten gemaakt gaan worden.

Dan gaat het geld naar de spaarrekening.

Kies jij voor uitbetalen of tijd voor tijd?

Reacties

  1. Het verbaast me dat je met die extra uitbetalingen niet eerst de lening aan (schoon)ouders afbetaald. Dat zou voor mij prioriteit hebben, juist omdat het familie is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals je misschien hebt gelezen hebben we deze maand netjes afgelost. Volgende maand zal dit niet anders zijn, maar wie zegt dat dit van het geld van de overuren gebeurd? Bedankt voor je - anonieme - reactie.

      Verwijderen
  2. Mijn man laat zijn overuren en storingsdienst in tijd uitbetalen. Hij werkt fulltime, maar is zo iedere week 1 dag vrij en een aantal vakantieweken, zodat hij ook de zorg over onze dochter kan hebben. Helaas vind het bedrijf het nl niet goed als medewerkers parttime werken. En zijn ouderschapsuren zijn al op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel prettig dat je het dan zo in kunt vullen! Man heeft nu nog heel wat uren open staan van afgelopen jaar. Meer uren heeft simpelweg geen nut. Dus wij profiteren hier financieel dan maar van.

      Verwijderen
  3. Over uitbetalen betaal je extra belasting zegt mijn man altijd, dus hij neemt liever vrije dagen op. Zelf werk ik als zzp'er.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijzonder dat je man dit denkt, en dat jij als toch blogger over financiële zaken hem niet uitgelegd hebt, hoe het écht zit.

      Het is namelijk een (zeer hardnekkig) misverstand.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor jullie reacties, ik heb inderdaad ook begrepen dat dit niet waar is. Daarom hebben wij vanaf begin af aan besloten om het uit te laten betalen.

      Op naar de spaarrekening!

      Verwijderen
  4. Ja, ik laat het ook uitbetalen.

    Er gaat een hardnekkig misverstand rond dat je over uitbetaalde overuren veel meer belasting zou moeten betalen. Uiteindelijk betaal je namelijk gewoon belasting over je totaal verdiende salaris. Zit je ergens midden in de 40,85%-schaal, dan betaal je ook voor je overuren gewoon die 40,85% belasting en niet meer.

    Dus ik laat het gewoon uitbetalen. En dan gebruik ik het op een nuttige manier. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig om ons huis energiezuiniger te maken, wat ons in de toekomst veel geld gaat besparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker zo'n extraatje, wat verbouwen jullie aan de zolder?
    Hier geen overuren die we kunnen laten uitbetalen. Ik kan voor een deel tijd terugkrijgen, en man kan er helemaal niks mee. Dus helaas..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker, dat scheelt echt wel iedere maand. De zolder wordt geïsoleerd, er wordt een slaapkamer gecreëerd, een zolder met vlisotrap, en een wasruimte. Een vaste kast en schotten. Een heleboel dus!

      Verwijderen
  6. Wat heeft je man vaak storingsdienst, wordt hij dan ook vaak opgeroepen?

    Ik werk niet maar mijn man wel. Zijn overuren worden deels gebruikt voor kleine compensaties omdat hij ook regelmatig te weinig uren maakt, dan mag hij een deel tijd voor tijd (maximaal 10 dagen officieel) en de rest laat hij uitbetalen.

    Hij riep trouwens ook altijd zo hard dat dat extra belasting kostte. Heb het tig keer uitgelegd en langzaamaan lijkt het gevoel dat hij gekort wordt af te nemen. Want hij snapt het feitelijk wel maar zijn gevoel zit in de weg :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En gevoel roept vaak harder dan het verstand. Herkenbaar. 😉
      Een keer in de twee weken van maandagmiddag tot en met zondagavond. Dan bijna iedere avond storing en in het weekend gemiddeld zo'n twee a drie keer. Vooral nu in de wintertijd veel storingen. Wel voor van alles en nog wat; elektra, cv-ketels, verstoppingen etc.
      Gelukkig dus ook een keer in de twee weken een week en weekend vrij. Want het is vrij regelmatig dat ik dus alleen ben met de jongens (buiten zijn 40-urige werkweek om).

      Verwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je meeleest! Laat vooral iets van je horen.