Doorgaan naar hoofdcontent

Collecte lopen

Een aantal weken geleden werd er aan de deur gebeld. Er stond een mevrouw van het Nationaal Fonds Kinderhulp met de vraag of ik voor dit fonds wilde collecteren. Toen ik bij mijn ouders woonde liep ik regelmatig collecte, o.a. voor epilepsie en kinderhulp. Ik heb het even overwogen en besloten om mij aan te melden. Iets voor het goede doel doen trok me wel en daarnaast leek het me leuk om de mensen in de buurt eens te zien. Huizen gluren blijft een leuke hobby. ;-)

Deze week is het de collecteweek van Kinderhulp. Gisteravond en vanavond liep ik twee van de drie straten samen met mijn zoon. Morgenavond nog straat nummer drie en dan zit het er weer op. In mijn oude dorp waren het heel wat minder huizen, hier heb ik me wel enigszins op verkeken. Gelukkig hebben we prachtig weer en vindt zoon het oprecht leuk om mee te gaan.

De collectebus komen ze later deze week weer ophalen. Ik ben zeer benieuwd wat ik opgehaald heb. Het valt me op dat er veel mensen geld geven. Met alle berichten in de media had ik dit niet verwacht. Toch zijn er ook best wat mensen die een sticker op de deur hebben met daarop de boodschap dat ze geen collectanten wensen. Bijzonder, hier zou ik nou zelf nooit over nadenken. Ik geef altijd gewoon €0,50, al is het maar voor de moeite die de collectant voor het goede doel doet.

Lopen jullie weleens een collecte? Of doen jullie aan een andere vorm van vrijwilligerswerk? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

 1. kHeb ook weleens gecollecteerd, nu niet meer, met 2 kids en verre routes vond ik het niet zo handig meer :). Wel werk ik vrijwillig voor de kerk voor onze webwinkel. Ik naai pittenzakken, maak tekstborden, enz. Als je het leuk vindt: www.hetbouwsteentje.nl :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik me voorstellen. Met 1 e hort op gaat prima. ;-). Ik zal eens een kijkje nemen!

   Verwijderen
 2. Ik loop geen collectes. Doe wel vrijwillerswerk, zo geef ik oa cursussen over financien en leid een groep voor jonge moeders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed! Dat is direct invloed uitoefenen met vrijwilligerswerk. Via collecteren gaat het natuurlijk nog een hele weg.

   Verwijderen
 3. Ja ik loop voor de hartstichting.
  Dus vorige week moeten lopen ik neem ook altijd de kinderen mee dat levert meer op de mensen durven dan minder gauw Nee te zeggen.
  Ik zelf geef ook altijd wat ik heb een potje bij de deur staan met kleingeld.
  Net zo wat jij zegt aleen al voor de moeite die ze nemen om voor een goed doel te lopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig! Iemand gaf aan dat er twee collectes tegelijk liepen maar de hartstichting was dus vorige week al. Slim dat potje, ik heb in huis een spaarpot en haal het daar altijd uit.

   Verwijderen
 4. Ik heb een potje met vijftig centstukken in de meterkast staan. Zo hoeft de collectant niet lang te wachten en ik niet te zoeken.
  Ik ben wel helemaal klaar met donateurwervers die hier nogal vaak aan de deur komen. Daar moet ik nog eens een melding of sticker voor op de deur plakken. Ik heb vroeger wel collectes gelopen. Voor Jantje Beton en nog iets. Ik heb ook wel meegeholpen om de collecte van Jantje Beton te organiseren toen ik in de ouderraad van een peuterspeelzaal zat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik woon pas sinds kort in het dorp (voorheen in de polder, dus daar kwamen ze nooit) en heb inderdaad gemerkt dat er regelmatig donateurwervers aanbellen. Ik kan me ook goed voorstellen dat je dat een keer beu wordt.

   Verwijderen
 5. Ik werk op vier plekken in de week als vrijwilliger, in totaal ben ik algauw 16 uur in de week druk ermee.
  Ik geef alleen aan collectanten die voor 17 of na 19 uur komen. Ik heb zo'n spuughekel aan gestoord worden tijdens het koken en eten dat ik deze regel in heb gesteld. De bel trek ik elke dag als ik ga koken de bel uit het stopcontact. En de huistelefoon ligt er dan ook af. Ik wil gewoon in alle rust de werkdag afsluiten, samen praten, eten.
  Daarnaast geef ik niet aan stichtingen waar er meer dan 10% van de giften opgaat aan overheadkosten, verder moet ik het een zinvol iets vinden, jantje beton en opkikker vallen daar beslist niet onder.

  Ik heb een hekel aan het geleur via telefoon en deurbel voor weet ik wat nu weer. Als kind herinner ik me dat het een keer of 10 per jaar raak was. Inmiddels is het bijna drie keer in de week raak. Ik ben overprikkeld tegen de tijd dat de terreur begint, ik ben toe aan rust, geen verstoringen.

  Ik zal nooit van mijn leven op deze manier een ander lastigvallen, wat het goede doel ook maar mag zijn.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben van mening dat een ieder vrij is om te doen wat goed voelt en zelf mag beslissen om te geven ja of nee. Bedankt voor je reactie maar ik zou het op prijs stellen als het een volgende keer wat minder negatief is.

   Verwijderen
 6. Ik heb dus zo'n sticker bij de deur hangen en wel om de volgende redenen:
  Er zijn periodes dat ze er 4 x per week wordt gecollecteerd (landelijk, lokaal of voor acties die voor verenigingen worden gehouden). Dat vind ik echt teveel. Verder heb ik geen contant geld in huis en het aller-, aller-, allerirritantste is dat ze altijd komen op tijdstippen dat het niet uitkomt. Ik ben dus gestopt met collectes aan de deur. Maar ik ben niet gestopt met het geven van goede doelen: ik maak ieder kwartaal een aardig bedrag over naar 4 door mijzelf gekozen goede doelen (iets voor ouderen, iets voor kinderen en 2 voor onderzoek naar ziektes). Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk. Mensen met een sticker aan de deur dus niet meteen veroordelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik veroordeel niemand. Ik zeg alleen dat ik dit nooit zou doen, simpelweg omdat ik dit niet als optie zou bedenken. Iedereen is vrij in zijn of haar keuze om wel of niet te geven,wel of niet te lopen en wel of niet zo'n sticker te plakken. Het was niet mijn bedoeling om aanvallend over te komen.

   Verwijderen
 7. Ik loop zelf geen collecte, al werd ik er een paar maanden geleden wel voor gevraagd maar zou ik moeten lopen in de week dat ik uitgerekend ben. Geen optie dus. Ik geef zelf altijd aan een collectant. Tenminste.. als tie met een bus komt. Ik doneer niet via een ipad ofzo. Op de één of andere manier vertrouw ik dat niet zo..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me inderdaad niet verstandig om te moeten lopen wanneer je hoogzwanger bent. Dan ben je wel bezig met andere dingen. 😉 Dat heb ik nog niet gehad maar ik snap je argwaan! Geldt ook voor mij.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Boodschappenbudget

Ons boodschappenbudget loopt de spuigaten uit. Voorgaande jaren scoorden we onderstaande gemiddelden.

Gemiddeld per week in 2015 : €63,33Totaalbedrag: €3293,16Gemiddeld per week in 2016 : €58,91Totaalbedrag: €3122,22Gemiddeld per week in 2017 : €69,56Totaalbedrag: €3616,96De status tot nu toe: in 32 weken gaven wij in totaal €2.549,23 uit, wat een gemiddelde oplevert van €79,66 per week. Door de komst van zoon B heb ik hetbudget laten versloffen. Ik maak nog steeds een weekmenu naar aanleiding van deaanbiedingen die ik op zoek in de Albert Heijn app, maar toch werd er te veel luxe gekocht. Geen zin om te koken? Laten we even naar de winkel gaan en zomaar watlekkers halen. En daar ben ik nu helemaal klaar mee. Nu zoon B alweer drie maanden is en ikbijna start met werken merk ik dat ons ritme terug gaat komen. De vakantie vanman is weer achter de rug en doordat hij nu weer werkt gaat het allemaal al soepeler. Deze week gaven we €55,00 uit aan boodschappen. Mijn voornemen is om goedkoper,…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.