Doorgaan naar hoofdcontent

Vaste lasten

Aan het begin van deze maand hebben we voor onszelf alle vaste lasten eens op een rijtje gezet. De nieuwe bedragen voor energie en gas hadden we intussen terug gekregen en hierdoor konden we een realistisch overzicht maken. Voor alle vaste lasten hebben we gekeken wat we per maand weg moeten zetten om deze lasten op te kunnen vangen. Voorheen betaalden we de verzekering van onze enige auto in een keer. Dit kwam neer op ongeveer €850,-, veel geld wat van de spaarrekening afgehaald werd. Door het bedrag door twaalf te delen en het iedere maand op een rekening te zetten hoeven we niet langer een greep in ons spaargeld te doen.

Dit hebben we ook gedaan voor de begrafenisverzekering, motorverzekering, brommerverzekering, BSR, SVHW en bureaukosten en uurtarief van de gastouder. Ik gebruik zelf twee lopende rekening. Op de ene rekening staat mijn besteedbaar inkomen, voor de boodschappen en overige kosten. Op de andere rekening komt mijn loon binnen en worden alle vaste lasten afgeschreven. Zo kan ik nooit geld uitgeven wat gereserveerd is voor een last. Iedere maand wordt na het ontvangen van mijn loon het spaarbedrag en het besteedbaar inkomen overgeschreven naar de spaar- en lopende rekening.

Heerlijk vind ik het, het overzicht en precies weten waar je aan toe bent. Sinds ik begin 2015 gestart ben met het noteren van al mijn uitgaven merk ik dat ik veel bewuster met mijn geld omga. Het is nu echt een sport om zo weinig mogelijk uit te geven en zo veel mogelijk te sparen. Dat is nu best een kunst met de luiers die er doorheen vliegen, maar ook hier valt goed op te besparen. Ideetje voor een volgend blogbericht!

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Gratis op te halen

We zijn hard aan het klussen in het nieuwe huis. In ons huidige huis ben ik aan het opruimen, uitzoeken en inpakken. Veel verkoop ik via Facebook en Marktplaats, maar er zijn ook spullen die niet de moeite zijn om te verkopen of waarop niet gereageerd wordt. Het zijn allemaal spullen die nog goed te gebruiken zijn.

Ik besloot deze gratis op internet te zetten, in de verwachting dat er zeer snel gereageerd zou worden. Het staat nu al een aantal dagen op internet en er zijn nog geen reacties. Zal iedereen aan het minimaliseren zijn? Als het van het weekend nog niet opgehaald is gaat het naar de kringloop.

Werkt het gratis ophalen bij jullie wel? Hebben jullie misschien nog tips? Ik hoor graag van jullie!

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…