Doorgaan naar hoofdcontent

Spaar- en aflosplan

Nu dat wij een huis gekocht hebben en daarnaast wensen voor in en rondom het huis hebben we een spaar- en aflosplan opgesteld.

Allereerst handig om onze schulden op een rij te zetten. Via de hypotheekverstrekker leenden we €210.141,-. Hierop lossen we iedere maand automatisch al af. Na twee betalingen is ons maandbedrag al gezakt van €812,11 naar €811,70. Dit is natuurlijk al leuk om te zien maar we zouden hiernaast graag nog extra aflossen.

Voordat we extra kunnen af gaan lossen hebben we nog een schuld bij onze (schoon)ouders. Zij leenden ons €20.000,- onder het mom van een schenking. Deze lening heeft allereerst onze prioriteit. We hebben afgesproken dat we de lening in stappen van €1.000,- af gaan lossen tegen 1.3% rente.

Daarnaast willen we ook sparen. Eerst onze buffer naar €5.000,- en daarna gaat alles in de spaarpot voor een nieuwe badkamer. Voor de badkamer verwachten we zo'n €8.000,- nodig te hebben. Man gaat de badkamer zelf plaatsen.

Ons vaste spaarbedrag per maand komt op €350,-. €130,- krijgen we iedere maand van de belasting terug. Man houdt na aftrek van de hypotheek en verzekering ruim €1.000,- over van zijn loon. We hebben besloten om aan het begin van iedere maand €220,- naar onze aflosrekening te storten samen met de eerdergenoemde €130,-.

Onze variabele lasten komen bij lange na niet bij de €800,- in de buurt. Van man zijn rekening wordt alleen nog getankt en onvoorziene kosten betaald. Nu we nog volop aan het klussen zijn zullen hier ook de nodige kosten zijn. We hopen dus iedere maand nog zo'n €400,- over te houden. Dit gaat rechtstreeks naar de buffer. Als dit realistisch blijkt te zijn, hebben we onze buffer met ongeveer een jaar weer op niveau. Zodra de mogelijkheden er zijn willen we uiteraard de buffer verder ophogen.

Op de aflosrekening sparen we gegarandeerd €350,- in de maand. Iedere drie maanden kunnen we dus een aflossing doen. Met vijf jaar zou ook de schuld bij (schoonouders) afbetaald kunnen zijn. We hopen dit te bespoedigen met het reserveren van het vakantiegeld. Maar het zou ook zomaar kunnen dat we besluiten om die bedragen op de hypotheek af te lossen. Dit kriebelt namelijk ook al.

Wat zijn jullie spaar- en aflosplannen voor dit jaar? Hebben jullie ook grote plannen zoals een nieuwe badkamer, keuken of auto? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

 1. Persoonlijk zou ik een schuld bij familie als eerste aflossen. Gewoon, puur gevoel. Verder komen we niet aan aflossen toe. We verwachten ons vierde kindje, plaatsen een dakkapel en er moeten kamers gemaakt worden op zolder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Flink aan het sparen dus. Gefeliciteerd met je zwangerschap! Dat is ook de bedoeling,maar we hebben een afspraak voor 5 jaar met de (schoon)familie. Dus als we dat maar halen, dan houden we ons aan de afspraak. Vakantiegeld hebben we niet meegenomen in de aflosberekening dus daar kunnen we toch mee doen wat we willen. Aflossen op familielening of hypotheek.

   Verwijderen
 2. Ik zou ook de familielening eerst afbetalen, qua prioriteit nog nog voor de badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar gaan we ook zeker voor. De buffer opbouwen en aflossen op de familielening. Die badkamer komt wel weer. ;-)

   Verwijderen
 3. Mooi plan, alles op een rijtje zetten helpt altijd enorm.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt dus gelogen tegenover de geldverstrekker. Want je hebt geen schenking gekregen, maar een lening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt. Als we aan zouden geven dat we dit bedrag lenen kunnen we geen enkel huis kopen. Omdat we dan slechts 147.000 euro mochten lenen. Dit terwijl wij met ons inkomen en onze uitgaven aan beide betalingsvoorwaarden kunnen voldoen. Hierop hebben wij besloten om dit te doen. Niet fair maar hierdoor kregen wij wel de mogelijkheid om een huis te kopen.

   Verwijderen
  2. Ja en wiens schuld is het dat wij brave burgers geen hypotheek meer kunnen krijgen? Die leugenaars van hypotheekverstrekkers die tot tien jaar geleden iedere brave burger voorlogen over zogenaamde realistische hypotheken.
   Dus een leugentje om bestwil is tegenwoordig wel geoorloofd. Laat de banken maar eerst rechtbreien wat ze veroorzaakt hebben, kunnen we daarna weer over fair praten.

   Verwijderen
 5. Wij lossen iedere maand 500,00 euro extra af. Sparen 2000,00 euro voor collegegeld dochter. Daarnaast zijn we diehard aan het sparen voor een nieuwe auto. Hebben we deze gekocht dan gaan we sparen voor een nieuwe keuken. Is deze gerealiseerd dan sparen we voor de verbouwing van de zolder en nieuwe dakramen.Daarna is de tuin aan de beurt. Waarschijnlijk hebben we dan alweer een nieuwe auto nodig ha, ha...soms denk ik wel eens...wanneer zijn we klaar? WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartstikke goed bezig! Nou inderdaad en ook al zijn we bewust met geld bezig, er blijven toch steeds dingen komen die noodzakelijk zijn. Succes met het behalen van al je doelen!

   Verwijderen
 6. Wij lossen iedere maand 500,00 euro extra af op de hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel netjes! Wordt dit standaard afgeschreven bij jullie of moeten jullie dit iedere maand opnieuw aangeven?

   Verwijderen
 7. Je hebt het over je mans salaris. Neem je jouw salaris niet mee in de berekeningen?
  Fijn dat je in elk geval 4000€ per jaar kunt aflossen bij je schoonouders. Ik hoop dat het met die andere doelen ook lekker opschiet. Vakantiegeld & belastingteruggave gebruiken wij ook altijd deels voor aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn loon en de kinderopvangtoeslag gaan op aan de overige vaste lasten (alles min de hypotheek en zorgverzekering man), boodschappen, gastouder en cadeautjes en kleding. Daar blijft eigenlijk niets van over. Als dit wel het geval is gaat dit bedrag ook naar de aflosrekening.

   Verwijderen

Een reactie plaatsen

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire berichten van deze blog

Gratis op te halen

We zijn hard aan het klussen in het nieuwe huis. In ons huidige huis ben ik aan het opruimen, uitzoeken en inpakken. Veel verkoop ik via Facebook en Marktplaats, maar er zijn ook spullen die niet de moeite zijn om te verkopen of waarop niet gereageerd wordt. Het zijn allemaal spullen die nog goed te gebruiken zijn.

Ik besloot deze gratis op internet te zetten, in de verwachting dat er zeer snel gereageerd zou worden. Het staat nu al een aantal dagen op internet en er zijn nog geen reacties. Zal iedereen aan het minimaliseren zijn? Als het van het weekend nog niet opgehaald is gaat het naar de kringloop.

Werkt het gratis ophalen bij jullie wel? Hebben jullie misschien nog tips? Ik hoor graag van jullie!

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…