Doorgaan naar hoofdcontent

Spaar- en aflosplan

Nu dat wij een huis gekocht hebben en daarnaast wensen voor in en rondom het huis hebben we een spaar- en aflosplan opgesteld.

Allereerst handig om onze schulden op een rij te zetten. Via de hypotheekverstrekker leenden we €210.141,-. Hierop lossen we iedere maand automatisch al af. Na twee betalingen is ons maandbedrag al gezakt van €812,11 naar €811,70. Dit is natuurlijk al leuk om te zien maar we zouden hiernaast graag nog extra aflossen.

Voordat we extra kunnen af gaan lossen hebben we nog een schuld bij onze (schoon)ouders. Zij leenden ons €20.000,- onder het mom van een schenking. Deze lening heeft allereerst onze prioriteit. We hebben afgesproken dat we de lening in stappen van €1.000,- af gaan lossen tegen 1.3% rente.

Daarnaast willen we ook sparen. Eerst onze buffer naar €5.000,- en daarna gaat alles in de spaarpot voor een nieuwe badkamer. Voor de badkamer verwachten we zo'n €8.000,- nodig te hebben. Man gaat de badkamer zelf plaatsen.

Ons vaste spaarbedrag per maand komt op €350,-. €130,- krijgen we iedere maand van de belasting terug. Man houdt na aftrek van de hypotheek en verzekering ruim €1.000,- over van zijn loon. We hebben besloten om aan het begin van iedere maand €220,- naar onze aflosrekening te storten samen met de eerdergenoemde €130,-.

Onze variabele lasten komen bij lange na niet bij de €800,- in de buurt. Van man zijn rekening wordt alleen nog getankt en onvoorziene kosten betaald. Nu we nog volop aan het klussen zijn zullen hier ook de nodige kosten zijn. We hopen dus iedere maand nog zo'n €400,- over te houden. Dit gaat rechtstreeks naar de buffer. Als dit realistisch blijkt te zijn, hebben we onze buffer met ongeveer een jaar weer op niveau. Zodra de mogelijkheden er zijn willen we uiteraard de buffer verder ophogen.

Op de aflosrekening sparen we gegarandeerd €350,- in de maand. Iedere drie maanden kunnen we dus een aflossing doen. Met vijf jaar zou ook de schuld bij (schoonouders) afbetaald kunnen zijn. We hopen dit te bespoedigen met het reserveren van het vakantiegeld. Maar het zou ook zomaar kunnen dat we besluiten om die bedragen op de hypotheek af te lossen. Dit kriebelt namelijk ook al.

Wat zijn jullie spaar- en aflosplannen voor dit jaar? Hebben jullie ook grote plannen zoals een nieuwe badkamer, keuken of auto? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

 1. Persoonlijk zou ik een schuld bij familie als eerste aflossen. Gewoon, puur gevoel. Verder komen we niet aan aflossen toe. We verwachten ons vierde kindje, plaatsen een dakkapel en er moeten kamers gemaakt worden op zolder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Flink aan het sparen dus. Gefeliciteerd met je zwangerschap! Dat is ook de bedoeling,maar we hebben een afspraak voor 5 jaar met de (schoon)familie. Dus als we dat maar halen, dan houden we ons aan de afspraak. Vakantiegeld hebben we niet meegenomen in de aflosberekening dus daar kunnen we toch mee doen wat we willen. Aflossen op familielening of hypotheek.

   Verwijderen
 2. Ik zou ook de familielening eerst afbetalen, qua prioriteit nog nog voor de badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar gaan we ook zeker voor. De buffer opbouwen en aflossen op de familielening. Die badkamer komt wel weer. ;-)

   Verwijderen
 3. Mooi plan, alles op een rijtje zetten helpt altijd enorm.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt dus gelogen tegenover de geldverstrekker. Want je hebt geen schenking gekregen, maar een lening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt. Als we aan zouden geven dat we dit bedrag lenen kunnen we geen enkel huis kopen. Omdat we dan slechts 147.000 euro mochten lenen. Dit terwijl wij met ons inkomen en onze uitgaven aan beide betalingsvoorwaarden kunnen voldoen. Hierop hebben wij besloten om dit te doen. Niet fair maar hierdoor kregen wij wel de mogelijkheid om een huis te kopen.

   Verwijderen
  2. Ja en wiens schuld is het dat wij brave burgers geen hypotheek meer kunnen krijgen? Die leugenaars van hypotheekverstrekkers die tot tien jaar geleden iedere brave burger voorlogen over zogenaamde realistische hypotheken.
   Dus een leugentje om bestwil is tegenwoordig wel geoorloofd. Laat de banken maar eerst rechtbreien wat ze veroorzaakt hebben, kunnen we daarna weer over fair praten.

   Verwijderen
 5. Wij lossen iedere maand 500,00 euro extra af. Sparen 2000,00 euro voor collegegeld dochter. Daarnaast zijn we diehard aan het sparen voor een nieuwe auto. Hebben we deze gekocht dan gaan we sparen voor een nieuwe keuken. Is deze gerealiseerd dan sparen we voor de verbouwing van de zolder en nieuwe dakramen.Daarna is de tuin aan de beurt. Waarschijnlijk hebben we dan alweer een nieuwe auto nodig ha, ha...soms denk ik wel eens...wanneer zijn we klaar? WMT

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartstikke goed bezig! Nou inderdaad en ook al zijn we bewust met geld bezig, er blijven toch steeds dingen komen die noodzakelijk zijn. Succes met het behalen van al je doelen!

   Verwijderen
 6. Wij lossen iedere maand 500,00 euro extra af op de hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel netjes! Wordt dit standaard afgeschreven bij jullie of moeten jullie dit iedere maand opnieuw aangeven?

   Verwijderen
 7. Je hebt het over je mans salaris. Neem je jouw salaris niet mee in de berekeningen?
  Fijn dat je in elk geval 4000€ per jaar kunt aflossen bij je schoonouders. Ik hoop dat het met die andere doelen ook lekker opschiet. Vakantiegeld & belastingteruggave gebruiken wij ook altijd deels voor aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn loon en de kinderopvangtoeslag gaan op aan de overige vaste lasten (alles min de hypotheek en zorgverzekering man), boodschappen, gastouder en cadeautjes en kleding. Daar blijft eigenlijk niets van over. Als dit wel het geval is gaat dit bedrag ook naar de aflosrekening.

   Verwijderen
 8. BlueHost is ultimately the best website hosting provider with plans for all of your hosting requirements.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Spaarsaldo

Het werd tijd voor een nieuwe spaar update. Een aantal weken terug gaf ik aan dat ik wil dat dit een terugkerend thema wordt als extra motivatie.

Om het sparen te stimuleren pakte ik een truc uit de oude doos. Voorheen deed ik dit zeer regelmatig. Nu het sparen niet zo hard gaat door alle uitgaven voor het afwerken van de garage ben ik het weer toe gaan passen; het afronden van onze lopende rekeningen.

Wanneer er na een uitgave een saldo van bijvoorbeeld €126,80 staat, maak ik €1,80 over naar de spaarrekening. Door dit weer toe te passen spaarde ik deze maand al een mooi bedrag.

Het totaal saldo van de spaarrekening komt op €2.515,76. Het saldo is te verdelen in drie groepen.  Een spaarrekening voor zoon (€1.750,-), een spaarrekening voor de motor van man (€250,-) en de buffer. De buffer staat nu dus op €515,76.

Doordat we tussendoor veel uitgegeven hebben in de bouwmarkt en weer een aflossing gedaan hebben is de rekening niet gegroeid. In vergelijking met 10 september zijn we zelfs f…

Paleis voor een prikkie

Nu iedere zondagavond te zien op SBS6; Paleis voor een prikkie. Twee interieurontwerpers proberen met €250,- de woonkamer van gezinnen die weinig te besteden hebben een makeover te geven.

Erg leuk en inspirerend om te kijken. Ze maken gebruik van Marktplaats en van de kringloop winkels om meubels en accessoires te vinden. Een camera maakt het natuurlijk wel erg makkelijk om af te dingen. Gewoonlijk is dit volgens mij niet echt realistisch.

Een vermakelijk programma wat maakt dat ik toch denk dat ik eens wat vaker naar de kringloop zou moeten gaan in plaats van het altijd maar nieuw aanschaffen.

Hebben jullie het al gekeken? Wat vinden jullie er van? Ik hoor graag van jullie!