Doorgaan naar hoofdcontent

Boodschappen in 2018

Het afgelopen jaar heb ik opnieuw mijn wekelijkse boodschappen bijgehouden. In mijn Excel bestand vul ik netjes het bedrag in wat ik uitgegeven heb aan voeding en het programma rekent uit wat ik gemiddeld per week bij de supermarkt besteed!

Bij mijn boodschappen uitgaven reken ik echt alleen eten en drinken. Frituurvet valt er wel onder, maar afwasmiddel dan weer niet. Ik heb hiervoor gekozen omdat mijn overige boodschappen altijd weloverwogen aangeschaft worden. Wc papier, wasmiddel en maandverband zijn mijns inziens nu eenmaal producten waar je niet 'om heen kunt'. Noodzakelijk kwaad en dit koop ik dan ook altijd in de aanbieding en besparen hierop is gewoon weg niet mogelijk, dit doe ik al!

Onze wekelijkse uitgaven voor 2018 kwamen uit op €81,28. In totaal gaven we het afgelopen jaar €4.221,16 uit. Ter vergelijking; in 2017 was het gemiddeld €69,56 per week en in 2016 €58,91.

Tussen 2017 en 2018 zit best een stijging. Dit heeft er mee te maken dat onze tweede zoon sinds september ook hapjes eet, die ik zelf maak. Dit is niet de enige reden, we zijn ook beter gaan eten. Meer fruit en groenten, waardoor een groot deel van het budget hier aan op gaat. Meer yoghurt met daarbij vezels. Meer luxe artikelen.

Mijn doel voor 2019; proberen op ongeveer hetzelfde bedrag uit te komen. Minder luxe artikelen - ook al kocht ik deze wel altijd in de aanbieding - iets minder kan geen kwaad.

Waarschijnlijk best een uitdaging met de prijsstijging. Wekelijks eten man en zoon drie pakken pap. In 2018 betaalde ik €1,06. Inmiddels €1,43.. Kleine stijging..

Houd jij een boodschappen budget aan?

Reacties

 1. Het is bewonderenswaardig dat je dat allemaal uitrekent, maar wat ik me afvraag is als je zo ontzettend met geld bezig bent kun je dan nog wel genieten van iets lekkers? Ik bedoel dit niet negatief hoor, helemaal niet, maar vraag me oprecht af kun je nog ergens van genieten zonder dat je denkt dit kost zoveel. Groet, Cor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Cor, ja hoor. Dat lukt zeker! Klein voorbeeldje; ik vond zaterdag nog spaarkaarten van de AH voor tweede drie gangen menu gratis. Om vier uur vond ik ze, om half zeven waren de jongens bij de oppas en zaten wij samen met vrienden aan tafel. Bestelden we stokbrood vooraf, extra mayonaise en dronken we gewoon wat we wilden. ;-) het moet wel leuk blijven allemaal, maar opletten met boodschappen, weekmenu's maken en de aanbieding volgen is stiekem gewoon een hobby geworden. ;)

   Verwijderen
 2. Ja, wel zo ongeveer. Er staat een bepaald bedrag op de huishoudpot en daarmee moeten we het doen.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.