Doorgaan naar hoofdcontent

Aflossen

Wij lossen niet af op de hypotheek, maar op de openstaande schuld bij onze (schoon)ouders. We startte met het bedrag van €20.000,- en inmiddels is het resterende bedrag €17.250,-.

Door het uitbetalen van het vakantiegeld en de schade afhandeling (meer hierover volgt) konden wij afgelopen maand €1.000,- overmaken.

Regelmatig hebben wij een gesprek over deze lening en de status ervan. Zodra mijn schoonvader een aflossing ontvangen heeft geeft hij dit altijd even aan. Zo weet ik dat het in orde is.

Bij het afsluiten van de lening maakten we een aantal afspraken, met gebruik van vakantiegeld en dergelijke zouden we de lening in zes jaar tijd af moeten lossen. Daarnaast zouden we het lenen tegen 1,3%.

Nu heeft schoonvader al regelmatig aangegeven dat hij het geld niet nodig heeft en maandelijks aflossen niet noodzakelijk is. Zodra wij een minimum bedrag van €250,- kunnen missen, maak ik het over. Vorige week wilde hij opnieuw het een en ander bespreken. Samen met schoonmoeder heeft hij besloten dat er geen rente voldaan hoeft te worden. Verder wordt €15.000,- van het geleende bedrag daadwerkelijk een schenking. Ze willen schoonzus ook €15.000,- schenken. Zoals ze zelf aangeven, geven ze het geld nu liever met een warme hand.

Dit betekend dat ons resterende bedrag slechts €2.250,- is en dat wij over een jaar - op de hypotheek na - schuldenvrij zijn!

Dit hadden we niet verwacht en ik merk dat we in ons hoofd nog aan het verwerken zijn dat alle wensen nu toch eerder uit zullen gaan komen. Zo willen we graag een nieuwe badkamer en vervolgens sparen voor een uitbouw met bijbehorende opknapbeurt voor woonkamer en keuken.

Onze dromen worden opeens een stuk sneller realiteit. We besloten dan ook om per maand te starten met het sparen van €50,- voor project badkamer. Ons doel is om met 9 maanden geen schuld meer open te hebben staan.

Hoe gaat het aflossen bij jullie? Ik hoor graag van je!

Reacties

 1. Wauw, dat is lief! Wat fijn dat jouw schoonouders de mogelijkheid hebben en er op zo'n manier instaan! Ga er lekker van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn even gestopt met extra aflossen, want hebben een nieuw huis gekocht. Maar door het extra aflossen, het opknappen van ons oude huis en de huidige goede markt kunnen wij straks maar liefst 130.000 overwaarde meenemen in de nieuwe hypotheek! Kan niet wachten om de eerste extra aflossing weer te doen, zodat het huis helemaal van ons wordt, want in dit huis wil ik 30 jaar blijven wonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn voor jullie. Kijk je eventueel wel even naar de regels omtrent schenken, inzake de belastingdienst. Gezien je het nu wel "openbaar" hier neerzet en je wil achteraf natuurlijk niet geconfronteerd worden met het betalen van belastingen over de schenking. Er zijn wel allerlei manieren te vinden om dit te omzeilen, de schenking en hoe dan, even goed op papier zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat lief, wij hadden eenzelfde soort lening bij mijn moeder alleen voor de restschuld van ons vorige huis. Die zouden we in 5 jaar annuïtair aflossen. Maar met een schenking van haar kant en maandelijks extra aflossen deden we er uiteindelijk maar iets meer dan een jaar over.
  Bij ons gaat het aflossen op schema. Niet meer zo snel als vorige jaren, maar ja ik ben ook minder gaan werken en dat betekent ook minder geld over om mee af te lossen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mooie meevaller is dat dan he! Ja zo werkt het helaas ook, maar toch, iedere euro aflossen is er 1!

   Verwijderen
 5. Wat lief! Dat zijn hele mooie en grote cadeaus zeg!
  Ben nog even benieuwd of je dan ook je ‘gewone’ hypotheek extra wil gaan aflossen, of dat je vooral gaat inzetten op woning verbeteren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Buffer sparen en woning verbeteren. Daarna extra aflossen. Dromen zat. 😉

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.