Doorgaan naar hoofdcontent

Kinderopvangtoeslag

We kregen post van de belastingdienst. Er is opnieuw teveel kinderopvangtoeslag uitbetaald. Vorig jaar was dit ook het geval en daarna besloot ik minder uren op te geven en een hoger salaris in te vullen. Het mocht niet baten, dit keer moeten we €403,- overmaken.

Inmiddels is het betaald van de lopende rekening. We hebben maar weinig kosten deze maand dus dat was geen probleem. Na de loonsverhoging heb ik gelijk de gegevens opnieuw aangepast via MijnToeslagen. Ik heb man zijn loon flink hoog gezet en ook mijn loon heb ik maar weer aangepast. Daarnaast heb ik de opvanguren omlaag gezet met hopelijk het resultaat dat we geld terug gaan krijgen in plaats van het moeten betalen.

We zullen zien, zoons gaan op mijn werkdagen, drie dagen, samen voor 21 uur per dag naar de opvang tegen €5,45 per uur. Verder betalen we €39,- per maand bureaukosten. Dit is gelijk gebleven ondanks dat wij straks twee kindjes weg gaan brengen.

De eerste maand zal het een halve maand zijn en vallen de kosten mee maar september, oktober en november zijn drukke maanden en zullen we per maand rond de €1.500,- aan opvangkosten kwijt zijn. Hoeveel vergoeding we krijgen is nog niet bekend, we wachten af!

Hoe is bij jou de opvang geregeld? Al iets gehoord van de belastingdienst? Ik hoor graag van je!

Reacties

 1. Onze kinderen zijn groot (13 en 18) maar hebben beiden tot groep 8 op de kinderopvang gezeten. Eerst naar een kdv en later naar bso. Naar volle tevredenheid overigens. Wel altijd moeten betalen achteraf. Bij zoon was het in beginsel anders geregeld (oude regeling met bedrijfsplaatsen) maar vanaf het moment van de kinderopvangtoeslag, moesten we betalen. Alleen het jaar dat dochter begon, kregen we EUR 500 terug. Er was iets fout gegaan bij de berekening. Kwam toen wel goed uit. De laatste jaren werd de opvang goedkoper voor ons omdat de vergoedingen flink omhoog gingen en dochter nog maar een vaste dag had (en wat flex dagen). Maar toch altijd weer bij betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer hé, ik hoopte na vorig jaar dat ik nu ook nog wat mocht ontvangen. Maar helaas, gelukkig kunnen we het zo betalen. Ik vermoed dat zoons ook tot groep 8 naar de kinderopvang zullen gaan.

   Verwijderen
 2. hoi, herkenbaar dat terugbetalen. Ieder jaar houd ik de opvangkosten lager aan en onze inkomsten rond ik naar boven af. Desondanks altijd terugbetalen, dit jaar EUR 110,00. Blij dat het kan hoor, maar het blijft een beetje zuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He wat balen zeg! Ik heb nog nooit hoeven bijbetalen. Ik doe het hetzelfde als jij. Opvangen naar beneden afronden en salaris flink naar boven. Vorig jaar 500 Euro terug. En dit jaar waarschijnlijk weer zoiets.
  Gebruik je wel je toetsingsinkomen als maatstaf? Dus het gezamenlijk inkomen wat de BD gebruikt elk jaar? Wij hebben een relatief laag toetsingsinkomen dankzij hypotheek en andere aftrekposten. Maar voor de zekerheid gooi ik die bij de aanvraag flink omhoog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Man heeft nu een flinke loonsverhoging gekregen, dus ik weet niet zo goed hoe ik dit nu uit moet rekenen. Na je reactie vorig jaar heb ik in ieder geval wel alle gegevens aangepast. Volgend jaar zien we wel weer, hopelijk nu wel voldoende. ;-)

   Verwijderen
 4. Wauw 1500,- voor kinderopvang. Dat is een flink bedrag zeg. Krijg je daar in het algemeen de helft van vergoed? Waar moet ik aan denken?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga eens uitrekenen wat de vergoeding vorig jaar was, hierbij gaat het dan wel om één kindje in plaats van twee.

   Verwijderen
 5. Ik vind het ook veel geld voor kinderopvang! Maar zelf hoef ik er (gelukkig) geen gebruik van te maken, dus ik weet die tarieven ook niet en hoeveel je dan weer terug krijgt. Werk onregelmatig dus man is meestal thuis als ik werk. Af en toe heb ik oppas, die betaal ik gewoon zelf 5 euro per uur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook erg veel! Als je maand vier weken duurt, dan heb je dus al 252(!) uur opvang nodig. Ik ben allang blij dat we door de overheid geholpen worden. Ik zal voor vorig jaar eens uitrekenen wat we er zelf aan betaald hebben en wat we vergoed gekregen hebben.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.