Doorgaan naar hoofdcontent

Opvang

Ik werk de donderdag, vrijdag en zaterdag. Op maandag, dinsdag en woensdag werkt mijn collega. Het komt weleens voor dat ik voor haar extra moet werken, dit is meestal op maandag of dinsdag en mijn enige opvang is dan de gastouder. Zij werkt voor mij dan op de zaterdag zodat ik lekker thuis ben bij man en zoon.

Het afgelopen halfjaar werkte ik al zeven dagen extra voor haar. Zeven dagen extra bij de gastouder van €52,- per dag. In totaal kostte dit ons al €364,- extra omdat we deze dagen niet opgegeven hebben bij de belastingdienst en hiervoor geen vergoeding ontvangen.

Tijdens de vakantie van mijn collega vang ik ook haar dagen op. Drie weken lang werk ik vier dagen doordeweeks en vervalt de zaterdag. Van deze vier dagen is zoon drie dagen bij de gastouder en de vierde dag bij mijn moeder. Hiermee loopt het aantal dagen uit eigen portemonnee verder op.

Een eerder blogbericht ging over de twijfel die ik had over de opvang. Mijn moeder gaat per oktober minder werken en zou de donderdag op kunnen gaan passen. Ze woont echter verder weg en dit kost tijd en reiskosten waardoor de keuze voor de gastouder een verstandigere keuze is.

Om de kosten voor de opvang voor onszelf te drukken hebben we besloten om de laatste drie maanden van het jaar een dag in de maand zoon toch naar mijn moeder te brengen. Het leek haar ontzettend leuk om op te passen en omdat het nu niet met regelmaat is hoeven we geen vergoeding aan haar te betalen.

De overige dagen hoop ik in het nieuwe jaar een beetje te kunnen wegwerken door zoon af en toe naar zijn oma te brengen. Wat doen jullie als jullie extra opvang nodig hebben? Kunnen jullie wel regelmatig gebruik maken van opa's, oma's, ooms en tantes? Ik hoor graag van jullie!

-----------------

Ik begrijp wel dat ik het achteraf ook gewoon aan kan geven bij de belastingdienst.. Dom, dom,dom, daar had ik nou nooit bij stilgestaan. Maar goed, heeft oma ook wat dagen met kleinzoon. ;-)


Reacties

 1. Ik vraag me af waarom je deze dagen niet hebt opgegeven.
  Ik hoef geen uren van een collega over te nemen. Ruilen van dagen heb ik wel gedaan bij het kdv maar dan omdat het mezelf beter uitkwam. Inmiddels is de jongste 11 en hebben we de bso opgezegd.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat die extra dagen zijn, die ik niet voorzien heb. Dit gebeurt alleen als zij eens extra vrij nodig heeft. Toevallig is het zo dat ze in scheiding ligt en een kindje heeft waardoor het vaker nodig is dan van tevoren gedacht. Daarnaast kan ik bij mijn gastouder niet ruilen en zou dat geen nut hebben omdat ik liever de zaterdag vrij heb dan een donderdag of vrijdag. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Ik snap niet helemaal waarom je aan het einde van het jaar bij het doen van de aangifte deze extra uren niet meeneemt bij de definitieve aanslag van de kot. Daar heb je toch recht op en een ander zou het ook doen. Dan heb je tegen die tijd weer een extraatje. Je gastouder moet deze extra uren ook opgeven bij de fiscus, als zij dat niet doet en jij wel dan hebben jullie inderdaad een probleem. Maar het is toch je volste recht om de extra uren vermelden.
  Ikzelf hoef geen extra uren te draaien, ik kan wel van dag wisselen als man thuis is. En dat is soms nodig als de kinderen vrij zijn van school, maar dat houdt met 2x per jaar ook wel op. En dan willen de oma's ook wel oppassen, zonder vergoeding. En op het kvd kon ik ook altijd moeilijk wisselen ivm geen ruimte daar voor meer kindjes zonder extra leidster. En die zetten ze er niet op als het een wisselslag is.
  Groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien heel dom, maar daar heb ik nooit over nagedacht dat het achteraf nog aangevuld zou kunnen worden. Ik dacht eigenlijk dat je de uren opgeeft zoals het is en mochten er echt aanpassingen zijn dat je dit dan doorgeeft. Niet dat je het ook nog door kon geven bij de aangifte dat je kind extra dagen naar de opvang is geweest. De uren die gastouder berekend worden tot in detail aan ons doorgegeven, dus ik neem aan dat zij dezelfde dagen opgeeft. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
  2. niets is dom toch.. je kan niet altijd alles weten ;)

   Verwijderen
  3. en als het om opvanguren in 2016 gaat, kan je die dus gewoon wijzigen

   Verwijderen
 3. je krijgt toch van het gastouderbureau aan het einde van het jaar een jaaroverzicht met de gemaakte uren/kosten ? dit geef je dan toch sowieso op bij de belastingdienst ??? heb alleen maar flexopvangkindjes.. dus ben gewend dat ouders sowieso nog geld moeten bijbetalen/terugkrijgen ;)

  zonde van die toeslag idd..


  wat betreft uren doorgeven.. de gastouder geeft geen uren per kind door aan de belastingdienst.. maar enkel haar bruto inkomen, van alle gastkindjes bij elkaar ;) maar je krijgt dus wel per kind een jaaropgave van het gastouderbureau

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha kijk, oke! Bedankt voor al deze informatie. Jij hebt er natuurlijk helemaal ervaring mee. Ik ga dat allemaal opgeven en dan zien we wel of nog wat terug krijgen of moeten betalen. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 4. De belastingdienst controleert alles na afloop van het toeslagjaar. Oa je inkomen aan de hand van je aangifte, maar ze vragen ook de opvanguren op bij de opvang. Als alle gegevens bekend zijn ontvang je een definitieve beschikking. Je kan zelfs nu de wijziging nog doorgeven, deze nemen ze dan mee in de definitieve berekening. Klopt er iets niet aan de definitieve beschikking kun je altijd bezwaar indienen via het online formulier " bezwaar definitieve berekening" binnen 12 weken krijg je dan bericht op je bezwaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet het nog niet! Pas over een maandje begint mijn baan en dan zal ik het merken.
  opa en oma zijn geen optie omdat ze veel te ver weg wonen allemaal. Misschien alleen een keertje logeren in de vakanties, zou wel kunnen vermoed ik. Maar dan vast niet alle 3 tegelijk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou een gezellig boel zijn, met z'n allen bij opa en oma! Succes hé, met je baan!

   Verwijderen
 6. Hoi ja opa en oma passen op, of zorgen voor ..ze willen niet dat het oppassen heet. Ze willen er ook niets voor. Ze zijn blij met onze kinderen en houden van ze, daarom wordt er niet betaald voor opvang. Ik heb helemaal geen opvangcentrum nodig dankzij opas en omas. Toen 1 van mijn kinderen erg ziek was en langdurig opgenomen was, hebben zij mijn oudste zoon in huis genomen. Ik verbaas mij daarom ten zeerste dat je moeder praat over opvanggeld. en ook dat jij overweegt je kind vaker naar de opvang te laten gaan ivm geld, dan oma te laten oppassen op haar kleinkind, eigen vlees en bloed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Ik voel me eigenlijk best wel aangevallen door je reactie. Mijn ouders en schoonouders geven ontzettend veel om hun kleinzoon, maar hebben zelf ook hun verplichtingen.
   Mijn eigen ouders wonen twintig minuten rijden van ons vandaan. Wanneer ik zoon in de ochtend zou moeten brengen ben ik 20 minuten naar hen en 30 minuten naar mijn werk onderweg. Bij elkaar dus 50 minuten, wat me nu een half uur kost. Ik vind dat erg lastig, zoon zou erg vroeg uit bed moeten aangezien ik al om 8.00 start met werken. Ik ben pas kwart over 5 klaar met werken, moet dan zoon nog ophalen en eten. (maar 1 auto) Terwijl hij normaal om half 7 naar bed gaat. Daarnaast passen mijn ouders ontzettend veel op buiten de werkdagen. Ditzelfde geldt voor mijn schoonouders.

   Verwijderen
 7. Ik heb nog geen kleinkinderen maar de 5 kinderen weten nu al dat mijn man en ik niet van plan zijn om standaard op te passen.
  In geval van nood mogen ze hun kinderen komen brengen maar zeker geen vaste dagen per week. We hebben 5 kinderen groot gebracht en regelden altijd zelf de kinderopvang. Ik verwacht dat van mijn kinderen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik me heel goed voor kan stellen. Mijn schoonouders denken daar hetzelfde over. Mijn ouders wonen verder weg en vinden het leuk als ze de kleinkinderen dan toch met regelmaat zien.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.