Doorgaan naar hoofdcontent

Sparen #2

Sparen... Ik las bij Lekker Leven Met Minder haar blog 'Sparen, wa's da?'. Dit gaat ook aardig op bij ons. Eerder schreef ik over ons spaardoel voor de maand juli. Ik hoopte €10.000,- op onze bufferrekening te hebben. Man is diegene die hier geld op stort.

Daarnaast zou ik doorgaan met sparen op de rekening voor ons huis. We hebben ons doel niet behaald maar we houden goede moed. Op de bufferrekening staat nu een bedrag van €8.600,- en op de huisrekening €3.100,-. Bij elkaar toch een mooi bedrag van €11.700,-.

Vorig jaar oktober kochten we onze auto en waren onze spaarrekeningen nagenoeg leeg. Toch een hele prestatie met een lager inkomen en kosten voor opvang. Voorlopig staan er weinig extra uitgaven gepland dus sparen maar! Hopelijk hebben we in oktober wel de €10.000,- gehaald en gaat de rest rechtstreeks naar de rekening voor het huis.

Hebben jullie een spaardoel? En is die behaald of stellen jullie juist geen doel? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Ja hoor, hier had ik ook een spaardoel en die heb ik ook gehaald! Heb er intussen een mooie andere auto voor kunnen kopen en nu spaar ik verder voor onze grote reis! En meestal haal ik het doel wel, soms net als jullie een paar periodes later... Komt goed!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig! Ach ondanks het niet halen ben ik zeer tevreden. Het had ook heel veel minder kunnen zijn ;-).

   Verwijderen
 2. Wij sparen algemeen, ik heb alleen een potje apart waar ik het saldo van de betaalrekening op afroom de dag voor het salaris komt. Dit is voor de nieuwe keuken/badkamer/wc. We hebben nu de kosten voor de wc wel bij elkaar dus nog even te gaan. We hebben op een rekening waar we niet direct bij kunnen een buffer staan waar we in geval van nood 6 maanden van kunnen leven. We sparen verder alles op een hoop. We kochten in de afgelopen vijf jaar beiden een splinternieuwe auto (eerst een twingo voor mij en twee jaar geleden een Captur voor man). Dit jaar heb ik wel een doel maar of we het gaan halen is nog de vraag. De elektra moest echt worden aangepast en dochter heeft bijles wat niet bepaald gratis is.
  Succes met jullie spaardoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat slim om zo te sparen voor de keuken, badkamer en wc! Dan is het ook niet gelijk een gemis op je rekening. Ik had deze manier nog niet eerder gehoord. De buffer bij man is ook de buffer voor nood. Hopelijk niet nodig maar een fijn idee dat we het hebben. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 3. Ons spaardoel is onze hypotheek zo snel mogelijk afgelost hebben. Onze buffer is hoog genoeg. Mocht het lukken dan zijn we over 6,5 jaar hypotheekvrij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, goed bezig! Aangezien wij nog geen hypotheek hebben is dit voorlopig ons doel, met hypotheek wordt aflossen zeker ons hoofddoel! Succes!

   Verwijderen
 4. Jammer dat het niet gehaald is. Weet je ook hoe dat gekomen is?
  Maar verder toch een mooi resultaat in zo'n korte periode, toch!

  Wij sparen nu voor de buffer, als we 2500 meer hebben dan nu, dan gaan we weer voor een aflossing sparen. We zitten al op de 1750, en dat 'brandt' als het ware in onze handen, om toch eerder af te lossen. Toch is het beter om ons bij ons oorspronkelijke plan te houden. Dus we laten het braaf staan. (tot nu toe)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was er van uit gegaan dat we per maand €900,- van man zijn loon konden sparen. Dit is niet gelukt, onder andere doordat we toch besloten in september een weekend weg te gaan en dit al moesten voorschieten. Verder hebben we het fietsstoeltje gekocht en zijn we een aantal keren lekker wezen lunchen. Allemaal luxe.. ;-) Maar ach, jezelf verwennen mag wel eens toch! En inderdaad ik ben er best wel heel trots op.
   Succes met braaf zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat aflossen heel aanlokkelijk klinkt. Ik zou het ook graag gaan doen wanneer we een huis kopen. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 5. ik vind het erg moeilijk om een spaardoel te bepalen aangezien we beiden verschillend inkomen hebben en altijd meer kosten dan bedacht... :p snap nooit dat anderen een doel kunnen stellen.. hoe bepaal je dat.. zomaar een bedrag ? een reeel bedrag (en hoe weet je dat dan..)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gemiddeld spaart man €900,- per maand (inclusief vakantiegeld) en zo heb ik eigenlijk gekeken wanneer we dan die €10.000,- zouden kunnen halen. Ik pin me niet zo vast op het doel hoor, alleen het is voor ons wel een stimulans. Verder hebben we beiden altijd hetzelfde loon en heeft man al een buffer op zijn lopende rekening voor onverwachte kosten. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 6. Wij willen aan het eind van het jaar minimaal €6.000 in de buffer hebben zitten. Verder gaat er veel naar de aflossingen op de restschuld en hypotheek. Plus dat we nog een kleine beleggingsportefeuille hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je zo kunt aflossen! En een buffer is voor jezelf ook een heel prettige gevoel heb ik al ervaren. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Boodschappenbudget

Ons boodschappenbudget loopt de spuigaten uit. Voorgaande jaren scoorden we onderstaande gemiddelden.

Gemiddeld per week in 2015 : €63,33Totaalbedrag: €3293,16Gemiddeld per week in 2016 : €58,91Totaalbedrag: €3122,22Gemiddeld per week in 2017 : €69,56Totaalbedrag: €3616,96De status tot nu toe: in 32 weken gaven wij in totaal €2.549,23 uit, wat een gemiddelde oplevert van €79,66 per week. Door de komst van zoon B heb ik hetbudget laten versloffen. Ik maak nog steeds een weekmenu naar aanleiding van deaanbiedingen die ik op zoek in de Albert Heijn app, maar toch werd er te veel luxe gekocht. Geen zin om te koken? Laten we even naar de winkel gaan en zomaar watlekkers halen. En daar ben ik nu helemaal klaar mee. Nu zoon B alweer drie maanden is en ikbijna start met werken merk ik dat ons ritme terug gaat komen. De vakantie vanman is weer achter de rug en doordat hij nu weer werkt gaat het allemaal al soepeler. Deze week gaven we €55,00 uit aan boodschappen. Mijn voornemen is om goedkoper,…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.