Doorgaan naar hoofdcontent

Budget uitdaging, eindstand

Eerder legde ik mezelf een budget op voor de boodschappen. Ik wilde vier weken lang uitkomen met €50,- per week.

Wat deed ik om hierbij in de buurt te komen? Zoals altijd maakte ik een weekmenu. Op zondagavond kijk ik in mijn kastjes en aan de hand van de AH-app wordt er een boodschappenlijstje gemaakt.

Het weekmenu wordt dus gebaseerd op de aanbiedingen en de inhoud van de kast en diepvries. Onze broodbestelling ligt iedere dinsdag klaar, drie broden voor €5,-. Samen met drie pakken melk en twee pakken pap vormt dit de basis van mijn boodschappenlijst. Geen uitzondering.

Wat gaf ik deze weken uit? Week 1; €55,23. Week 2; €72,01. Week 3; €53,75 en week 4; €71,56. In totaal €53,55 te veel.

Waar ligt dit aan? Geen smoesjes; een paar keer gebrek aan zin om te koken leverde een supermarktbezoek op waarbij we ons te goed deden aan lekker, gemakkelijk eten. Dit gebeurde twee keer in die vier weken en dat is terug te zien in de eindbedragen.

Daarnaast hebben we nog een keer per week eters gehad. Ik vind het ontzettend gezellig om met vrienden en familie te eten. Er staat dan niet zozeer iets bijzonders op tafel, maar ook al eet je pasta of pannekoeken, je hebt toch extra ingrediënten nodig. Bij het eten hoort ook drinken en ik denk ook dat dit een grote kostenpost is. Zelf drinken we water, siroop en fruitsapjes (zelfgemaakt).  Zodra er visite komt wordt er sap of frisdrank gekocht.

Is het een drama dat ik het budget niet gehaald heb? Nee, zeker niet. Ik bespaarde zelfs zo'n €15,- aangezien mijn normale week budget €70,- is.

Ga ik er mee verder? Natuurlijk blijf ik opletten,  maar zoals je ziet heb ik het niet een keer gehaald. Werkt naar mijn mening alleen maar demotiverend.

Met kerst en oud en nieuw in het vooruitzicht heb ik met mezelf af gesproken dat het allemaal wel minder sober mag. Lekkere afbakbroodjes, een hapje en een drankje voor tussendoor. De komende twee weken zal het totaalbedrag van de jaarlijkse boodschappen waarschijnlijk nog een flinke opkikker krijgen.

Hoe gaat het met jullie budget? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

  1. Jammer dat het niet gelukt is. Maar een beetje balans mag wel toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou zeker wel! Ik blijf opletten maar €50,- blijkt voor ons niet haalbaar.

      Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.