Doorgaan naar hoofdcontent

Eigen risico

Op 6 juni werd ik gebeld door man dat het niet goed ging met hem en dat hij zoveel pijn op de borst had. Toen ik thuis arriveerde heb ik besloten om de ambulance te bellen. Ze namen hem mee en man heeft een nacht in het ziekenhuis gelegen. Gelukkig valt het uiteindelijk mee en zal hij met fysiotherapie het probleem tegen moeten gaan.

De totale kosten van deze opname kwamen neer op €1.385,18 waarvan we zelf €359,62 moeten betalen. We hebben afgelopen jaar man zijn zorgverzekering niet aangepast omdat we dachten dat we mee moesten betalen aan de operatie van de ICD. Hierdoor stond het eigen risico nog op €385,-. Van deze operatie is geen factuur gekomen waardoor het restant van het eigen risico nu op is door de ziekenhuisopname.

Eind van het jaar willen we maar eens duiken in de zorgverzekeringen. Man ondergaat fysiotherapie en is hier ook voor verzekerd. Hij hoeft maar een aantal keren te komen en dan thuis de oefeningen te herhalen. Verder is hij eigenlijk vrij gezond en hoeft hij nauwelijks naar de dokter. Ik ben van plan om te kijken wat er mogelijk is met het eigen risico. We hebben een buffer dus het eigen risico zou daar ook van betaald kunnen worden mocht het nodig zijn. Ik ben best benieuwd wat dit nou op maandbasis zal schelen wanneer je het eigen risico op maximaal zet. Even iets om in de gaten te houden en op te pakken.

Hebben jullie ervaring met het instellen van je eigen risico? Of houden jullie ook het vastgestelde minimale bedrag aan? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Ik betaal elk jaar het vast gestelde eigen risico. ( kno arts een aantal bezoeken ) en weg is het, maar ja wat moet dat moet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hoort erbij hé, ik kan me voorstellen dat je dan geen wijzigingen toepast. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Bij mij gaat het ook in 2-3 maanden al op aan medicijnen en specialistenbezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Dan ben je er ook maar van af moet je maar denken.

   Verwijderen
 3. Hier is het ook zo op...wel weet ik dat het voor mij zinvol is om naar een fysio-sportklas te gaan.Het is een fysiopraktijk met eigen sportschooltje,waar men werkt met mensen met beperkingen, dan naar fysio. Door regelmatig te sporten en bij opkomende probleempjes de altijd aanwezige fysio te raadplegen voor oefeningen,blijf ik in beter conditie en voorkom of kan ik snel ingrijpen als mijn gezondheid achteruit gaat.Qua kosten zal ik op hetzelfde uitkomen denk ik. De groep is heel divers, jonge mensen met vermoeidheidsklachten, mensen met reuma,hartpatienten,knie/rugproblemen,en bejaarden die actief willen blijven.
  Ander voordeel van deze sportklas is dat er geen herrie en muziek is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt interessant! Ik kan me voorstellen dat begeleiding van de fysiotherapeut erg prettig is. Vooral als je jezelf ook beter er van voelt zonder alle drukte in een reguliere sportschool. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 4. Ik heb het nu 2 jaar op het hoogste eigen risico staan. Dat scheelt zo'n 20 euro per maand aan premie. De besparing per maand maakt dat je extra Eigen risico per jaar eigenljk niet meer is dan 325 euro. 385 moet je altijd betalen, je bespaart 140 op de premie dus houd je 325 over. Eigen risico geldt niet voor aanvullende zaken zoals fysiotherapie. Je moet goed kijken wat er in de basis verzekering zit en daarvan kijken wat jouw risico is op elk van de elementen. Ik haal al zo lang het verplichte Eigen risico is ingevoerd het minimale bedrag niet. Ik had veel eerder over moeten stappen naar een hoog Eigen risico dan was mijn 'winst' nu veel groter geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap de beredenering, maar de rekensom niet. Het hoogste eigen risico is 885, dat scheelt in premie ziektekostenverzekering 20 euro per maand en dus 240 euro per jaar. 885 min 240 is 645. Dus als je kiest voor een lager maandbedrag dan kost je dat in het ongunstigste geval altijd nog 645 euro per jaar. Gelukkig zijn de niet vergoede ziektekosten een aftrekpost, mits je onder de drempel zit.

   N.

   Verwijderen
  2. Het eigen risico van 385 moet je altijd betalen, of je nou wel of niet extra ER neemt. Dus dan is het 885 - 385 = 500. 500 - je premiekorting = wat het je maximaal extra kost.
   Lara

   Verwijderen
  3. Bedankt voor jullie reacties. Het is gelijk helder hoe ik kan berekenen wat het me scheelt.

   Verwijderen
 5. Ik heb naast het verplichte eigen risico, mijn eigen risico op 0. Ik gebruik het verplichte eigen risico elk jaar volledig ivm medicijngebruik, chonische darmziekte.
  Voor manlief hebben we het eigen risico al een paar jaar opgehoogd. Hij heeft alleen een bril, verder is hij gezond en komt nooit bij de huisarts. Wel zetten we de besparing hiervan elk jaar op een aparte spaarrekening, mocht er toch iets voorvallen, kunnen we het hiervan betalen.
  Sowieso reserveer ik elke maand een bedrag voor zorgkosten op die aparte spaarrekening. Hiervan betalen we de zorgpremie elk jaar in 1x, dat levert een besparing op van 3%,meer dan je op een spaarrekening krijgt. Die reservering doe ik automatisch, dus heb er verder geen omkijken naar. Alleen eind december altijd even aan denken het geld voor de premie op de lopende rekening te zetten.
  Als manlief een nieuwe bril nodig heeft betalen we dat zelf, dat is voordeliger dan een aanvullende verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Sjouke, slim om het geld te reserveren. Ik heb hier over zitten twijfelen maar ik denk dat ik het niet doe en gewoon op de grote hoop op de spaarrekening stort. Uit onze buffer kunnen we de onkosten ook opvangen. Ik draag zelf ook een bril en hebben de laatste keer ook de factuur zelf betaald.

   Verwijderen
 6. Verleden jaar ons beider extra eigen risico verhoogd met E. 500,00. Het scheelde ons ieder E. 250,00 euro. Dus de gok was E. 250 per persoon, totaal 500,00. We hebben het geweten: beiden moesten we naar het ziekenhuis. Duur gokje, E. 500,00. Dit jaar het extra eigen risco maar weer op 0,00 gezet. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yasr, bedankt voor je reactie. Wat vervelend dat jullie allebei naar het ziekenhuis moesten. Gelukkig weer aan kunnen passen, hopelijk een jaar zonder opnames!

   Verwijderen
 7. Zelf eigen risico sinds twee jaar verhoogd. Niet aan hoeven breken dus bespaard, geld wel achter de hand. Bij man naast verplicht eigen risico op 0 ivm frequent oogarts bezoek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim, je hoeft natuurlijk niet voor allebei te doen. Fijn om te weten dat je in ieder geval daar op kan besparen. Bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
 8. wij hebben al een aantal jaar het eigen risico maximaal verhoogd. Daardoor staan we nu al ruim 1000 euro p.p. in de plus. Mochten we een keer het eigen risico aanbreken dan kost dat maximaal 260 euro meer dat jaar (verplichte deel, en de helft van de 500 verhoging is de korting), en die hebben we in voorgaande jaren al dik bespaard.
  Volgend jaar moet ik waarschijnlijk naar de kaakchirurg, en sla ik misschien een jaartje korting over, afhankelijk van de kosten. Als die hoger zijn dan 385(verplichte deel)+240 (korting)dan loont het. Maar daarvoor moet ik eerst meer informatie opvragen bij het zkh.

  Om te besparen op de zorgkosten betalen wij de premie ook per jaar ipv per maand, dat scheelt ook 3%. En elk jaar bekijken we in november/december bij de tandarts wat het werk voor komend jaar gaat zijn, en afhankelijk daarvan sluiten we een passende tandartsverzekering af of geen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo! Dat is een flink bedrag en maakt het zeker interessant! Slim om bij de tandarts te peilen wat er gaat komen komend jaar. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Spaarsaldo

Het werd tijd voor een nieuwe spaar update. Een aantal weken terug gaf ik aan dat ik wil dat dit een terugkerend thema wordt als extra motivatie.

Om het sparen te stimuleren pakte ik een truc uit de oude doos. Voorheen deed ik dit zeer regelmatig. Nu het sparen niet zo hard gaat door alle uitgaven voor het afwerken van de garage ben ik het weer toe gaan passen; het afronden van onze lopende rekeningen.

Wanneer er na een uitgave een saldo van bijvoorbeeld €126,80 staat, maak ik €1,80 over naar de spaarrekening. Door dit weer toe te passen spaarde ik deze maand al een mooi bedrag.

Het totaal saldo van de spaarrekening komt op €2.515,76. Het saldo is te verdelen in drie groepen.  Een spaarrekening voor zoon (€1.750,-), een spaarrekening voor de motor van man (€250,-) en de buffer. De buffer staat nu dus op €515,76.

Doordat we tussendoor veel uitgegeven hebben in de bouwmarkt en weer een aflossing gedaan hebben is de rekening niet gegroeid. In vergelijking met 10 september zijn we zelfs f…

Paleis voor een prikkie

Nu iedere zondagavond te zien op SBS6; Paleis voor een prikkie. Twee interieurontwerpers proberen met €250,- de woonkamer van gezinnen die weinig te besteden hebben een makeover te geven.

Erg leuk en inspirerend om te kijken. Ze maken gebruik van Marktplaats en van de kringloop winkels om meubels en accessoires te vinden. Een camera maakt het natuurlijk wel erg makkelijk om af te dingen. Gewoonlijk is dit volgens mij niet echt realistisch.

Een vermakelijk programma wat maakt dat ik toch denk dat ik eens wat vaker naar de kringloop zou moeten gaan in plaats van het altijd maar nieuw aanschaffen.

Hebben jullie het al gekeken? Wat vinden jullie er van? Ik hoor graag van jullie!