Doorgaan naar hoofdcontent

Cadeaus

Het komt ieder jaar weer terug hè. De verjaardagen, de bruiloften, de nieuwe woningen en gezinsuitbreiding. Bij al deze gebeurtenissen horen cadeaus. Persoonlijk is het een van mijn favoriete bezigheden. Cadeautjes bedenken en het cadeau geven!

Tegenwoordig merk ik dat er veranderingen zijn m.b.t. de keuzes die ik maak. Sinds ik een eigen huishouden en zoon heb ben ik ervan overtuigd dat een cadeau leuk en - uitzonderingen daargelaten - functioneel moet zijn.

Mannen krijgen meestal een bier- of kaaspakket. Daarin ben ik weinig origineel. Tegenwoordig geven we vaak samen met anderen een cadeau om zo de kosten te beperken. In het geval van een nieuwe woning, een geboorte of een cadeautje voor een vrouw kan ik helemaal los gaan. Ik heb hierbij tegenwoordig de regel: familie krijgt een cadeau t.w.v. €20,- en overig maximaal €10,-. Als je goed oplet met aanbiedingen en vantevoren al cadeaus aanschaft blijk ik meestal niet eens aan het bedrag te komen. Bij bruiloften geven we eigenlijk altijd €20,-.

Kraamcadeaus maak ik onderscheid in. Al is het voor een stel waar ik veel contact mee heb dan haak ik een deken en geef ik nog een zelfgemaakte slab erbij. Is het een stel dat wat verder van ons afstaat dan geef ik de zelfgemaakte slabben en een spuugdoek o.i.d. Ik heb een opbergbak waarin ik alles bewaar en deze voorraad is momenteel zodanig groot dat ik al een jaar geen slab meer heb hoeven maken. Laatst hadden we een babyshower en heb ik (samen met iemand anders) een luiertaart gemaakt, dit wordt ook zeker een terugkerend cadeau.

Hanteren jullie een budget per maand of een budget per persoon? Ik hoor graag van jullie!


Reacties

  1. Het ligt inderdaad aan de persoon, wij hebben serieus iemand in de familie die ons 75 euro met onze verjaardag geeft, hoe wij ook blijven zeggen dat we dat niet nodig vinden blijven wij dat krijgen. Voor deze persoon geven wij 25 euro inplaats van 15 euro wat we normaal geven. Aan een kraamcadeau Heb ik een half jaar terug bijna 100 euro uit gegeven ik nam m'n schoonzusje mee te babyshoppen en ik betaalde uiteraard. Dit was zo speciaal omdat ze bijna 7 jaar had moeten wachten op de zwangerschap. Normaal geef ik zo'n 20 euro uit aan een kraamcadeau. Een bruiloft tja vind ik lastig komende maand gaat de beste vriend van manlief trouwen, vrienden vanaf de kleuterschool. Maar wat is een passend bedrag? Ik denk er nog even over na.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij doen binnen m'n schoonfamilie geen cadeaus meer, binnen mijn familie kopen we gezamenlijk iets voor 7,50 per volwassene, dus manlief en ik betalen 15 euro. Totaal inclusief aanhang betalen we dit 8 keer per jaar. Dit valt binnen mijn budget van 50 euro/week met ons gezin. Kortom: Moet ik best stevig voor sparen, want is best veel van ons budget... Tot nu toe is het gelukt ;).

    Kraamcadeaus, andere visite-cadeaus maak ik zelf. Pot vol lichtjes, ik naai een leuk set, iets leuks voor kindjes, oid. Soms zie ik iets bij de kringloopwinkel waarvan ik denk 'ohh, dat ziet er nog keurig uit, zou je zo voor een verjaardag kunnen geven'. Er worden daar ook (zo goed als) nieuwe spullen ingeleverd.

    W.b. bruiloft: Tot nu toe niet mee te maken gehad, dus geen idee hoeveel ik ga geven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…

Budget uitdaging

Man werkt nu alweer twee maanden bij zijn nieuwe werkgever. Het bevalt hem erg goed en zijn nieuwe werkgever is ook erg positief. Hij leert snel en er worden regelmatig trainingsavonden ingepland. Tijdens zijn vervolgopleiding heeft hij de basis van CV-ketel onderhoud geleerd en hij kan zich hier goed mee redden.

Laatst zag ik via Facebook een oproep voor het vervangen en verplaatsen van een boiler. Ik reageerde namens man en afgelopen zaterdag mocht hij de boiler plaatsen. De vergoeding die hij hiervoor kreeg; maar liefst €200,-.

Deze €200,- kreeg hij uiteraard contant en we hebben besloten om €200,- door te zetten van de lopende rekening naar de spaarrekening. Alles wat man extra verdiend of aan fooi krijgt zetten we apart voor een nieuwe motor. Van het contante geld worden de komende vier weken de boodschappen gekocht. Per week mag ik €50,- uitgeven. De laatste tijd zaten we rond de €70,-, dit kan naar beneden zonder dat we echt op boodschappen in moeten leveren.

Het zal wel een ui…