Aflossen op de hypotheek

Na een flinke zoektocht kochten wij in november 2016 onze huidige woning. De bijbehorende hypotheek kwam neer op €210.141,-, het maximaal te lenen bedrag voor ons op dat moment. We hebben de hypotheek verdeeld in 50% lineair (€105.071,-) en 50% annuïteit (€105.070,-).

De hypotheek loopt 30 jaar en we hebben hem 10 jaar vast staan voor 1,69%. Doordat we iedere maand automatisch aflossen daalt het totaalbedrag van de hypotheek vrij snel. Zo zitten we nu al bijna onder de €200.000,-; namelijk op €200.279,-.

Terwijl ik deze gegevens opzocht in ons account op de website van de hypotheekverstrekker zag ik ook een stukje met betrekking tot het extra aflossen op de hypotheek. Aangezien we net ons loon binnen hadden gekregen kriebelde het stiekem wel en besloot ik het extra af te lossen eens te proberen om te kijken hoe dit in zijn werk gaat. Ik maakte de eerste €100,- over! Dit deed ik door het naar hetzelfde rekeningnummer over te maken waar maandelijks de betaling heen gaat. Hierbij vermelde ik ons hypotheeknummer en dat was dat. Er wordt geen minimumbedrag aan gehouden, uiteraard wel een maximum van 10% van je hypotheek.

Samen met de komende reguliere aflossing komt de hypotheek op €199.656,66 en hebben we dus €10.484,34 afgelost. Zodra onze schuld afgelost is bij schoonouders zullen er regelmatig (kleine) aflossingen plaats gaan vinden. Een heerlijk vooruitzicht.

Hoe staat het met jouw hypotheek? Hoe is het aflossen bij jouw hypotheekverstrekker geregeld? Ik hoor graag van je!

Reacties

  1. Wij hebben al erg veel afgelost. Een keer een spaardepot. Enkele jaren maandelijks. Nu willen we het laatste spaardepot ook aflossen, ongeveer 60.000 euro. Dan is ook meteen onze hypotheek omgezet. Onze lasten zijn dan 390 euro bruto per maand. Het afgeloste gedeelte is 190.000 euro van de hoofdsom. Onze woz is 325.000 euro. Dus al een erg mooi bedrag afgelost.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dus je wil je buffer op peil, een fonds voor je zoon, sparen voor een auto en motor, nieuwe badkamer, je schuld bij schoonouders terugbetalen én aflossen op je hypotheek. Het komt financieel erg warrig over.

    Stap 1: Maak zo snel mogelijk een goede buffer. Dit is van LEVENSBELANG, zeker met twee jonge kinderen! Dit doe je door het geld voor je kinderen en en de motor om te switchen naar de buffer, maakt samen al 5000-6000 euro? (Of is de motor al gekocht? Heb er niks over gelezen in de spaarpotjesupdate)

    Stap 2: Los de schulden bij je schoonouders af.

    Stap 3: Stel prioriteiten en accepteer dat niet alles tegelijk kan. Een badkamer die nog voldoet, een motor die niet nodig is, spaargeld voor kinderen dat minder prioriteit heeft. Een aflossing op de hypotheek om te proberen hoe het werkt?? Dat zijn gewoon een paar muisklikken en je hebt het overgemaakt. Elke 100 euro kunnen jullie nu goed gebruiken voor de buffer en de schuld.

    Stap 4: Breid je buffer verder uit naar 10.000 euro

    Stap 5: Stel een paar grotere spaardoelen op zoals studiefonds kinderen en aflossen op de hypotheek en schrap de potjes voor auto en badkamer. Het maakt het onoverzichtelijk en de buffer is bedoeld om een kapotte auto en een uit elkaar vallende badkamer te vervangen.

    Stap 6: Realiseer je dat 10.000 euro aan buffer een redelijk bedrag is maar niet oneindig veel. Ik zou dan ook niet direct aflossen, maar er een spaardoel van maken. Bij bijv elke 5000 euro (bovenop je buffer uiteraard) beslissen of je gaat aflossen of dat er belangrijkere zaken zijn die betaald moeten worden. Eenmaal afgelost dan zit het geld in stenen en is het niet meer terug te halen.

    Het spijt me voor mijn ongevraagde advies maar je vraagt er toch wel om als je een financeblog hebt met finance-lezers. Bij mij begon het echt te jeuken als ik jouw blogs las. Nu ben ik wat verlost van mijn jeuk dus het is deels ook eigen belang ;)

    Heb je nou al wat met dat advies gedaan in een van de eerdere reacties? Een budgetcoah inschakelen? Ik begreep dat je daar open voor stond? Jullie mogen heel erg dankbaar zijn voor de schenking van je schoonouders, want zonder hen zag ik het somber in voor jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je ongevraagde advies. Ik heb besloten om hier openheid van zaken te geven over onze situatie. Ik heb echter nooit gezegd dat ik een voorbeeld wil zijn voor anderen, dat ik overal verstand van heb en dat onze manier de juiste zou zijn. Ik schrijf hier omdat ik het prettig vind om van me af te schrijven.

      Als je jeuk krijgt van mijn blogs, dan ben je er vrij in om niet langer mee te lezen. Wij doen het op onze manier en een ander zou het vast op een andere manier doen maar daartoe ben ik niet verplicht. De keuzes die ik/wij maken voelen we ons prettig bij. Aan de buffer wordt gewerkt en daar wil ik het dan ook bij laten. Prettige avond.

      Verwijderen
    2. Op naar een koophuis, ik vind het knap dat je zo’n nette reactie gegeven hebt op een heel bijzondere reactie van Sensi Milliar.

      Verwijderen
    3. Lieve anoniem, bedankt! Ik heb wel even rustig gedacht hoe ik het het beste kon formuleren. ;-)

      Verwijderen
  3. Tsja, ik ben nou eenmaal blogverslaafd dus ik lees alles m.b.t financien. Ik denk ook zeker niet dat je verstand van zaken hebt, maar dat je juist aan de andere kant zit van het spectrum. Bij degenen die hulp nodig hebben. Wel een gemiste kans om niks te doen met de vele adviezen die je krijgt. De toekomst zal het wel uitwijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Omdat wij een redelijk hoge rente hebben die 30 jaar vaststaat (inmiddels nog 17 jaar), lossen wij sinds een tijdje wel af. We hebben eerst een flinke spaarsaldo gespaard voor een nieuwe badkamer en wc, schilderwerk en een bijdrage aan de rijlessen van zoon. Voor inkomensverlies heb ik een apart potje, onze oude spaarloon rekening. Voor de kinderen spaar(de) ik EUR 15 per maand vanaf hun geboorte. Bij EUR 3000 (zoon is inmiddels 18) ben ik gestopt. Mooi genoeg.
    Ze kunnen zelf ook sparen (en dat doen ze ook). De schoolkosten van zoon (MBO 4) vallen erg mee en betalen wij. Opa en oma hebben een studiefonds voor hen gespaard, dat laten we staan voor een evt. HBO opleiding. Dochter gaat pas naar de 2e klas van het V.O.
    Aflossen kan bij ons alleen in porties van EUR 500 (ook het minimumbedrag). Wel makkelijk via een ideal betaling. Daarna krijg je twee emails en na een paar weken een brief van vier kantjes. Dat stoort me, zoveel papier elke maand, dus ik wacht tot ik EUR 1500 bij elkaar heb en los dat dan ineens af. We sparen ook gewoon door voor een nieuwe keuken. Dat heeft geen haast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze badkamer heeft ook geen haast. Ons doel is €5.000,- en met €50,- in de maand duurt dit acht jaar. Dat is prima en blijft een vast spaarpotje.
      Wat een gedoe met dat aflossen. Zeker zonde van het papier. Wij halen straks een ja/nee sticker op, al die folders, gaan altijd gelijk weg.

      Verwijderen
  5. Wat bijzonder dat iemand deze ongevraagde adviezen geeft. Je denkt er volgens mij wel degelijk over na wat je doet met je geld en schijft daar op een leuke manier over. Dat het andere keuzes zijn dan een ander zou maken, tja, dat recht hebben we gelukkig! Maar iemand zo negatief neerzetten, vind ik echt niet kunnen. 3 strikes and you´re out, toch?

    Ik heb een hypotheek bij Florius, daar kan je volgens mij aflossen vanaf 25 euro. Geen maximaal bedrag. Via iDeal, erg handig. Ik krijg dan eerst een mail ter bevestiging, vervolgens een mail dat er een brief staat in de mijn-omgeving met het nieuwe maandbedrag en de hoogte van de hypotheek en dan nog een brief thuis. Die laatste vind ik ook overbodig.

    Ik hoop dat je zo blijft bloggen, ik vind het juist leuk dat je het weer hebt opgepakt, ik herken veel in je keuzes, welk potje eerst vullen. Het liefst allemaal, maar ja daar is mijn inkomen niet naar. En dan lopen er hier 2 dames rond die uit hun kleren groeien, graag sporten etc. Keuzes, keuzes!

    Groet Wendy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je lieve reactie. Ik vind het ontzettend leuk dat mensen meelezen en reageren, maar ja het blijven inderdaad onze keuzes.
      Wat een rompslomp hè dat aflossen. Ik weet dus nog niet wat nu de gang van zaken is. We wachten het af. Hopelijk niet al te veel papierwerk. Zou zonde zijn!

      Verwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je meeleest! Laat vooral iets van je horen.