Doorgaan naar hoofdcontent

Cadeaus

Het komt ieder jaar weer terug hè. De verjaardagen, de bruiloften, de nieuwe woningen en gezinsuitbreiding. Bij al deze gebeurtenissen horen cadeaus. Persoonlijk is het een van mijn favoriete bezigheden. Cadeautjes bedenken en het cadeau geven!

Tegenwoordig merk ik dat er veranderingen zijn m.b.t. de keuzes die ik maak. Sinds ik een eigen huishouden en zoon heb ben ik ervan overtuigd dat een cadeau leuk en - uitzonderingen daargelaten - functioneel moet zijn.

Mannen krijgen meestal een bier- of kaaspakket. Daarin ben ik weinig origineel. Tegenwoordig geven we vaak samen met anderen een cadeau om zo de kosten te beperken. In het geval van een nieuwe woning, een geboorte of een cadeautje voor een vrouw kan ik helemaal los gaan. Ik heb hierbij tegenwoordig de regel: familie krijgt een cadeau t.w.v. €20,- en overig maximaal €10,-. Als je goed oplet met aanbiedingen en vantevoren al cadeaus aanschaft blijk ik meestal niet eens aan het bedrag te komen. Bij bruiloften geven we eigenlijk altijd €20,-.

Kraamcadeaus maak ik onderscheid in. Al is het voor een stel waar ik veel contact mee heb dan haak ik een deken en geef ik nog een zelfgemaakte slab erbij. Is het een stel dat wat verder van ons afstaat dan geef ik de zelfgemaakte slabben en een spuugdoek o.i.d. Ik heb een opbergbak waarin ik alles bewaar en deze voorraad is momenteel zodanig groot dat ik al een jaar geen slab meer heb hoeven maken. Laatst hadden we een babyshower en heb ik (samen met iemand anders) een luiertaart gemaakt, dit wordt ook zeker een terugkerend cadeau.

Hanteren jullie een budget per maand of een budget per persoon? Ik hoor graag van jullie!


Reacties

  1. Het ligt inderdaad aan de persoon, wij hebben serieus iemand in de familie die ons 75 euro met onze verjaardag geeft, hoe wij ook blijven zeggen dat we dat niet nodig vinden blijven wij dat krijgen. Voor deze persoon geven wij 25 euro inplaats van 15 euro wat we normaal geven. Aan een kraamcadeau Heb ik een half jaar terug bijna 100 euro uit gegeven ik nam m'n schoonzusje mee te babyshoppen en ik betaalde uiteraard. Dit was zo speciaal omdat ze bijna 7 jaar had moeten wachten op de zwangerschap. Normaal geef ik zo'n 20 euro uit aan een kraamcadeau. Een bruiloft tja vind ik lastig komende maand gaat de beste vriend van manlief trouwen, vrienden vanaf de kleuterschool. Maar wat is een passend bedrag? Ik denk er nog even over na.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij doen binnen m'n schoonfamilie geen cadeaus meer, binnen mijn familie kopen we gezamenlijk iets voor 7,50 per volwassene, dus manlief en ik betalen 15 euro. Totaal inclusief aanhang betalen we dit 8 keer per jaar. Dit valt binnen mijn budget van 50 euro/week met ons gezin. Kortom: Moet ik best stevig voor sparen, want is best veel van ons budget... Tot nu toe is het gelukt ;).

    Kraamcadeaus, andere visite-cadeaus maak ik zelf. Pot vol lichtjes, ik naai een leuk set, iets leuks voor kindjes, oid. Soms zie ik iets bij de kringloopwinkel waarvan ik denk 'ohh, dat ziet er nog keurig uit, zou je zo voor een verjaardag kunnen geven'. Er worden daar ook (zo goed als) nieuwe spullen ingeleverd.

    W.b. bruiloft: Tot nu toe niet mee te maken gehad, dus geen idee hoeveel ik ga geven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.