Doorgaan naar hoofdcontent

De cijfers

Alles is rond met betrekking tot de aankoop van onze nieuwe woning! Het huis kost €222.500,- k.k., we hebben getekend voor het maximaal te lenen bedrag, namelijk  €210.141,-.

Om de rest van de kosten voor het huis op te vangen hebben we besloten om €18.000,- te lenen van onze (schoon)ouders tegen een rente van 1,3%. Hiervoor is een document opgesteld met alle afspraken. Het originele te lenen bedrag was €15.000,- maar door extra hogen kosten koper waar we niet op gerekend hadden is dit bedrag verhoogd. Hierover volgt nog een blog.

Wanneer we in het huis wonen en alles financieel op een rijtje hebben willen we deze lening zo snel mogelijk af gaan betalen. Maandelijks willen we €150,- aflossen. De extra's die binnenkomen sluizen we ook gelijk door naar schoonouders. Hierbij denken we aan vakantiegeld en belastingteruggave.

De totale kosten voor het huis komen neer op €234.439,53. Zelf hebben we ook nog geld ingelegd, het gaat hier om een bedrag van €6.298,53. Het vergelijkbare bedrag hebben we nu klaarstaan voor de verhuizing/verbouwing. Het geld voor de eerste hypotheek afschrijving valt hierbuiten. Dit geld is dus echt om in het huis te stoppen.

We hebben twee vormen hypotheek gecombineerd. Namelijk de annuïteiten en lineaire hypotheek, beide staan voor 50%. De ene is €105.071,- en de ander is €105.070,-. Onze rente is vastgezet op 1,69% voor de komende 10 jaar. We hopen naast de lening bij schoonouders ook iedere maand een bedrag apart te kunnen zetten zodat we ook op deze lening af kunnen lossen. Meer informatie met betrekking tot aflossen willen we op gaan vragen zodra het zover is. Zoals op welk hypotheek deel het verstandigst is om af te lossen.

Het bedrag wat we uiteindelijk aan alleen de hypotheek gaan betalen is €812,-. Per maand zal het iets gaan veranderen omdat we met de lineaire hypotheek te maken hebben. Dit is echter ons startbedrag.  Daarbij hebben we nog de opstalverzekering en de overlijdenrisicoverzekering. Over beide verzekering schrijf ik nog een apart blogbericht.

Dit keer geen vragen, maar misschien willen jullie nog jullie gedachten of tips doorgeven. Ik hoor graag van jullie!


Reacties

 1. Leuk om te lezen!
  Waarom verandert er elke maand iets aan de hypotheek door je annuïteitenhypotheek? Die blijft toch juist elke maand gelijk? Bedoel je niet je lineaire hypotheek, daarvan wordt de rente elke maand iets minder lijkt me. Of bedoel je alleen het aflosbedrag? In dat geval snap ik het wel.
  In ieder geval hebben jullie het goed doordacht, dat is duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel natuurlijk de lineaire! Foutje ;-). Bedankt voor het doorgeven.

   We hebben het zeker doordacht. Fijn dat ik al zo veel inspiratie op heb kunnen doen bij al de blogs die ik volg!

   Verwijderen
 2. Een tip: vraag je schoonouders of ze deze lening als gift willen geven, al is het maar op papier. Dat scheelt later met de successierechten. De Notaris waar je toch al zit kan jullie hier advies over geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tip, dit is precies zoals wij het aangepakt hebben! 😊

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.