Doorgaan naar hoofdcontent

Uitvaartverzekering

Tot mijn 18de was ik gratis verzekerd bij de polis van mijn ouders. Toen deze polis afgelopen was is er een uitvaartverzekering op mijn naam afgesloten bij Klaverblad verzekeringen. Per kwartaal betaalde ik hieraan €16,83, bij overlijden zou er €5.003,- uitgekeerd worden.

Nu zoon B geboren was besloot ik eens te bellen voor het bijschrijven van de jongens. Man kan geen uitvaartverzekering afsluiten. De maatschappijen vinden het risico te groot door zijn aangeboren hartafwijking.

Het telefoontje ging naar de tussenpersoon. Door een vriendelijke vrouw werd ik doorverbonden met een meneer. Nadat ik de situatie uitgelegd had gaf hij even aan dat hij het onzin vond dat ik belde. Want wat bleek, er stond een notitie in het systeem dat ik in december 2015 ook gebeld had naar aanleiding van de geboorte van zoon A. Toen had die meneer mij tenslotte ook al verteld dat er geen kinderen op de polis toegevoegd konden worden.

Het was mij helemaal ontschoten dat ik in het verleden ook al eens gebeld had. Maar op het moment dat meneer dit vertelde herinnerde ik me ook dat ik hem toen ook aan de telefoon had en dat ik het als onprettig had ervaren. Wat nu dus opnieuw het geval was. Mijn reactie was letterlijk; 'u hoeft nu niet boos te worden, het was maar een vraag'. Meneer bond in en zou me terug bellen nadat hij gekeken had of de situatie inmiddels veranderd zou zijn.

Nadat we opgehangen hadden heb ik eerst mijn vader maar eens gebeld. Ik had op internet al verschillende uitvaartverzekeringen gezien waarbij vermeld werd dat kinderen gratis bijgeschreven konden worden. Mijn eigen polis was tenslotte ook ontstaan uit deze situatie. Vader deed navraag en gaf aan dat ik zelf maar even terug moest bellen.

Zo'n vijf kwartier later, om 15:45, belde ik dan ook opnieuw naar de tussenpersoon. De receptioniste gaf aan dat meneer al vertrokken was en dat ze een terug bel verzoek zou mailen naar meneer. Inmiddels had ik er mijn broekzakken al van vol en had ik al besloten dat ik de polis wilde beëindigen. Alles op een plek, voor zowel mij als voor de jongens leek me wel zo makkelijk. Wanneer een uitvaartverzekering aangesproken moet worden is de situatie er niet naar om alles uit te moeten zoeken. Daarnaast vond ik het contact met deze meneer niet voor herhaling vatbaar.

Twee dagen later werd ik gebeld door een andere meneer met de mededeling dat kinderen toch echt niet bijgeschreven kunnen worden. Prima, maar bij deze wilde ik dan ook de polis beëindigen. Of ik dan even handgeschreven een briefje wilde sturen. Dit heb ik diezelfde dag nog op de bus gedaan. Vervolgens telefoon van de tussenpersoon; naar welk rekeningnummer mag de €350,- overgemaakt worden voor afkoop van de polis?

Tussenpersoon zou alles doorzetten naar de verzekering. Vervolgens ontvang ik een brief met de vraag of ik opnieuw wil tekenen voor beëindiging van de polis. Volgens de tussenpersoon was de eerste brief al voldoende, niet dus. Er zat geen antwoordenvelop bij en ik had ook geen zin om nog een postzegel te leveren en dus maakte ik een foto van het formulier en zo heb ik het gemaild. Er werd trouwens nog wel even in deze brief vermeld dat de afkoop slechts €269,- zou bedragen. Klein verschilletje maar..

Maar goed, zoals het er nu uit ziet zal ik binnenkort het bedrag op mijn rekening hebben en is het afgehandeld bij deze meneer. Via Euroclix sloot ik een nieuwe polis bij Yarden af. Hiervoor ontvang ik nog 2.000 clix, dat is ook mooi meegenomen. Zoons staan ook op de polis en ik heb het uit te keren bedrag verhoogd naar €8.000,-. 20 jaar lang zal ik maandelijks een premie gaan betalen van €13,41. Het valt allemaal wat hoger uit, maar het geeft ook rust. Het is het verschrikkelijkste wat je kunt bedenken maar je zou maar samen met je kinderen omkomen. Onze naaste familie hoeft dan niet hun eigen geld aan te spreken, dat is een prettig idee. Voor man sparen we op de buffer.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of spaar je er liever voor? Ik hoor graag van je!

Reacties

 1. Ik had als zestienjarige toen ik op mezelf ging wonen een polis bij Dela genomen. Je deed na wat je ouders deden.
  Toen mijn kinderen geboren werden kon ik ze gratis bijschrijven. Sterker, tot hun drieëntwintigste stonden ze op mijn polis.
  Ik stop nu niet bij Dela, ik betaal weinig na bijna vijftig jaar, en ik heb geen spaargeld voor begrafenis. In de tijd dat ik bijstand had, was spaargeld hebben (ook als het voor begrafenis was) een reden om tegemoetkomingen die je nodig had om te overleven, niet uit te keren. Je had immers spaargeld. Als ik nu een nieuwe verzekering afsluit is de premie heel hoog. Dus ik laat het maar bij deze lage premie en ga niet meer sparen voor een uitvaart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook een uitvaartverzekering omdat ik dat van huis uit meegekregen heb. Geen spaargeld voor vier begrafenissen, dus toch gekozen voor de verzekering.

   Verwijderen
 2. Ik heb een uitvaart verzekeringen vanaf baby, afgesloten door mijn ouders. Deze is nu premie vrij. Voor man sloten we, na samenwonen, ook een uitvaart verzekeringen. Hij heeft een natura polis en de kinderen zijn daar ook verzekerd. Ging soepel en snel destijds, zonder gedoe.
  We hebben wel genoeg spaargeld om het zelf te betalen maar nu is het gewoon geregeld zonder zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geeft mij ook rust. Per persoon krijgen we €8.000,- uitgekeerd. Het is niet realistisch om te denken dat wij binnen een aantal jaar €32.000,- op onze rekening hebben staan. Daarbij kan het ook morgen gebeuren..

   Verwijderen
 3. Ik hoop dat je op de lange termijn deze verzekering niet meer nodig hebt. Als je zelf zeg 20.000 euro spaargeld hebt, dan kan daarvan de begrafenis betaald worden, mocht dat nodig zijn. En dan betaal je dus niet meer 161 euro per jaar voor zo'n verzekering.

  Toen ik zelf 25.000 euro op de spaarrekening had, heb ik mijn begrafenisverzekering opgezegd. Scheelde mij inderdaad ruim 100 euro per jaar.

  Mijn vriend blijkt een verzekering te hebben die je nooit helemaal op kúnt zeggen. Het afkoopbedrag wordt gestort in een speciaal potje waar je het dan na het overlijden uit kunt halen. Erg lullig, dan zit er dus ergens 250 euro in een potje waar jij je hele leven niet meer bij kunt en waar je nabestaanden dan nog even achteraan moeten. Daarom heeft hij er voor gekozen om deze begrafenisverzekering aan te houden, dan kan er tenminste (bijna) de héle begrafenis van betaald worden in plaats van alleen die 250 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat potje vind ik ook niets. Dat werd bij mijn oude verzekering ook aangeboden, maar dan heb je ergens geld staan en veel geregel bij daadwerkelijk overlijden. Zodra er genoeg geld is gaan we inderdaad de verzekering stopzetten, maar voor nu geeft het mij rust.

   Verwijderen
 4. Nu je erover schrijft, ga ik er pas over nadenken. Wij hebben beiden geen uitvaartverzekering, maar gelukkig wel genoeg spaargeld om een uitvaart te betalen wanneer dat nodig mocht zijn. Omdat onze ouders er ook geen hebben, hebben we er denk ik gewoon nooit aan gedacht. Gelukkig hebben we wel de buffer indien het nodig mocht zijn :).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij ben je altijd goedkoper uit en beter af als je voor je nabestaanden een bedrag op de spaarrekening kunt achterlaten om de uitvaart van te betalen. Dat is wat ik doe.

  Bij verzekeren hou ik de volgende stelregel aan: alleen als ik de kosten niet zelf kan dragen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een opstalverzekering of een zorgverzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier nagenoeg hetzelfde. De zorgverzekering is natuurlijk verplicht, maar ik krijg wel korting door maximaal eigen risico. Die 850 euro kan ik wel betalen. Een uitvaartverzekering ook. Verder aansprakelijkheidsverzekering voor grote schade uiteraard. De rest van de verzekeringen zijn voor mij onzinnig.

   Verwijderen
 6. Voor je man kun je misschien ook bij Yarden terecht. Zij nemen een bepaald aantal mensen per jaar aan met een verhoogd risico. Even bellen met het klantcontactcentrum van Yarden. Wie weet kan hij ook verzekerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik verzeker zelf alleen wat ik niet kan betalen. Maar vanuit mijn ouders vroeger is er wel een verzekering afgesloten, maar daar betaal ik niks voor. Omdat ik het onzinnig vind. Als je gewoon zorgt dat je genoeg spaargeld hebt, dan is het nergens voor nodig.
  Ik verzeker het liefst zo min mogelijk. Want het kost allemaal geld, geld wat ik anders zelf gespaard zou kunnen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je gelijk in. Sparen is allemaal leuk, maar als wij morgen te maken hebben met het overlijden van een van ons, dan hebben wij het benodigde bedrag nog niet gespaard. ;-) Zodra er voldoende op de buffer staat kunnen we alsnog kiezen om de verzekering te beëindigen.

   Verwijderen
 8. Reacties
  1. Bij een zodanig grote buffer waaruit een eventuele uitvaart betaald kan worden kan ik me dit heel goed voorstellen. Bij ons is dat nu niet het geval.

   Verwijderen
 9. Het probleem met eigen spaargeld voor je uitvaart, is dat je nabestaanden eerst je uitvaart mogen afrekenen en in veel gevallen pas op een (soms veel) later moment bij je spaargeld gaan kunnen. Ik heb een uitvaartverzekering die de basis dekt. Mochten nabestaanden (of ik zelf als afscheid nemen een optie is) graag meer willen dan moet dat zelf betaald worden. Maar een normaal afscheid zal zonder extra gedoe om de kosten sowieso mogelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar, rekeningen worden natuurlijk bevroren. Ik heb er nu voor gekozen dat mijn nabestaanden het gehele verzekerde bedrag (€8.000,-) uitgekeerd krijgen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.