Sparen

Een kwart van 2019 (van oktober tot en met december) stond in het teken van de koopstop. Het belangrijkste doel; sparen om de spaarrekening weer op oud niveau te krijgen. Door veel uitgaven voor onder andere onze tuin is het saldo drastisch geslonken. Nu hebben we daar op voorhand voor gespaard, maar zo'n lege spaarrekening is geen prettig gevoel. 

Ik vond het wel interessant om te kijken wat we nu daadwerkelijk overmaakten naar onze spaarrekening. We hebben een gezamenlijke spaarrekening die buiten het internetbankieren valt. Dit is dé spaarrekening voor de lange termijn. Deze spaarrekeningen heb ik verdeeld in vijf delen. Buffer, Auto, Badkamer, F. en R. Huidig saldo: €10.012,59.

Van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019 spaarden wij in totaal €14.804,31. Wat een mooi bedrag! Vorig jaar heb ik het niet uitgerekend, dat besloot ik ook gelijk maar uit te rekenen, dan hebben we tenminste vergelijkingsmateriaal. In 2018 spaarden we €7.545,07. We kregen in december een schenking van €5.000,-, we hebben hiervan €3.898,- op de grote spaarrekening gezet. Het resterende bedrag staat op een andere spaarrekening omdat dit gereserveerd is voor de nieuwe inrichting van onze woonkamer en eethoek. Dat maakt dat we in 2019 €3.361,24 meer spaarden (van eigen inkomsten) in vergelijking met 2018. 

Ons doel voor 2020? Sparen voor achtertuin en meubels. Het lijkt me toch wel lekker om rond de €18.000,- uit te komen dit jaar. Nu ik zo bewust bezig ben (inclusief het delen van onze uitgaven op Instagram) lijkt het er echt op dat ons spaarsaldo sneller stijgt.

Ik spaar op drie verschillende manieren; bij het binnenkomen van het loon gaat er een bedrag naar de spaarrekening. Ik weet op voorhand welke vaste lasten ik die maand heb en baseer het bedrag hierop. Daarnaast gaan de inkomsten van Marktplaats ook naar de spaarrekening. Dan room ik de lopende rekeningen nog af. Staat er €347,34 op de boodschappenrekening? Dan maak ik er €345,- van en gaat er dus €2,34 over naar de spaarrekening. 

Hoeveel heb jij het afgelopen jaar gespaard?

Reacties

 1. In eerste instantie ziet het er een beetje raar uit wat je zegt. Je zegt eerst dat je 14000 Euro hebt gespaard, maar er staat 'slechts' 10000 Euro op de rekening. Neem je mee in je spaarsaldo wat je ook uit gaat geven?

  Wij sparen bijvoorbeeld elke maand voor zorgkosten. Maar dat potje neem ik niet mee in mijn totale 'spaarsaldo' omdat ik weet dat een deel van dat potje ook weer uitgegeven wordt. Het is eigenlijk een reservering, en geen spaargeld.
  Hoe doe jij dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat er om wat we overgemaakt hebben naar de spaarrekening. Ja, er gaan inderdaad ook weer dingen af, maar daar sparen we tenslotte voor. Afgelopen jaar was dit voor onze blokhut en speelhuis in de tuin. Daar hadden we de kosten voor in gecalculeerd.

   Verwijderen
  2. Ah duidelijk. Natuurlijk spaar je voor zulke uitgaven, en dan is het ook leuk als je het kunt betalen toch? Ik vind het altijd fijn als ik het 'doel' voor een spaarpotje aantik.

   Verwijderen
 2. Jullie hebben veel gespaard (en ook het een en ander weer uitgegeven als ik de bedragen optel). Knap! Op welke oude niveau wil je de spaarrekening weer hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt! Ik reserveer het een en ander op de spaarrekening en daar is afgelopen zomer een groot deel van uitgegeven. We willen naar de €46.500,- eigen geld. Het spaargeld van de jongens niet meegenomen. Dit geld gaat ook weer uit gegeven worden. Dat is dan €5.000,- buffer (liefst hoger natuurlijk, maar we willen nu eenmaal ook het huis aanpakken), auto €16.500,-, badkamer €5.000,- en een nieuwe; een uitbouw €20.000,-. Dus of we echt de €46.500,- aan gaan tikken vraag ik me af. Want zodra het potje badkamer vol is (hopelijk zomer 2021) dan is dat er uiteraard weer af. De auto staat geen einddatum op; dat is simpelweg wanneer de auto afgeschreven is, maar deze is nu nog in goede staat.

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Dat zijn mooie spaardoelen, maar wel met zeer scherpe bedragen. Heel veel succes ermee!

   Verwijderen
  3. Mooie doelen hoor! Met je salarisverhoging en je koopstop gaat dat vast wel sneller goedkomen dan je denkt. Wanneer willen jullie een uitbouw gaan plaatsen?

   Verwijderen
  4. Financieel gezien op z'n vroegst 2025 denk ik. Het zal niet heel hard gaan. Eerst potje badkamer vullen. Daarna krijgt het potje een hogere prioriteit.

   Verwijderen
 3. Wauw wat een prestatie!Jullie hadden vorig jaar toch nog geen 1000 euro aan buffer? Of heb ik de verkeerde blog? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk! Maar we hebben zo op de uitgaven gezeten het afgelopen jaar, veel laten gaan en bewuste keuzes gemaakt.

   Verwijderen
 4. Ik weet het eigenlijk niet eens precies. Ik sluis altijd zoveel mogelijk gewoon door naar mijn spaarrekening, maar kijk eigenlijk nooit hoeveel dat uiteindelijk is. Misschien toch eens doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het ook nog nooit gedaan, maar vind de bewustwording wel motiverend!

   Verwijderen
 5. Naam: ....... Zalina Diato
  Beroep ....... Directeur
  Leningbedrag Ontvangen ... € 6,4 miljoen
  Rentevoet ..... 1%
  Lening bedrijf ...... AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM
  E-mail ..... aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  Mijn naam is Zalina uit Azië, ik woon hier in Linz, ik ben een grote vastgoedinvesteerder, ik ben getrouwd met een slechte man die alles heeft vernietigd dat ik heb gewerkt en voor 31 jaar heb gebouwd. Hij bracht me bankschuld en ik kon niet betalen, mijn eigendommen aan zee werden gesiez ik benaderde veel banken en geen bank stond klaar om me een lening te geven omdat ik een slechte krediet kreeg, ik dank ALLAH voor het beëindigen van mijn verdriet door AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM.Ik las een paar dagen geleden een zakelijk tijdschrift toen ik veel getuigenissen tegenkwam over het gerenommeerde kredietbedrijf dat mensen in schulden helpt en leningen verstrekt voor investeringen zonder stress zoals de commerciële banken. Ik nam de e-mail en solliciteerde, hoewel ik een grapje vond toen ik mijn lening op mijn rekening kreeg. AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM gaf me (€ 6,4 miljoen), tegen een rentetarief van 1%, ik wil iedereen die een legitieme leningfirma wil, adviseren om contact op te nemen met AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM die 100% Geniue biedt en lening garandeert. Ik heb begon mijn schuld te betalen en mijn bedrijf nieuw leven in te blazen. moge God je zegenen.

  Solliciteer op: aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je meeleest! Laat vooral iets van je horen.