Doorgaan naar hoofdcontent

De cijfers

Alles is rond met betrekking tot de aankoop van onze nieuwe woning! Het huis kost €222.500,- k.k., we hebben getekend voor het maximaal te lenen bedrag, namelijk  €210.141,-.

Om de rest van de kosten voor het huis op te vangen hebben we besloten om €18.000,- te lenen van onze (schoon)ouders tegen een rente van 1,3%. Hiervoor is een document opgesteld met alle afspraken. Het originele te lenen bedrag was €15.000,- maar door extra hogen kosten koper waar we niet op gerekend hadden is dit bedrag verhoogd. Hierover volgt nog een blog.

Wanneer we in het huis wonen en alles financieel op een rijtje hebben willen we deze lening zo snel mogelijk af gaan betalen. Maandelijks willen we €150,- aflossen. De extra's die binnenkomen sluizen we ook gelijk door naar schoonouders. Hierbij denken we aan vakantiegeld en belastingteruggave.

De totale kosten voor het huis komen neer op €234.439,53. Zelf hebben we ook nog geld ingelegd, het gaat hier om een bedrag van €6.298,53. Het vergelijkbare bedrag hebben we nu klaarstaan voor de verhuizing/verbouwing. Het geld voor de eerste hypotheek afschrijving valt hierbuiten. Dit geld is dus echt om in het huis te stoppen.

We hebben twee vormen hypotheek gecombineerd. Namelijk de annuïteiten en lineaire hypotheek, beide staan voor 50%. De ene is €105.071,- en de ander is €105.070,-. Onze rente is vastgezet op 1,69% voor de komende 10 jaar. We hopen naast de lening bij schoonouders ook iedere maand een bedrag apart te kunnen zetten zodat we ook op deze lening af kunnen lossen. Meer informatie met betrekking tot aflossen willen we op gaan vragen zodra het zover is. Zoals op welk hypotheek deel het verstandigst is om af te lossen.

Het bedrag wat we uiteindelijk aan alleen de hypotheek gaan betalen is €812,-. Per maand zal het iets gaan veranderen omdat we met de lineaire hypotheek te maken hebben. Dit is echter ons startbedrag.  Daarbij hebben we nog de opstalverzekering en de overlijdenrisicoverzekering. Over beide verzekering schrijf ik nog een apart blogbericht.

Dit keer geen vragen, maar misschien willen jullie nog jullie gedachten of tips doorgeven. Ik hoor graag van jullie!


Reacties

 1. Leuk om te lezen!
  Waarom verandert er elke maand iets aan de hypotheek door je annuïteitenhypotheek? Die blijft toch juist elke maand gelijk? Bedoel je niet je lineaire hypotheek, daarvan wordt de rente elke maand iets minder lijkt me. Of bedoel je alleen het aflosbedrag? In dat geval snap ik het wel.
  In ieder geval hebben jullie het goed doordacht, dat is duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel natuurlijk de lineaire! Foutje ;-). Bedankt voor het doorgeven.

   We hebben het zeker doordacht. Fijn dat ik al zo veel inspiratie op heb kunnen doen bij al de blogs die ik volg!

   Verwijderen
 2. Een tip: vraag je schoonouders of ze deze lening als gift willen geven, al is het maar op papier. Dat scheelt later met de successierechten. De Notaris waar je toch al zit kan jullie hier advies over geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tip, dit is precies zoals wij het aangepakt hebben! 😊

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Spaarsaldo

Het werd tijd voor een nieuwe spaar update. Een aantal weken terug gaf ik aan dat ik wil dat dit een terugkerend thema wordt als extra motivatie.

Om het sparen te stimuleren pakte ik een truc uit de oude doos. Voorheen deed ik dit zeer regelmatig. Nu het sparen niet zo hard gaat door alle uitgaven voor het afwerken van de garage ben ik het weer toe gaan passen; het afronden van onze lopende rekeningen.

Wanneer er na een uitgave een saldo van bijvoorbeeld €126,80 staat, maak ik €1,80 over naar de spaarrekening. Door dit weer toe te passen spaarde ik deze maand al een mooi bedrag.

Het totaal saldo van de spaarrekening komt op €2.515,76. Het saldo is te verdelen in drie groepen.  Een spaarrekening voor zoon (€1.750,-), een spaarrekening voor de motor van man (€250,-) en de buffer. De buffer staat nu dus op €515,76.

Doordat we tussendoor veel uitgegeven hebben in de bouwmarkt en weer een aflossing gedaan hebben is de rekening niet gegroeid. In vergelijking met 10 september zijn we zelfs f…

Paleis voor een prikkie

Nu iedere zondagavond te zien op SBS6; Paleis voor een prikkie. Twee interieurontwerpers proberen met €250,- de woonkamer van gezinnen die weinig te besteden hebben een makeover te geven.

Erg leuk en inspirerend om te kijken. Ze maken gebruik van Marktplaats en van de kringloop winkels om meubels en accessoires te vinden. Een camera maakt het natuurlijk wel erg makkelijk om af te dingen. Gewoonlijk is dit volgens mij niet echt realistisch.

Een vermakelijk programma wat maakt dat ik toch denk dat ik eens wat vaker naar de kringloop zou moeten gaan in plaats van het altijd maar nieuw aanschaffen.

Hebben jullie het al gekeken? Wat vinden jullie er van? Ik hoor graag van jullie!