Doorgaan naar hoofdcontent

De cijfers

Alles is rond met betrekking tot de aankoop van onze nieuwe woning! Het huis kost €222.500,- k.k., we hebben getekend voor het maximaal te lenen bedrag, namelijk  €210.141,-.

Om de rest van de kosten voor het huis op te vangen hebben we besloten om €18.000,- te lenen van onze (schoon)ouders tegen een rente van 1,3%. Hiervoor is een document opgesteld met alle afspraken. Het originele te lenen bedrag was €15.000,- maar door extra hogen kosten koper waar we niet op gerekend hadden is dit bedrag verhoogd. Hierover volgt nog een blog.

Wanneer we in het huis wonen en alles financieel op een rijtje hebben willen we deze lening zo snel mogelijk af gaan betalen. Maandelijks willen we €150,- aflossen. De extra's die binnenkomen sluizen we ook gelijk door naar schoonouders. Hierbij denken we aan vakantiegeld en belastingteruggave.

De totale kosten voor het huis komen neer op €234.439,53. Zelf hebben we ook nog geld ingelegd, het gaat hier om een bedrag van €6.298,53. Het vergelijkbare bedrag hebben we nu klaarstaan voor de verhuizing/verbouwing. Het geld voor de eerste hypotheek afschrijving valt hierbuiten. Dit geld is dus echt om in het huis te stoppen.

We hebben twee vormen hypotheek gecombineerd. Namelijk de annuïteiten en lineaire hypotheek, beide staan voor 50%. De ene is €105.071,- en de ander is €105.070,-. Onze rente is vastgezet op 1,69% voor de komende 10 jaar. We hopen naast de lening bij schoonouders ook iedere maand een bedrag apart te kunnen zetten zodat we ook op deze lening af kunnen lossen. Meer informatie met betrekking tot aflossen willen we op gaan vragen zodra het zover is. Zoals op welk hypotheek deel het verstandigst is om af te lossen.

Het bedrag wat we uiteindelijk aan alleen de hypotheek gaan betalen is €812,-. Per maand zal het iets gaan veranderen omdat we met de lineaire hypotheek te maken hebben. Dit is echter ons startbedrag.  Daarbij hebben we nog de opstalverzekering en de overlijdenrisicoverzekering. Over beide verzekering schrijf ik nog een apart blogbericht.

Dit keer geen vragen, maar misschien willen jullie nog jullie gedachten of tips doorgeven. Ik hoor graag van jullie!


Reacties

 1. Leuk om te lezen!
  Waarom verandert er elke maand iets aan de hypotheek door je annuïteitenhypotheek? Die blijft toch juist elke maand gelijk? Bedoel je niet je lineaire hypotheek, daarvan wordt de rente elke maand iets minder lijkt me. Of bedoel je alleen het aflosbedrag? In dat geval snap ik het wel.
  In ieder geval hebben jullie het goed doordacht, dat is duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel natuurlijk de lineaire! Foutje ;-). Bedankt voor het doorgeven.

   We hebben het zeker doordacht. Fijn dat ik al zo veel inspiratie op heb kunnen doen bij al de blogs die ik volg!

   Verwijderen
 2. Een tip: vraag je schoonouders of ze deze lening als gift willen geven, al is het maar op papier. Dat scheelt later met de successierechten. De Notaris waar je toch al zit kan jullie hier advies over geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tip, dit is precies zoals wij het aangepakt hebben! 😊

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…

Budget uitdaging

Man werkt nu alweer twee maanden bij zijn nieuwe werkgever. Het bevalt hem erg goed en zijn nieuwe werkgever is ook erg positief. Hij leert snel en er worden regelmatig trainingsavonden ingepland. Tijdens zijn vervolgopleiding heeft hij de basis van CV-ketel onderhoud geleerd en hij kan zich hier goed mee redden.

Laatst zag ik via Facebook een oproep voor het vervangen en verplaatsen van een boiler. Ik reageerde namens man en afgelopen zaterdag mocht hij de boiler plaatsen. De vergoeding die hij hiervoor kreeg; maar liefst €200,-.

Deze €200,- kreeg hij uiteraard contant en we hebben besloten om €200,- door te zetten van de lopende rekening naar de spaarrekening. Alles wat man extra verdiend of aan fooi krijgt zetten we apart voor een nieuwe motor. Van het contante geld worden de komende vier weken de boodschappen gekocht. Per week mag ik €50,- uitgeven. De laatste tijd zaten we rond de €70,-, dit kan naar beneden zonder dat we echt op boodschappen in moeten leveren.

Het zal wel een ui…