Doorgaan naar hoofdcontent

Inkomsten en spaargedrag

Wat zijn nu eigenlijk onze inkomsten per maand? Sinds november zijn wij 'eigenaar' van ons huis. Hierdoor zijn onze inkomsten ook veranderd, de kinderopvangtoeslag is aangepast en ook ontvangen we hypotheek rente aftrek terug.

De 16 de van iedere maand krijgen we geld van de belastingdienst; €130,- per maand. Op de 19 de volgt mijn loon, dit is €1.103,94. Een dag later volgt de kinderopvangtoeslag voor drie dagen opvang per week. Dit komt neer op €448,-. Op de laatste dag van de maand volgt man zijn loon - dit blijft dus gelijk bij de nieuwe werkgever, op €0,41 na - €1955,67.

Alles bij elkaar kom je dan uit op €3.668,73. Ons vaste spaarbedrag per maand is €350,-. Man spaart €220,- per maand en ook de hypotheek rente aftrek gaat naar de spaarrekening. Aan het eind van de maand gaat het bedrag dat op de lopende rekening van man staat ook naar de spaarrekening. Man kan goed achteraf sparen, ik simpelweg niet. Niet voor niets zit mijn spaarrekening nog steeds buiten mijn Internet bankieren.

Het spaargeld  voor zoon is nog steeds een opstapeling van de kinderbijslag. Tot nu toe is het ons steeds gelukt en hebben we het niet hoeven gebruiken.

Deze maand ga ik van start met een andere spaar systeem. Man houdt zijn systeem aan, ik ga kijken of het op een andere manier kan. Ik hoor en lees regelmatig over een maandbudget. Eerst was ik wat huiverig maar omdat ik ons spaarsaldo wat meer wil stimuleren heb ik besloten om hier ook mee te gaan werken.

De komende maanden ga ik per maand werken met een budget van €400,-. Hieronder vallen alle boodschappen, de cadeautjes en de kapper. Dierenartskosten en brandstofkosten gaat man opvangen. Omdat onze vaste lasten alsnog variabel zijn; er zijn lasten die maandelijks, per kwartaal en jaarlijks afgeschreven worden, is het spaarbedrag niet iedere maand gelijk. Met behulp van het Excelbestand tel ik per maand de lasten op, tel hier nog eens €400,- bij op en het verschil maak ik direct over naar de spaar.

Ik ben benieuwd hoe dit verloopt en zal jullie op de hoogte houden. Nog even het totale spaar saldo nu: €3.679,43. Het spaarbedrag voor zoon staat hier niet bij, dit is €1.485,00.

Hoe pakken jullie het sparen aan? Zijn jullie weleens gewisseld van strategie? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

 1. Ik werk met een maandbudget. Alle vaste lasten plus 600 Euro voor alles wat daar niet onder valt. Boodschappen, kado's, dierenarts, hebbedingen,... Meestal redt ik het uiteindelijk met 450 Euro, maar dan kan die 150 ook weer doorgesluisd. Sommige rekeningen betalen we jaarlijks, met de eindejaarsuitkering. Zorgkosten bijv.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed dat je zo binnen je budget blijft! Ik ben zeer benieuwd wat mijn ervaring wordt.

   Verwijderen
 2. Wij sparen achteraf omdat dit goed werkt voor ons. We houden wel ook rekening met de te verwachten uitgaven van die maand. Komt er mogelijk een auto uitgave aan van 600€ dan laten we die even extra staan. Sowieso hebben wij altijd wel wat geld extra op de lopende rekening staan. Onze spaardoelen zijn nu ook niet zo 'dringend' meer dus dat merk je in je spaarbedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat geloof ik gelijk. Zonder doel gaat sparen vaak (in ons geval wel) minder hard. Knap je al wat op?

   Verwijderen
  2. Lief dat je het vraagt. Het gaat al iets beter.
   (toevallig net een update gepost)

   Verwijderen
  3. Fijn! Ik ga het meteen lezen. Beterschap!

   Verwijderen
 3. Wij boeken al het geld dat binnenkomt direct door naar de spaarrekening. In de app van de bank kan ik zien welke bedragen de volgende dag worden afgeboekt en die stort ik dan terug naar de betaalrekening. Verder houden wij een vast budget per maand aan voor boodschappen. Als we boodschappen gaan doen, boek ik voordat we naar de winkel gaan geld over. Alles wat er overblijft, boek ik daarna weer terug naar de spaarrekening. Klinkt heel omslachtig en bewerkelijk maar voor ons werkt dit perfect omdat we het spaarsaldo zo hoog mogelijk willen houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik houd van omslachtig. 😉 Als dit het gewenste effect heeft, waarom niet? Fijn dat je juist een manier gevonden hebt die voor jou/jullie werkt.

   Verwijderen
 4. Wij zetten sparen er gewoon bij als vaste last. En we sparen in potjes (ING). Wat er overblijft blijft een maand staan. Wordt het na de storting van het salaris te hoog stort ik het door.
  Ik heb eigenlijk overal budget voor, behalve voor de uitspattingen van mijn partner. Maar zolang dat de 100 euro niet overschrijdt lukt dat prima :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat uiteindelijk aardig met onze werkwijze overeenkomt. Ik zie het bij mijn rekening ook als vaste last en spaar dat bedrag. Bij rekening van mijn man gaat het geld wat aan het eind van de maand over is ook door naar de spaarrekening.

   Verwijderen
 5. Do not save what is left at the end of the month, spend what is left after you have saved.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een eigen bedrijfje, dus ontvang ik verschillende keren per maand een (kleiner) bedrag. Man heeft wel een loon uit dienstverband en zodra dat gestort is vul ik het saldo aan voor de vaste lasten en de boodschappen. De rest van het loon van man en de inkomsten van mijn bedrijfjes verdwijnen direct in de daarvoor voorziene potjes (sparen voor auto, sparen voor verbouwingen, bufferrekening enz)
  Als er op het einde van de maand nog geld van de vaste lasten overblijft, gaat het direct in het potje voor onvoorziene lasten (vb voor een fiets die hersteld moet worden, wasmachine die kapot gaat enz).
  Kindergeld gaat voor een klein deeltje naar de spaarrekening van de kindjes, de rest gaat op de grote hoop bij het geld voor vaste lasten en boodschappen.
  Dat systeem werkt prima voor ons/mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi systeem ook! Onze boodschappen en vaste lasten gaan van twee verschillende lopende rekeningen.

   Verwijderen
 7. Hier een aparte vaste-lasten betaalrekening waar alles automatisch afgeschreven wordt. Ik heb berekend wat de vaste lasten per maand zijn. Dus ook de kwartaal en jaar betalingen naar maandkosten berekend. Dat maandbedrag stort ik zo gauw het salaris ontvangen is. (Onze jaarlijkse betaling van de gemeentebelasting wordt zo als het ware maandelijks een stukje op de vaste-lasten rekening gespaard. Als het afgeschreven wordt, staat het er helemaal op)
  Verder heb ik een budget voor boodschappen, tanken en diversen (cadeaus, terrasje ect)
  De rest gaat naar de spaarrekening. Voor ons werkt dit heel goed. Sparen gaat zeer goed.

  Tinus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook een aparte vaste lasten rekening en werkte ook op deze manier. Toch besloten het anders te doen en de jaarlijkse bedragen op de buffer bij te sparen. Of die maand wat minder te sparen als het van de lopende rekening af kan.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Spaarsaldo

Het werd tijd voor een nieuwe spaar update. Een aantal weken terug gaf ik aan dat ik wil dat dit een terugkerend thema wordt als extra motivatie.

Om het sparen te stimuleren pakte ik een truc uit de oude doos. Voorheen deed ik dit zeer regelmatig. Nu het sparen niet zo hard gaat door alle uitgaven voor het afwerken van de garage ben ik het weer toe gaan passen; het afronden van onze lopende rekeningen.

Wanneer er na een uitgave een saldo van bijvoorbeeld €126,80 staat, maak ik €1,80 over naar de spaarrekening. Door dit weer toe te passen spaarde ik deze maand al een mooi bedrag.

Het totaal saldo van de spaarrekening komt op €2.515,76. Het saldo is te verdelen in drie groepen.  Een spaarrekening voor zoon (€1.750,-), een spaarrekening voor de motor van man (€250,-) en de buffer. De buffer staat nu dus op €515,76.

Doordat we tussendoor veel uitgegeven hebben in de bouwmarkt en weer een aflossing gedaan hebben is de rekening niet gegroeid. In vergelijking met 10 september zijn we zelfs f…

Paleis voor een prikkie

Nu iedere zondagavond te zien op SBS6; Paleis voor een prikkie. Twee interieurontwerpers proberen met €250,- de woonkamer van gezinnen die weinig te besteden hebben een makeover te geven.

Erg leuk en inspirerend om te kijken. Ze maken gebruik van Marktplaats en van de kringloop winkels om meubels en accessoires te vinden. Een camera maakt het natuurlijk wel erg makkelijk om af te dingen. Gewoonlijk is dit volgens mij niet echt realistisch.

Een vermakelijk programma wat maakt dat ik toch denk dat ik eens wat vaker naar de kringloop zou moeten gaan in plaats van het altijd maar nieuw aanschaffen.

Hebben jullie het al gekeken? Wat vinden jullie er van? Ik hoor graag van jullie!