Doorgaan naar hoofdcontent

Afval scheiden

Sinds dat we in onze nieuwe woning zitten zijn we ons afval gaan scheiden. Voorheen woonden wij bij het bedrijf van (schoon)ouders en ging al het afval in de grote bedrijfscontainer. Papier en glas hield ik al wel apart, maar verder ging alles bij elkaar.

In onze nieuwe situatie hebben we het afval scheiden gelijk met beide handen aangepakt. We waren ons er van bewust dat de kosten van het legen van de container anders best eens op zouden kunnen lopen. Nu is het zo dat je in onze gemeente een vast bedrag per jaar betaald en daarbij een bedrag per leging.

Momenteel hebben we drie containers van 240 liter. Een voor de GFT, een voor het restafval en een voor het oud papier. GFT en oud papier zijn gratis en deze zetten we dan ook bij iedere mogelijkheid aan straat. Plastic verzamelen we in zakken en die mogen op de ophaaldag aan de lantaarnpalen gehangen worden. Luiers van zoon kunnen in zakken verzameld worden en moeten in aparte verzamelcontainers. Deze staat bijna bij ons voor de deur dus die stapelen nooit op.

De container voor het restafval kan een keer in de twee weken aangeboden worden. We hebben de sleutel sinds 10 november vorig jaar en hij heeft in totaal twee keer aan straat gestaan. Wat een prettig gevoel, we produceren dus weinig restafval en de kosten zullen waarschijnlijk meevallen.

De voornaamste reden voor de nodige leging heeft te maken met onze katten. We hebben twee bakken, een binnen en een buiten. Deze worden geleegd en de vulling verdwijnt in de container.

Scheiden jullie ook het afval? Nog tips om het afval terug te brengen? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Wij scheiden ook afval, net als jullie 3 containers, gft, papier en plastic. Voor restafval moeten we een paar meter lopen naar de ondergrondse containers. Restafval tikt erg aan bij ons, tot voor kort 3 kids fulltime in de luiers! En die kunnen wij niet apart inzamelen zoals jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou zeg, dat gaat dan heel hard met die luiers. Als ik zie wat zoon soms produceert. 😨 We hebben nu vakantie dus we gaan een poging wagen met de zindelijkheidstraining, spannend! Fijn dat het bij jullie nu minder gaat worden!

   Verwijderen
 2. Ik zet de restafvalcontainer hooguit 1 keer in de 3 maanden aan de straat om geleegd te worden. De container voor plastic, metaal en lege pakken van melk, sap etc. en de "groene" container 1 keer in de maand. De groene is dan pas voor een kwart gevuld (we composteren zelf) maar ivm rotting en stank zetten we de container toch aan de straat. Wij betalen niet per leging, gewoon een vast bedrag per jaar, maar ivm het milieu en recycling doe ik mijn uiterste best om zo weinig mogelijk afval te produceren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is netjes, een keer in de drie maanden. Nu is het een keer in de vier maanden bij ons. Groen gaat inderdaad ook iedere twee weken aan straat ivm stank en vliegen.

   Verwijderen
 3. Wat ik(lang geleden) deed was kijken wat er zoal in die restafval gaat en of ik dat kan veranderen. Dus bv papieren zakdoekjes vervangen door zakdoeken, maandverband door een menstruatiecup of wasbaar maandverband, pakjes en zakjes van het koken schrappen. Ook probeer ik met inkoop rekening te houden met het afval, liefst géén plastic dus mayonaise in een glazen pot of zelf maken. Ik begon er jaren geleden al mee, stapje voor stapje. Ik ben geen GreenEvelien maar ik kom een eind met wat ik wel kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede strategie, zo stapje voor stapje. Ik ben inderdaad ook al daarna aan het kijken. Zo gebruikte ik wasbare zorgcompressen en gebruik ik geen 'snoetenpoetsers'. De menstruatie cup wil ik me nog eens over inlezen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…

Spaarsaldo

Het werd tijd voor een nieuwe spaar update. Een aantal weken terug gaf ik aan dat ik wil dat dit een terugkerend thema wordt als extra motivatie.

Om het sparen te stimuleren pakte ik een truc uit de oude doos. Voorheen deed ik dit zeer regelmatig. Nu het sparen niet zo hard gaat door alle uitgaven voor het afwerken van de garage ben ik het weer toe gaan passen; het afronden van onze lopende rekeningen.

Wanneer er na een uitgave een saldo van bijvoorbeeld €126,80 staat, maak ik €1,80 over naar de spaarrekening. Door dit weer toe te passen spaarde ik deze maand al een mooi bedrag.

Het totaal saldo van de spaarrekening komt op €2.515,76. Het saldo is te verdelen in drie groepen.  Een spaarrekening voor zoon (€1.750,-), een spaarrekening voor de motor van man (€250,-) en de buffer. De buffer staat nu dus op €515,76.

Doordat we tussendoor veel uitgegeven hebben in de bouwmarkt en weer een aflossing gedaan hebben is de rekening niet gegroeid. In vergelijking met 10 september zijn we zelfs f…