Doorgaan naar hoofdcontent

Autoloze midweek

Na een drukke en vooral dure maand heb ik besloten om te gaan besparen op brandstofkosten. Iedere besparing is momenteel welkom en door de auto wat vaker te laten staan kan ik zo mijn steentje bijdragen.

Waar het eigenlijk op neerkomt is een autoloze midweek. Wanneer we met zijn drieën weg moeten kunnen we niet anders dan de auto pakken. Helaas hebben we door omstandigheden maar één fiets tot onze beschikking. Alles op loopafstand wordt uiteraard gelopen, de rest gaat met de auto. Dit is voornamelijk in het weekend het geval.

Doordeweeks kan ik juist wel vaker de fiets pakken. Ik fiets nog steeds naar mijn werk en breng zoon dan eerst naar de gastouder en haal hem later weer op. Ook de boodschappen gaan tegenwoordig op de fiets, deze doe ik in twee keer. Alle bestemmingen waar ik binnen een half uur met de fiets kan staan ga ik proberen te fietsen. Wel is het zo dat ik kijk naar de weersomstandigheden. Zoon voor op de fiets in de regen vind ik geen optie. Tegen kou kun je je kleden dus dan pakken we gewoon de fiets.

Man heeft tegenwoordig een bus van de zaak en hoeft doordeweeks dus nooit gebruik te maken van de auto. Doordat we nu actief op letten merk ik dat het scheelt in brandstof kosten. Waar we gemiddeld een keer in de drie weken tanken hoop ik dat we het kunnen rekken naar een keer in de vier weken.

We gebruiken de auto niet voor woon-werk verkeer, maar familie en vrienden wonen over het algemeen wat verder weg en hiervoor moeten we nu eenmaal de auto pakken.

Letten jullie bewust op jullie brandstofverbruik? Wat is jullie alternatieve vervoersmiddel? Ik hoor graag van je!

Reacties

 1. Jouw stukje is een goede reminder voor mezelf om weer iets op MP te zetten. Ik heb nog zo'n voetenzak met regencape voor op het voorste fietsstoeltje, nu is het jaargetijde om dat te verkopen natuurlijk ;) Door jouw stukje denk ik er opeens weer aan.
  Ik heb trouwens ooit een 'regentunnel' van basil gehad, zo kon ik toch door de regen fietsen met m'n kind maar werd zij/hij niet nat.

  Wij fietsen zoveel als kan, of gaan met OV. Toch gebruiken we de auto wel een paar keer per week. Mooi als je zo de brandstofkosten kunt drukken toch?
  Zijn er nog meer dingen die je wilt doen om je spaarsaldo zo snel mogelijk op te krikken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is een goede tip. Ik ken zo'n tunnel niet. Overmorgen verschijnt een blog over ons boodschappenbudget en daarnaast uiteraard de verkopen op marktplaats. Ik heb nog genoeg, ;-).

   Verwijderen
 2. Ik heb een half jaar geleden een bakfiets gekocht. Tweedehands, voor 400 euro. Een Babboe. Met twee wielen voor en eentje achter. Heerlijk stabiel. Ik gebruik hem voor boodschappen (er passen 2 boodschappenkratjes naast elkaar in), de post (ik heb een webshop) en de kleinkinderen. En het scheelt een slok op een borrel met tanken! Daarnaast vind ik het heerlijk om even lekker buiten te zijn op de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heerlijk! Met de tweede op komst denk ik er aan om een fietskar te halen. Spreekt me om bovenstaande redenen ook aan. Een bakfiets zou een extra fiets betekenen en daar hebben we geen ruimte voor.

   Verwijderen
 3. Wij hebben maar 1 auto. Mijn man werkt ver weg (80 km) en heeft op weekdagen altijd de auto mee, dus ik moet altijd op de fiets of met het OV. Ik ben er aan gewend en we hebben al veel geld bespaard door geen tweede auto aan te schaffen! Nu er een kleine op komst is, zitten we er wel aan te denken om een tweede auto te kopen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben de auto beiden niet nodig voor woon werk verkeer. Ik gebruik hem dus ook niet veel doordeweeks maar het idee dat ik hem heb staan vind ik heel fijn! Ik snap je helemaal.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.