Doorgaan naar hoofdcontent

Autoloze midweek

Na een drukke en vooral dure maand heb ik besloten om te gaan besparen op brandstofkosten. Iedere besparing is momenteel welkom en door de auto wat vaker te laten staan kan ik zo mijn steentje bijdragen.

Waar het eigenlijk op neerkomt is een autoloze midweek. Wanneer we met zijn drieën weg moeten kunnen we niet anders dan de auto pakken. Helaas hebben we door omstandigheden maar één fiets tot onze beschikking. Alles op loopafstand wordt uiteraard gelopen, de rest gaat met de auto. Dit is voornamelijk in het weekend het geval.

Doordeweeks kan ik juist wel vaker de fiets pakken. Ik fiets nog steeds naar mijn werk en breng zoon dan eerst naar de gastouder en haal hem later weer op. Ook de boodschappen gaan tegenwoordig op de fiets, deze doe ik in twee keer. Alle bestemmingen waar ik binnen een half uur met de fiets kan staan ga ik proberen te fietsen. Wel is het zo dat ik kijk naar de weersomstandigheden. Zoon voor op de fiets in de regen vind ik geen optie. Tegen kou kun je je kleden dus dan pakken we gewoon de fiets.

Man heeft tegenwoordig een bus van de zaak en hoeft doordeweeks dus nooit gebruik te maken van de auto. Doordat we nu actief op letten merk ik dat het scheelt in brandstof kosten. Waar we gemiddeld een keer in de drie weken tanken hoop ik dat we het kunnen rekken naar een keer in de vier weken.

We gebruiken de auto niet voor woon-werk verkeer, maar familie en vrienden wonen over het algemeen wat verder weg en hiervoor moeten we nu eenmaal de auto pakken.

Letten jullie bewust op jullie brandstofverbruik? Wat is jullie alternatieve vervoersmiddel? Ik hoor graag van je!

Reacties

 1. Jouw stukje is een goede reminder voor mezelf om weer iets op MP te zetten. Ik heb nog zo'n voetenzak met regencape voor op het voorste fietsstoeltje, nu is het jaargetijde om dat te verkopen natuurlijk ;) Door jouw stukje denk ik er opeens weer aan.
  Ik heb trouwens ooit een 'regentunnel' van basil gehad, zo kon ik toch door de regen fietsen met m'n kind maar werd zij/hij niet nat.

  Wij fietsen zoveel als kan, of gaan met OV. Toch gebruiken we de auto wel een paar keer per week. Mooi als je zo de brandstofkosten kunt drukken toch?
  Zijn er nog meer dingen die je wilt doen om je spaarsaldo zo snel mogelijk op te krikken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is een goede tip. Ik ken zo'n tunnel niet. Overmorgen verschijnt een blog over ons boodschappenbudget en daarnaast uiteraard de verkopen op marktplaats. Ik heb nog genoeg, ;-).

   Verwijderen
 2. Ik heb een half jaar geleden een bakfiets gekocht. Tweedehands, voor 400 euro. Een Babboe. Met twee wielen voor en eentje achter. Heerlijk stabiel. Ik gebruik hem voor boodschappen (er passen 2 boodschappenkratjes naast elkaar in), de post (ik heb een webshop) en de kleinkinderen. En het scheelt een slok op een borrel met tanken! Daarnaast vind ik het heerlijk om even lekker buiten te zijn op de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heerlijk! Met de tweede op komst denk ik er aan om een fietskar te halen. Spreekt me om bovenstaande redenen ook aan. Een bakfiets zou een extra fiets betekenen en daar hebben we geen ruimte voor.

   Verwijderen
 3. Wij hebben maar 1 auto. Mijn man werkt ver weg (80 km) en heeft op weekdagen altijd de auto mee, dus ik moet altijd op de fiets of met het OV. Ik ben er aan gewend en we hebben al veel geld bespaard door geen tweede auto aan te schaffen! Nu er een kleine op komst is, zitten we er wel aan te denken om een tweede auto te kopen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben de auto beiden niet nodig voor woon werk verkeer. Ik gebruik hem dus ook niet veel doordeweeks maar het idee dat ik hem heb staan vind ik heel fijn! Ik snap je helemaal.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Boodschappenbudget

Ons boodschappenbudget loopt de spuigaten uit. Voorgaande jaren scoorden we onderstaande gemiddelden.

Gemiddeld per week in 2015 : €63,33Totaalbedrag: €3293,16Gemiddeld per week in 2016 : €58,91Totaalbedrag: €3122,22Gemiddeld per week in 2017 : €69,56Totaalbedrag: €3616,96De status tot nu toe: in 32 weken gaven wij in totaal €2.549,23 uit, wat een gemiddelde oplevert van €79,66 per week. Door de komst van zoon B heb ik hetbudget laten versloffen. Ik maak nog steeds een weekmenu naar aanleiding van deaanbiedingen die ik op zoek in de Albert Heijn app, maar toch werd er te veel luxe gekocht. Geen zin om te koken? Laten we even naar de winkel gaan en zomaar watlekkers halen. En daar ben ik nu helemaal klaar mee. Nu zoon B alweer drie maanden is en ikbijna start met werken merk ik dat ons ritme terug gaat komen. De vakantie vanman is weer achter de rug en doordat hij nu weer werkt gaat het allemaal al soepeler. Deze week gaven we €55,00 uit aan boodschappen. Mijn voornemen is om goedkoper,…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.