Fooi

Als ik iets lastig vind is het wel het geven van fooi. Niet het feit dat je geld geeft wanneer je tevreden bent maar meer welk bedrag je geeft. Wanneer wij uit eten gaan en de factuur komt uit op €27,95, dan maak ik er al gauw €30,00 van. Maar wanneer het bedrag op €25,60 uitkomt vind ik het verschil naar €30,00 gelijk weer zo groot.

Op vakantie in het buitenland gaan ze weer heel anders met het geven van fooi om. Waar het hier niet altijd standaard is, is het daar vaak niet weg te denken. Wanneer wij op vakantie zijn geweest merk je toch dat je anders denkt en in die vakantie flow zit waardoor ik er juist helemaal niet over nadenk en het gewoon geef.

Maar in Nederland loop ik toch altijd er tegenaan, geef je iets en zo ja, hoeveel geef je dan? Wat ik dan vooral ook in mijn achterhoofd heb zitten is dat al het personeel betaald krijgt. Ze lopen er niet gratis en ondanks dat ik blij ben met hun diensten zijn er toch vrij veel beroepen die wat mij betreft eerder fooien zouden mogen ontvangen.

Geven jullie fooi en om welk bedrag gaat het dan? Hebben jullie weleens fooi gegeven aan bijvoorbeeld de kapper of de caissière? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

  1. Wij geven in België eigenlijk nooit fooi.
    Maar aangezien wij nog wel met 1 en 2 centjes werken, komt het al eens voor dat ik daarvoor zeg 'laat maar zitten' - verder gaat het niet.
    Als kassierster bij de AH zijn er al eens klanten die hun wisselgeld niet hoeven, maar dat levert ons niets op, dat moet gewoon in de geldlade en dat is dat. Dat is dus alleen maar voordelig voor de werkgever ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oke! Dan denk je dat het naar de caissière gaat en dat is dus helemaal niet zo. Nooit verder over nagedacht!

      Verwijderen
  2. Ik geef in België meestal wel fooi (bij het uit eten gaan of op café). En ja personeel wordt betaald maar indien zij beleefd en vriendelijk zijn vind ik dat wel verdient. Aan de caissière dan weer niet want wordt meestal met de kaart betaald en bij de kapper hangt ervan of ik tevreden ben :-) maar dan gooi ik meestal ook wel wat kleingeld in de pot.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In 'n restaurant pin ik altijd en laat voor de bediening een fooi op tafel achter! Zijn we met meerdere mensen meestal 5 euro en met z'n tweeën 2 of 3 euro. De bediening moet wel erg slecht zijn wil ik geen fooi achterlaten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker zo, ik geef eigenlijk altijd. Echt slechte bediening heb ik nog niet meegemaakt.

      Verwijderen
  4. Alhoewel ik best graag een fooi zou willen geven bij een goede service, doe ik het toch niet.
    Ik heb zelf een minder dan modaal inkomen en verdien per uur meestal minder dan personeel van de bedrijven die die service leveren. Als ik bijvoorbeeld uit eten ga , heb ik daar flink voor moeten sparen en bezuinigen op andere uitgaves, dus dan ga ik niet ook nog eens fooi geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan ik heel goed begrijpen. En ik vind het altijd nog een persoonlijke keuze.

      Verwijderen
  5. Ik geef altijd fooi. Mijn kinderen werken beiden in de horeca als bijbaantje en eens per 2 maanden worden alle fooien verdeeld over het hele personeel. Het is zo leuk om te zien dat ze een extraatje mee naar huis brengen. En geloof me, zoveel verdienen ze niet, dus dit is erg leuk ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat snap ik! Zo'n extraatje is altijd welkom. Ik heb het nooit meegemaakt dat ik fooi kreeg, terwijl mijn baantjes ook allemaal draaiden om klanten contact.

      Verwijderen
  6. Ik vind het altijd lastig ook. Ik reken meestal uit wat 10% is en dan rond ik het op basis daarvan af naar het eerstvolgende hele bedrag met een maximum van 10%. Dus in geval van die 25,60 maak ik er 27 van. Helpt dat?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je meeleest! Laat vooral iets van je horen.