Doorgaan naar hoofdcontent

Overzicht 2018

Al onze uitgaven, de aflossingen, het spaargeld, de tankbeurten, vaste lasten en verkoopopbrengsten houd ik bij in een Excelbestand. Afgelopen week paste ik het hele vaste lasten schema alvast voor 2018 aan. Door een andere indeling aan te houden hoop ik een beter overzicht te hebben van de vaste lasten voor iedere maand.

Onder deze 'vaste' lasten vallen ook bedragen die variabel zijn, maar wel iedere maand terug komen. Zo wil onze mobiele telefoonrekening nog weleens afwijken door telefoontjes met instanties waarvoor je extra moet betalen. Daarnaast zijn de kosten voor de gastouderopvang ook variabel, dit is afhankelijk van het aantal afgenomen uren.

Verder worden de gemeentebelastingen niet in twaalf termijnen, maar in acht termijnen betaald. De begrafenisverzekering wordt een keer in het kwartaal afgeschreven en de verzekering voor de brommer wordt een keer per jaar afgeschreven. Kosten waar in het overzicht wel rekening mee gehouden moet worden, deze heb ik nu onder het kopje variabele lasten gezet.

Door het te scheiden heb ik een met een simpel rekensommetje het totaalbedrag aan vaste lasten per maand op een rijtje. In het wekelijkse overzicht van onze uitgaven heb ik ook een aanpassing gedaan: naast het kopje voor zoon hebben we nu ook een tabel voor 'baby'! De eerste uitgaven zijn al gedaan, ik kocht een pak luiers met een kortingsbon. Ze kunnen maar klaarliggen. ;-)

Hoe houden jullie overzicht? Gebruiken jullie ook een Excelbestand of doen jullie het op een andere manier? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

 1. Goed dat jullie alles zo mooi bijhouden.
  We werken een keer per jaar ons excel bestand bij met de actuele vaste lasten en spaarbedragen. Dit doen we rond de kerst. Zo weten we wat er overblijft per maand. Van dit bedrag gaan de boodschappen/uitjes etc af maar omdat we geen budget hebben schat ik de bedragen (gek genoeg geef ik meestal ongeveer hetzelfde bedrag uit per maand). Wat er dan nog overblijft is voor ons wensenlijstje. Man en ik bedenken wat we dat jaar moeten of willen. De dag voor mijn salaris komt schrijf ik het overgebleven saldo over naar een aparte spaarrekening. We hebben vrienden in het buitenland en als het saldo het toelaat gaat een van ons of het hele gezin die kant op (Spanje). De jaarlijkse vakantie (meestal Griekenland of Spanje) doen we van het vakantiegeld van man. Het leefgeld leg ik maandelijks weg.
  Voor de kinderen spaar ik EUR 15 per maand. Mijn ouders hebben voor beiden een studiepotje geregeld.
  De rest van het jaar doe ik niets meer met het excel bestand. Tegenvallers gaan van de buffer maar vaak lukt het wel om het op te vangen. We hebben het goed en het geen zorgen hebben om geld is een luxe.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat dit zo goed voor jullie werkt! Ik word me heel bewust van mijn uitgaven en dat heb ik gewoon nodig.. het remt me af en zorg ervoor dat onze uitgaven beperkt worden.

   Verwijderen
 2. Excel! ik vul alleen de werkelijke bedragen in zodat het exact klopt elke maand. dus kwartaalbedragen per kwartaal. gemeente betaal ik dus liever per jaar omdat ik dan maar 1x t bedrag erin hoef te zetten ipv 8 of 10 x oid. (maar wordt wel apart gezet op een spaarrekening)
  maar lang leve overzicht. zo fijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Spaarsaldo (vervolg)

Ik blogde gisteren over ons spaarsaldo; hoe het daar mee staat en hoe we het in willen vullen in de toekomst. Ik had niet verwacht dat er zodanig veel reacties zouden volgen, vooral niet die waarin ik uitgemaakt wordt voor leugenaar.

Bij deze wil ik benadrukken; natuurlijk willen wij de buffer omhoog, de schuld bij schoonouders zo snel mogelijk aflossen en zuinig leven. Maar daarnaast willen we ook genieten van het leven, uitkijken naar de komst van ons kindje en daar mooie foto's van hebben als ons kindje op gaat groeien. Het was onze keus om de camera aan te schaffen, de juiste keus? Laten we dat maar in het midden houden.

Ik wil iedereen bedanken voor de reacties, al zou ik het op prijs stellen wanneer ik in mijn waarde gelaten wordt.

Spaarsaldo

Het werd tijd voor een nieuwe spaar update. Een aantal weken terug gaf ik aan dat ik wil dat dit een terugkerend thema wordt als extra motivatie.

Om het sparen te stimuleren pakte ik een truc uit de oude doos. Voorheen deed ik dit zeer regelmatig. Nu het sparen niet zo hard gaat door alle uitgaven voor het afwerken van de garage ben ik het weer toe gaan passen; het afronden van onze lopende rekeningen.

Wanneer er na een uitgave een saldo van bijvoorbeeld €126,80 staat, maak ik €1,80 over naar de spaarrekening. Door dit weer toe te passen spaarde ik deze maand al een mooi bedrag.

Het totaal saldo van de spaarrekening komt op €2.515,76. Het saldo is te verdelen in drie groepen.  Een spaarrekening voor zoon (€1.750,-), een spaarrekening voor de motor van man (€250,-) en de buffer. De buffer staat nu dus op €515,76.

Doordat we tussendoor veel uitgegeven hebben in de bouwmarkt en weer een aflossing gedaan hebben is de rekening niet gegroeid. In vergelijking met 10 september zijn we zelfs f…

Boodschappenbudget

Ons boodschappenbudget loopt de spuigaten uit. Voorgaande jaren scoorden we onderstaande gemiddelden.

Gemiddeld per week in 2015 : €63,33Totaalbedrag: €3293,16Gemiddeld per week in 2016 : €58,91Totaalbedrag: €3122,22Gemiddeld per week in 2017 : €69,56Totaalbedrag: €3616,96De status tot nu toe: in 32 weken gaven wij in totaal €2.549,23 uit, wat een gemiddelde oplevert van €79,66 per week. Door de komst van zoon B heb ik hetbudget laten versloffen. Ik maak nog steeds een weekmenu naar aanleiding van deaanbiedingen die ik op zoek in de Albert Heijn app, maar toch werd er te veel luxe gekocht. Geen zin om te koken? Laten we even naar de winkel gaan en zomaar watlekkers halen. En daar ben ik nu helemaal klaar mee. Nu zoon B alweer drie maanden is en ikbijna start met werken merk ik dat ons ritme terug gaat komen. De vakantie vanman is weer achter de rug en doordat hij nu weer werkt gaat het allemaal al soepeler. Deze week gaven we €55,00 uit aan boodschappen. Mijn voornemen is om goedkoper,…