Doorgaan naar hoofdcontent

Overzicht 2018

Al onze uitgaven, de aflossingen, het spaargeld, de tankbeurten, vaste lasten en verkoopopbrengsten houd ik bij in een Excelbestand. Afgelopen week paste ik het hele vaste lasten schema alvast voor 2018 aan. Door een andere indeling aan te houden hoop ik een beter overzicht te hebben van de vaste lasten voor iedere maand.

Onder deze 'vaste' lasten vallen ook bedragen die variabel zijn, maar wel iedere maand terug komen. Zo wil onze mobiele telefoonrekening nog weleens afwijken door telefoontjes met instanties waarvoor je extra moet betalen. Daarnaast zijn de kosten voor de gastouderopvang ook variabel, dit is afhankelijk van het aantal afgenomen uren.

Verder worden de gemeentebelastingen niet in twaalf termijnen, maar in acht termijnen betaald. De begrafenisverzekering wordt een keer in het kwartaal afgeschreven en de verzekering voor de brommer wordt een keer per jaar afgeschreven. Kosten waar in het overzicht wel rekening mee gehouden moet worden, deze heb ik nu onder het kopje variabele lasten gezet.

Door het te scheiden heb ik een met een simpel rekensommetje het totaalbedrag aan vaste lasten per maand op een rijtje. In het wekelijkse overzicht van onze uitgaven heb ik ook een aanpassing gedaan: naast het kopje voor zoon hebben we nu ook een tabel voor 'baby'! De eerste uitgaven zijn al gedaan, ik kocht een pak luiers met een kortingsbon. Ze kunnen maar klaarliggen. ;-)

Hoe houden jullie overzicht? Gebruiken jullie ook een Excelbestand of doen jullie het op een andere manier? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

 1. Goed dat jullie alles zo mooi bijhouden.
  We werken een keer per jaar ons excel bestand bij met de actuele vaste lasten en spaarbedragen. Dit doen we rond de kerst. Zo weten we wat er overblijft per maand. Van dit bedrag gaan de boodschappen/uitjes etc af maar omdat we geen budget hebben schat ik de bedragen (gek genoeg geef ik meestal ongeveer hetzelfde bedrag uit per maand). Wat er dan nog overblijft is voor ons wensenlijstje. Man en ik bedenken wat we dat jaar moeten of willen. De dag voor mijn salaris komt schrijf ik het overgebleven saldo over naar een aparte spaarrekening. We hebben vrienden in het buitenland en als het saldo het toelaat gaat een van ons of het hele gezin die kant op (Spanje). De jaarlijkse vakantie (meestal Griekenland of Spanje) doen we van het vakantiegeld van man. Het leefgeld leg ik maandelijks weg.
  Voor de kinderen spaar ik EUR 15 per maand. Mijn ouders hebben voor beiden een studiepotje geregeld.
  De rest van het jaar doe ik niets meer met het excel bestand. Tegenvallers gaan van de buffer maar vaak lukt het wel om het op te vangen. We hebben het goed en het geen zorgen hebben om geld is een luxe.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat dit zo goed voor jullie werkt! Ik word me heel bewust van mijn uitgaven en dat heb ik gewoon nodig.. het remt me af en zorg ervoor dat onze uitgaven beperkt worden.

   Verwijderen
 2. Excel! ik vul alleen de werkelijke bedragen in zodat het exact klopt elke maand. dus kwartaalbedragen per kwartaal. gemeente betaal ik dus liever per jaar omdat ik dan maar 1x t bedrag erin hoef te zetten ipv 8 of 10 x oid. (maar wordt wel apart gezet op een spaarrekening)
  maar lang leve overzicht. zo fijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Paleis voor een prikkie

Nu iedere zondagavond te zien op SBS6; Paleis voor een prikkie. Twee interieurontwerpers proberen met €250,- de woonkamer van gezinnen die weinig te besteden hebben een makeover te geven.

Erg leuk en inspirerend om te kijken. Ze maken gebruik van Marktplaats en van de kringloop winkels om meubels en accessoires te vinden. Een camera maakt het natuurlijk wel erg makkelijk om af te dingen. Gewoonlijk is dit volgens mij niet echt realistisch.

Een vermakelijk programma wat maakt dat ik toch denk dat ik eens wat vaker naar de kringloop zou moeten gaan in plaats van het altijd maar nieuw aanschaffen.

Hebben jullie het al gekeken? Wat vinden jullie er van? Ik hoor graag van jullie!

Spaarsaldo (vervolg)

Ik blogde gisteren over ons spaarsaldo; hoe het daar mee staat en hoe we het in willen vullen in de toekomst. Ik had niet verwacht dat er zodanig veel reacties zouden volgen, vooral niet die waarin ik uitgemaakt wordt voor leugenaar.

Bij deze wil ik benadrukken; natuurlijk willen wij de buffer omhoog, de schuld bij schoonouders zo snel mogelijk aflossen en zuinig leven. Maar daarnaast willen we ook genieten van het leven, uitkijken naar de komst van ons kindje en daar mooie foto's van hebben als ons kindje op gaat groeien. Het was onze keus om de camera aan te schaffen, de juiste keus? Laten we dat maar in het midden houden.

Ik wil iedereen bedanken voor de reacties, al zou ik het op prijs stellen wanneer ik in mijn waarde gelaten wordt.