Doel 2; Aflossen

In november 2016 zijn we de hypotheek aangegaan voor ons huidige huis. Het huis was enigszins boven ons budget en dus hebben we de mogelijkheden besproken met (schoon)ouders voor het lenen van een geldbedrag om het huis toch te kunnen kopen.

De uiteindelijke lening bedroeg een bedrag van €20.000,-. We konden zelf ook een vrij groot bedrag aan spaargeld inleggen, maar doordat we maar maximaal €210.141,- konden lenen en het huis exclusief kosten koper al €222.500,- kostte was dit niet voldoende. We leenden het geld en dit ging op aan de aanschaf en de kosten koper. Het eigen spaargeld ging in de verbouwing.

In 2017 zijn we zodra het mogelijk was gelijk begonnen met aflossen. Er zijn geen termijnen afgesproken, wel hanteren we een minimaal bedrag per keer; €250,-. In totaal hebben we nu €1.250,- afgelost en er resteert dus nog een bedrag van €18.750,-.

Het doel voor 2018 is allereerst om het bedrag te verlagen. Goh, wat een verrassing zul je denken. Onze situatie zal nu eenmaal veranderen met de komst van een tweede kindje en ik vind het dan ook lastig om me hier vast te pinnen op een doelbedrag. Toch ga ik hier een bedrag noteren en het zou echt fantastisch zijn als we dit kunnen behalen. In 2018 hoop ik €3.000,- af te kunnen lossen.

Hoe gaan we dit aanpakken? Mijn vakantiegeld reserveren we hiervoor; hierbij gaan we uit van een bedrag van €1.125,-. Dit betekend dat we hierna nog zeven à acht betalingen van €250,- over moeten maken. Daarnaast wachten we nog op het smartengeld van mijn aanrijding, dit zal nog op zich laten wachten, later hier meer over. Het smartengeld splitsen we op, de ene helft gaat op de spaarrekening en de andere helft gaat naar de aflossing. De hoogte van dit bedrag is onbekend, maar elk bedrag is mooi meegenomen.

Mocht het nu lukken om ieder jaar zo'n €3.000,- af te lossen zou dit betekenen dat we in 2024 schuldenvrij zijn. Ons doel is natuurlijk om het eerder voor elkaar te krijgen, maar dat lijkt me niet realistisch.

Wat is jullie doel met betrekking tot het aflossen voor het komende jaar? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

  1. Aflossen studieschuld. En dan geen schulden meer behalve de hypotheek schuld.

    Gelukkig hebben wij een huis kopen ver onder het maximale wat we vorig jaar konden lenen.

    En een gedeelte van de overwaarde van mijn vorige huis is in het nieuwe huis gaan zitten scheelt toch weer 4000 euro,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zal een goed gevoel geven als die studieschuld verdwenen is! Succes!

      Verwijderen
  2. wil beginnen met een spaarpotje voor t aflossen. kijken of we t geld kunnen missen en dan hopelijk man overhalen dat we duo nog meer versneld aflossen zodat we er vanaf zijn en daarna langzamerhand met kleine stapjes aan de hypotheek kunnen beginnen (maar dat is annuitair dus geen noodzaak oid) maar zien hoe t gaat finanieel. wil eerst de spaarpotjes op orde hebben, maar t ziet er rooskleurig uit dit jaar.. mits t zo blijft gaan als t gaat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een fijn vooruitzicht! Bij ons geen noodzaak, het aflossen op de hypotheek, maar wel een doel na de aflossing van deze schuld.

      Verwijderen
  3. Wij lossen al een paar jaar af. Eerst de restschuld van ons vorige huis, en nu op de hypotheek. We willen dit jaar iets meer da €8.000 aflossen. Dat bestaat uit maandelijks een paar honderd euro en als de belastingteruggaaf er is wat meer.
    Wij kochten ons huis op maar 1 inkomen dat scheelt ook heel erg en zelfs toen niet maximaal (op het dieptepunt van de markt)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ontzettend fijn dat dit mogelijk is geweest! Als we het op een salaris hadden moeten doen dan hadden we net 150.000 oid kunnen lenen. Helaas weinig mogelijkheden met dat geld.

      Verwijderen
  4. Wat dat betreft balen dat jullie het in een wat duurdere tijd hebben gekocht. Maarja wel lage rente.
    Wij kochten ons tweede huis op het dieptepunt van de markt (2013) maar daardoor verkochten we ons eerste huis ook met dik verlies. Bovendien was de rente toen flink hoger (4,15%). Gelukkig hebben wij door rentemiddeling en extra aflossen onze lasten omlaag kunnen krijgen. We hopen dit jaar wel 2000 Euro af te lossen op onze hypotheek, maar dat ligt ook echt aan onze extra inkomsten (die ik direct op de aflosrekening stort) En of de auto het blijft doen of dat we toch een andere moeten.
    Ons hoofddoel van dit jaar is een andere keuken, dus daar gaat ons vakantiegeld straks heen. Dus spannend wat wij kunnen doen dit jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is zeker balen. Maar de rente maakt een hoop goed.. Ik volg je natuurlijk en ik denk dat €2.000,- naast een nieuwe keuken en sparen heel mooi is!!

      Verwijderen
  5. Dit jaar zullen we niet extra aflossen. Het geld gaat op aan de nieuwe tuin en de nieuwe badkamer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan gaat het geld wel naar producten/spullen waar je dagelijks van geniet, ook waardevol!

      Verwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je meeleest! Laat vooral iets van je horen.