Doorgaan naar hoofdcontent

Spaarsaldo

Hoe gaat het met het sparen? Helemaal zo slecht nog niet, al mag er altijd meer gespaard worden. ;-) We kochten in april een camera en hierdoor werd er weer wat van onze spaarrekening afgesnoept. De spaarrekening is in drie doelen verdeeld.

Allereerst sparen we voor zoon. Nogmaals; hier gaat de kinderbijslag naartoe en alle extra's zoals bijvoorbeeld verjaardagsgeld. Van dit geld willen we zoon zijn studie, rijbewijs en alle andere noodzakelijke kosten opvangen. Binnenkort zal er dus een spaarpot bijkomen, die voor ons tweede kindje. Het saldo is momenteel; €2,160,-.

Daarnaast een tijdelijke spaarpot; de motor van man. Vorige maand verkochten we de oude motor en inmiddels is man jarig geweest en is zijn spaardoel goed gesponsord. De huidige stand; €3,262,-. Het spaardoel is €4.000,-. Hij spaart de komende maanden verder en zal het verschil aanvullen vanuit het vakantiegeld. De rest van het vakantiegeld gaat naar de buffer.

Vervolgens de buffer, deze is zoals ik al zei door de aanschaf van een camera helaas weer gedaald. Daarnaast besloot ik toch €250,- af te lossen op de lening bij schoonouders. I.v.m. de extra kosten voor geboortekaartjes e.d. had ik bedacht dit de komende twee maanden niet te doen. Het huidige saldo; €188,-. Het doel; z.s.m. naar de €1.000,- en voorlopig niet onnodig geld uitgeven. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar we gaan ervoor.

Hoe staat het met jullie spaarsaldo? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

 1. Ik zou gewoon eerst eens de schulden gaan aflossen en daarna pas allerlei (onzinnige) zaken als een camera en een motor aanschaffen. Foto's maken met je telefoon werkt ook prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een buffer van 188 euro over?? En het motorpotje heeft ruim 3000 euro?? Volgens mij kunnen jullie nog steeds niet erg goed omgaan met prioriteiten stellen in financiën. Ik zou dat eens omdraaien als ik jullie was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het wel met Paula eens. En met een buffer van 188 euro zou ik ook geen camera hebben durven kopen.

   Verwijderen
  2. Goedemorgen Laila, bedankt voor je reacties. Ik kan opnieuw de discussie aangaan van foto's maken met je telefoon, maar daar heb ik niet echt behoefte aan. Ik kan me voorstellen dat je er zo over denkt, prima. Wij krijgen ons tweede kindje, ontzettend bijzonder en daar willen we foto's van. Goede foto's, logisch toch? Met een verouderde telefoon met slechte beeldkwaliteit is dit geen optie voor ons.
   Wat betreft onze prioriteiten, wij hebben inmiddels al veel meegemaakt en wat voor ons duidelijk is dat we ook iets moois moeten maken van het leven. Wij hebben een schuld bij schoonouders, met de duidelijke afspraak; in 6 jaar aflossen. Hoe we dit invullen is aan ons. Een eigen huis is niet gratis en hier gaat nog steeds best wat geld naar toe.
   Daarnaast hebben wij alleen de hypotheek. Hierbij voldoen wij netjes aan de betaling. Ik ben niet gek, ik snap dat de buffer laag is. Maar het totale spaarpotje kan en mag gebruikt worden indien nodig. Dit lijkt me vanzelfsprekend.

   Moestuinfeestje, ook bedankt voor je reactie. Zoals hierboven al gezegd; ik begrijp je reactie. Prioriteit is dan ook om de buffer te verhogen.

   Verwijderen
 3. Stap 1. Creëer een acceptabele buffer (2 maandsalarissen)
  Stap 2. Los je schulden af
  Stap 3: Breidt je spaargeld verder uit en probeer bewust zuinig te leven, geef geen onnodige dingen uit, maar geniet wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het plan. Nu verwachten we vakantiegeld, belastinggeld en geld van een schadeclaim. Ik wil van de schadeclaim, het belastinggeld en mijn vakantiegeld de helft aflossen en de helft bij de buffer storten. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 4. Momenteel een spaarsaldo 95000 euro. Op welke manier spaar je voor kind, op je eigen naam of de naam van het kind? Succes met het opbouwen van een mooie buffer:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een spaarrekening, daar staat nu het totaalbedrag op. In een Excel-bestand heb ik het saldo opgesplitst in drie doelen. We sparen dus op onze naam en niet op die van zoon. Hiervoor hebben wij gekozen omdat ik in eerste instantie het geld wil gebruiken voor zoon, maar mocht het nodig zijn wij er wel bij kunnen en zoon er niet zomaar mee aan de haal kan gaan. Al probeer ik hem zo op te voeden dat hij dat niet in zijn hoofd haalt. ;-) Met nodig hebben bedoel ik bijvoorbeeld schoenen, kleding, tienerkamer, fiets, studie en rijbewijs.

   Verwijderen
 5. In december wilde je naar 3.000 euro spaargeld en nu naar 1.000. Volgens mij ben je jezelf voor de gek aan het houden, maar mij heb je er niet mee hoor. Wij hebben altijd minimaal 10.000 euro spaargeld. Hoe zou het voelen als je straks 1.000 euro op je rekening hebt staan en jouw man een motor heeft gekocht? En hoe als jij onverwachts het ziekenhuis in moet, jouw man veel tijd en geld kwijt is aan bezoekjes, hij hierdoor vrije tijd moet opnemen, makkelijker wordt in het uitgeven, jij wat kleding moet voor in het ziekenhuis, jouw kind nieuwe schoenen moet en je geen tijd/mogelijkheid meer hebt om goedkoop aan alle babyspullen te komen. Ik zou daar bij voorbaat al zenuwachtig over worden. Dan is 5.000 spaargeld toch een veel fijner gevoel (1.000 + 4.000 motor geld).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in. Soms werkt het nu eenmaal beter om jezelf voor de gek te houden. Als ik over twee maanden (bijvoorbeeld, pin me er niet op vast) die €1.000,- bereikt heb, dan heb ik een tevreden gevoel, want ik heb het doel gehaald . Houd ik het op €3.000,-, dan duurt het langer voor ik dat tevreden gevoel heb en zou het - in mijn geval- weleens een negatief gevoel kunnen worden. Ik heb besloten dat kleinere stapjes voor mij beter werken. Zo leer je steeds weer wat over jezelf.
   Verder heb je helemaal gelijk, de intentie om te sparen is er zeker. We gaan er voor.

   Verwijderen
 6. Sommige mensen voelen zich prettig met een buffer van 1000 euro, persoonlijk zou ik minimaal 10000 euro aanhouden zeker met een eigen woning en bij een relatief hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis. Een motor is indien die niet gebruikt wordt voor woon-werkverkeer een luxe product (kostenpost naast dat het ook plezier geeft, keuzes-keuzes-keuzes). Ik zou het opbouwen van een stevige buffer, het (versneld) aflossen van de hypotheek naar een 'acceptabel' niveau en het sparen voor de kids hogere prioriteit geven. Hier heb je op de lange termijn plezier van en na verloop van tijd meer ruimte voor 'luxe' uitgaven. Uiteraard is dit voor iedereen verschillend:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem, bedankt voor je reactie! Of ik me nou prettig voel bij een buffer van €1.000,- of niet.. het is het eerstvolgende stapje dat we moeten gaan maken. Ik zou graag de buffer verhogen maar het is niet realistisch om te denken dat wij binnen vijf maanden naar een buffer van €10.000,- gaan. Dit is wel het doel, ga ik zeker voor!
   Onze hypotheek is momenteel €202.365,-. Ons huis hebben wij aangeschaft voor €222.500,-. De hypotheek valt dus een stuk lager uit. Wij willen dan ook de schuld bij schoonouders prioriteit geven.

   Verwijderen
 7. Bij zuinige man heb je een overzicht van inkomsten/uitgaven gegeven. Tussen inkomsten en vaste lasten zat een verschil van +1.400. Hiervan vertelde je dat 250 voor boodschappen is en 400 voor zakgeld van de man. Wat verder overbleef was voor onvoorzien en voor de spaarrekening. Dat is toch 750 per maand. Krijg het idee dat je niet helemaal eerlijk bent met de getallen die je deelt. Dat mag je uiteraard zelf weten, maar wat schiet je daarmee op? Het lijkt mij juist zo fijn dat als je eerlijk bent op je blog je ervan kan leren en kan groeien. Dat werkt niet als je halve waarheden gebruikt. 3.500 is een heel mooie inkomen. 2.100 vaste lasten is naar mijn idee aan de hoge kant. 1.400 over is ruim. 250 boodschappen is weinig in mijn perspectief. 400 euro zakgeld voor de man is veel in mijn perspectief. En 750 euro sparen in 2 maanden is mooi 1.500 en dan ben je al bij je spaardoel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb bij Zuinige man een maand uitgelicht. Doordat wij ook te maken hebben met variabele lasten verschilt dit per maand. De cijfers die ik daar genoemd heb, zijn de cijfers toegepast voor die maand.
   De €250,- is een bedrag dat ik specifiek reserveer voor voeding. Zaken zoals shampoo, wc-papier, schoonmaakmiddelen, batterijen etc. zijn hier niet bij inbegrepen. Ik kan hier niet op besparen als in dat ze noodzakelijk zijn. Ik kies altijd goedkope producten en in de aanbieding, maar hier gaat maandelijks ook best een bedrag naar toe. Ik laat dit onder onvoorzien vallen.
   Wat betreft het geld van man, hij krijgt €400,- 'zakgeld'. Hier worden alle zaken gekocht voor huis, tuin en auto. Afgelopen maand komt dit neer op €63,- voor een taxus-haag in de voortuin, een gasfles voor de barbecue €60,- (inclusief borg), een metalen schepje voor in de tuin €15,-, een zak mest voor het gras €12,95, bamboestokken voor het geleiden van de bomen €9,-. extra boodschappen i.v.m. traktatie en visite verjaardag man €80,-. Daarnaast is er nog getankt, een keer €105,- en een keer €30,-. Dan zitten we in totaal op €374,95.
   Wat betreft het onvoorzien van deze maand; cadeau voor man €50,-, schoenen en pet voor zoon €62,00, remblokken onder de auto €89,-, besturingskastje voor de elektrische fiets €45,-, geboortekaartjes voorschot €74,-. SD-kaart camera €25,-, hoesje camera €12,00, kattenvoer en - grit €73,- en ritje stort €50,-. In totaal €391,-. Nu heb ik de grotere echte onverwachte aankopen opgesomd, alle kleine bedragen laat ik achterwege. We losten ook nog €250,- af en zo zit je al gauw aan je onvoorziene budget.
   Zijn deze uitgaven noodzakelijk geweest? In ons optiek wel. Nogmaals, bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
 8. Buffer: minimaal 6 maanden aan bruto inkomsten. Buffer is om echte noodgevallen op te vangen. 2-3 maanden wachten op je ww is niet heel ongebruikelijk. WW is ook lager dan 70% van ons inkomen denk eerder 50%
  Spaarrekening: zeker 15.000
  Reserveringen: 2500 voor de jaarlijkse gemeentebelastingen, contributies, abbonementen
  Reservering kinderen middelbare school: 750 per schooljaar per kind
  Studiepot kinderen mbo/hbo/uni: 5000 per studie jaar per kind En anders krijgen ze dat mee als start van hun werkzame leven
  aflossing hypotheek: steeds opbouwen tot 5000 en dan weer aflossen, na aflossing wordt het maandelijkse spaarbedrag weer verhoogd met het bedrag dat we minder betalen aan de hypotheeknemer.
  Streven is toch minimaal 33% per maand van het inkomen over de bovenstaande potjes te verdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de uitgebreide reactie, een mooi overzicht zo. Zeker een lijst om mee verder te werken. We gaan ons best doen!

   Verwijderen
 9. Heb je vaste afspraken met je schoonouders over het aflossen van de lening? Omdat je zegt dat je eigenlijk de komende twee maanden niet wilde aflossen. Persoonlijk zou voor mij een lening van familie prioriteit nummer 1 zijn om af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je reactie heel goed. We hebben de afspraak om binnen zes jaar de schuld af te lossen. Hoe we dit invullen is aan ons, maar het heeft zeker prioriteit. De discussie van de aangeschafte camera maar even in het midden latend..

   Verwijderen
 10. Ik sluit me aan bij de vorigen die hier al een reactie plaatsten. Een kindje op de wereld zetten als je financieel zo chaotisch bent, biedt in mijn ogen weinig perspectief voor je kindje. Ga als eerste je lening bij schoonouders aflossen! Vinden zij het ok als jullie straks een motor voor hun zoon kopen terwijl zij nog wachten om hun geld terug te krijgen? Ik vind het nogal onfatsoenlijk overkomen, zij helpen je en in plaats van zo snel mogelijk ze terug te betalen koop je luxe dingen, zoals een camera. Als je advies wilt van je lezers, moet je wel eerlijk zijn over je cijfertjes en ik begrijp uit voorstaande reacties dat je dat niet bent. Dat is jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het met Anja eens. Lening bij schoonouders heeft prioriteit. Schoonouders zien die luxe uitgaven wel, maar willen vaak niet om de lieve vrede daar praat van maken. Maar ik kan me levendig voorstellen dat het niet leuk voor ze is. Het is hun geld waar jullie mooi weer mee spelen.

   Verwijderen
  2. Beste Anja en Anoniem, wij zijn zeer transparant over onze aankopen en wensen richting (schoon)ouders. Binnen zes jaar moet de lening afbetaald zijn en hoe, dat vullen wij zelf in. Dit mag in kleine of grote stappen.
   Oneerlijk ben ik zeker niet, maar als dat zo op jullie over komt, vind ik dit erg jammer. Ik schrijf het blog naast al mijn dagelijkse bezigheden en vind dat ik vrij transparant ben, maar het is niet mijn hoofdzaak. Bloggen is ontstaat uit een behoefte, ik wilde het graag delen, maar dat ik nu uitgemaakt wordt voor leugenaar vind ik erg kwetsend. Je bent niet verplicht om mee te lezen en al helemaal niet om een reactie achter te laten. En dat je dan zegt dat ik financieel chaotisch ben en dat dit niet goed is voor mijn kind(eren), dat doet mij zeker iets , aangezien ik er op dagelijkse basis mee bezig ben om mijn kind(eren) juist wel een goede toekomst te geven. Ik wil jullie bedanken voor jullie reactie, maar ik stel het niet op prijs dat hier kwetsende uitlatingen geplaatst worden.

   Verwijderen
 11. Pfffff, wat een negatieve reacties allemaal zeg. Deze dame heeft al vaker uitgelegd dat ze de lening bij haar schoonouders binnen 6 jaar aflossen en dat ze daar zelf invulling aan mogen geven. Het zou anders zijn als ze een vast maandbedrag hadden afgesproken om af te lossen, maar dat is niet aan de orde. De bank kijkt je toch ook niet scheef aan als je op vakantie gaat en niet al je geld in de aflossing van je hypotheek stopt? Zolang de afspraken worden nagekomen, lijkt het me niet zo’n probleem. Het gaat hier om een jong stel dat nog niet heel lang geleden verhuisd is en dat kost nou eenmaal veel geld. Zelf zijn we bijna 1,5 jaar geleden verhuisd en wij lopen nog maandelijks tegen kosten aan. Of het verstandig is of niet om een motor te kopen, is niet aan ons. De één voelt zich pas gerustgesteld met een buffer van € 10.000, de ander kan leven met een lager bedrag.
  Tot slot vind ik het een behoorlijke aanval door te stellen dat ze niet eerlijk is. Ze hoeft hier toch niet letterlijk iedere euro te verwntwoorden?
  Ik hoop dat je ontelbare prachtige foto’s van jullie 2 kinderen mogen maken de komende jaren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ilse, ik geloof dat je de spijker op z'n kop slaat.. Bedankt voor je reactie!! Die foto's komen vast wel goed ;-)

   Verwijderen
 12. heb even niet alle reacties gelezen maar op je blog van gister las ik dat je hier veel reacties had gehad dus wel nieuwsgierig ;) niet mijn keus om t zo te doen, maar wauw wat super hoe eerlijk je hierover durft te zijn!! super!!!

  met onze potjes gaat t super! ik hoop dit jaar alle potjes te vullen en dan volgend jaar te beginnen met aflossen bij duo (nog meer extra aflossen.. ) en misschien zelfs ook de hypotheek! (terwijl dat niet perse hoeft met een annuitaire hypotheek ) echt bizar t idee om alle potjes op orde te hebben.. echt bizar.. (een redelijk gevulde pot voor t huis, vakantie, vervangende auto (wil er 2500 per jaar voor sparen eind dit jaar staat er dan 5000 ) zorgpremie (zodat we die in 1x kunnen betalen in januari) , zorgkosten (omdat we beide enkel een basis verzekering hebben met max eigen risico) , zakelijk (voor een andere bakfiets als deze t begeeft) apparaten (vaatwasser/wasmachine enz) kan t me niet eens voorstellen t financieel zo fijn te hebben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment. Iedereen heeft een eigen manier en die van ons mag wel wat bijgeschaafd worden, maar hey, er wordt gespaard.
   Mooie doelen hebben jullie! Heel veel succes en geniet van die mooie resultaten.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Boodschappenbudget

Ons boodschappenbudget loopt de spuigaten uit. Voorgaande jaren scoorden we onderstaande gemiddelden.

Gemiddeld per week in 2015 : €63,33Totaalbedrag: €3293,16Gemiddeld per week in 2016 : €58,91Totaalbedrag: €3122,22Gemiddeld per week in 2017 : €69,56Totaalbedrag: €3616,96De status tot nu toe: in 32 weken gaven wij in totaal €2.549,23 uit, wat een gemiddelde oplevert van €79,66 per week. Door de komst van zoon B heb ik hetbudget laten versloffen. Ik maak nog steeds een weekmenu naar aanleiding van deaanbiedingen die ik op zoek in de Albert Heijn app, maar toch werd er te veel luxe gekocht. Geen zin om te koken? Laten we even naar de winkel gaan en zomaar watlekkers halen. En daar ben ik nu helemaal klaar mee. Nu zoon B alweer drie maanden is en ikbijna start met werken merk ik dat ons ritme terug gaat komen. De vakantie vanman is weer achter de rug en doordat hij nu weer werkt gaat het allemaal al soepeler. Deze week gaven we €55,00 uit aan boodschappen. Mijn voornemen is om goedkoper,…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.