Doorgaan naar hoofdcontent

Huisdieren

Jaren riep ik dat ik een konijn als huisdier zou willen. En wat loopt er nu rond? Niet een kat, maar drie katten. Ontzettend lieve beestjes en ik zou ze voor geen goud willen missen.

Maar onze katten zijn een flinke kostenpost (geweest). De katten zijn Maine Coons, grote katten met lange haren. Doordat onze katten een stamboom hebben - in ieder geval twee van de drie, door een 'mankementje' aan zijn staart mag er met kat nummer 2 nooit gefokt worden en is een stamboom onnodig - hebben de katten bij aanschaf respectievelijk  €600, €395 en €695 gekost. Geld dat ik er nu nooit meer voor uit zou geven. Het zijn hele lieve beestjes, maar dat zijn de huis-, tuin- en keukenkatten uit het asiel ook.

De gedachte achter deze drie katten is allereerst het gegeven dat katten gezelschapsdieren zijn. Kat nummer een was maar alleen en had als kitten behoefte aan gezelschap en kat nummer twee, een halfbroertje, volgde. Mijn man ziet de beestjes ook een beetje als een hobby en het leek hem ontzettend leuk om eens een keertje een nestje te krijgen. Officieel is het nestje van diegene met de moederpoes dus volgde de aankoop van poes nummer drie met de gedachte dat we met haar en kat nummer een eens een nestje zouden kunnen krijgen. Puur als hobby, waarbij we ons ingelegde geld hopen terug te verdienen. Een afspraak die we onderling hebben gemaakt is dat het bij een of twee nestjes blijft omdat we graag de kittens bij bekenden willen huisvesten en niet willen leuren via Marktplaats. Waar de beestjes dan terechtkomen? Ik vind het allemaal maar onzeker.

Tot nu toe is er nog geen sprake van een nestje. Door ziekte van kat nummer een is er besloten om deze toch ook te laten castreren. Voor het krijgen van een nestje zal onze poes nu toch uitbesteed moeten worden voor maar liefst €350,-. Een bedrag dat we bereid zijn om te betalen maar tot zover is het door omstandigheden steeds niet doorgegaan. Afgelopen week was ze krols, maar de kater waar ze bij gezet zal worden was aan het verbouwen. Dus wachten we nog een aantal weken en wie weet kan het dan wel.

Verdere kosten aan onze katten zijn de jaarlijkse controles en inentingen.  We hebben geen verzekering voor de katten. Onze buffer is zodanig groot dat wij de kosten zelf op zouden moet kunnen vangen. Deze kosten vallen al met al mee.

Speelgoed en dergelijke hebben we eigenlijk allemaal gekregen van een nicht waarvan we heel haar katteninboedel hebben gekregen na het overlijden van haar kat en bij aanschaf van de kittens kregen we steeds een tasje met speeltje,  voer en informatie. Op het Internet kwamen we laatst een filmpje tegen waarin een katteneigenaar aangeeft oude speeltjes te marineren in catnip waardoor deze opeens weer interessant worden.  We hebben het geprobeerd en het is zeker een aanrader.  Nieuwe speelgoed is totaal niet nodig.

Onze katten hebben de luxe dat ze bij ons in de tuin in de ren kunnen. De tuin is zodanig groot dat we achter in de hoek een kattenbak gebouwd hebben. Hier liggen kleikorrels in met daar bovenop een laag zand.  Materiaal wat mijn man mag gebruiken van zijn werkgever en waarvoor wij niets hoeven te betalen.  We hebben dan ook geen kattenbak in huis wat ons een heleboel aan kosten scheelt.

Qua voeding zijn onze beestjes heel simpel.  Mijn man wilde in het begin graag bijvoeden, maar de katten keken er alledrie niet naar om. Hij heeft de strijd opgegeven en koopt geen dure luxe vleessoorten meer. Ze krijgen enkel droge brokjes van Royal Canin, de Maine Coon adult versie. Deze schaffen we alleen aan bij een aanbieding, we hebben een grote zolder en kunnen dan ook een voorraad kwijt. Zo kochten we in juni  2015 4 zakken 10+2 gratis. In totaal 48 kilo waar we tot en met december mee gedaan hebben. We kopen de zakken sowieso bij Zooplus. In het overzicht wordt de prijs per kilo getoond waaruit blijkt dat zij de zakken erg goedkoop aan kunnen bieden in vergelijking met andere dierenverkoopsites.

En als laatste de bedjes voor onze beestjes. Ze zijn helemaal gek op onze krabpaal. Een oud beestje dat we voor €20,- overnamen. Toen de stof begon los te laten heb ik via Internet voor €36,- andere stof gekocht en hebben we in twee middagen de paal bekleed. De katten adopteerden hem meteen en maken nu alweer ruim een jaar gebruik van onze nieuwe uitziende krabpaal. Verder slapen ze graag op kussentjes op de vensterbank die ik maakte van een oude fleecetrui en het overschot van onze gordijnen. Het hoeft allemaal niet zo duur te zijn. In ons overzicht hield ik bij wat de katten ons kosten. Hield ik bij, want we scoren aanbieding naar aanbieding en de dierenarts kosten zijn minimaal en noodzakelijk dus hierop kan en hoeft niet bespaard te worden.

Hebben jullie huisdieren en wat geven jullie voor voeding? Alleen brokken of veel bijvoeding? Hebben jullie wel de keuze gemaakt voor een verzekering? Ik hoor het graag!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.