Doorgaan naar hoofdcontent

Kinderopvangtoeslag

Vorige week kreeg ik een bericht via MijnOverheid binnen. Van de belasting, over de kinderopvangtoeslag van 2016. In 2016 hebben we te veel kinderopvangtoeslag ontvangen. Maar liefst €449,- teveel.

In het bericht staat dat we binnenkort een acceptgiro ontvangen en of ik het dan over wil maken. Fijn dat ze het zo regelen, dan kan ik het in ieder geval sturen. Ik heb inmiddels het bedrag ontvangen wat ik voorschoot voor de reparatie van mijn fiets n.a.v. de aanrijding. Deze €338,25 heb ik apart gezet op een tussenrekening. Zodra mijn loon binnen is (19 augustus) vul ik het bedrag aan en maak ik het gelijk over. Zo zijn we weer glad en hoeven we onze spaarrekening niet aan te spreken.

Waar het nu aan ligt dat we zo'n - in mijn ogen - groot bedrag terug moeten betalen zou ik niet weten. Zodra er wijzigingen waren in ons loon heb ik dit altijd gelijk doorgegeven. Daarnaast ben ik me er niet van bewust dat we zoon minder naar de gastouder hebben gebracht dan we uitgerekend hadden. Ach ja, ik ben dankbaar dat we zo gemakkelijk het bedrag kunnen voldoen en dat ons spaarsaldo gelijk blijft.

Hebben jullie al bericht ontvangen? Krijgen jullie terug of moeten jullie ook betalen? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

 1. Wij hebben ook een afrekening gekregen en moeten EUR 109 betalen. De laatste keer. Dochter is vorig jaar zomer gestopt met de BSO. We wonen vrij ver van school maar vanaf groep 8 mocht ze zelf naar huis fietsen.
  Aan het eind van deze maand betaal ik het bedrag ineens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou heerlijk dat deze kosten niet meer terugkomen. Gelukkig valt het bedrag mee voor je! Ik ga toch nog even bellen n.a.v. De reactie van Carla. ;-)

   Verwijderen
 2. Fijn dat ze het in ieder geval gemakkelijk maken om het bedrag over te maken. Dit zijn toch niet zulke fijne verrassingen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dat is het zeker niet. Het is toch een flinke maand spaargeld.

   Verwijderen
 3. Ik vind 449 best een flink bedrag. En ik ben eigenlijk een beetje verbaasd dat je dat zo gaat betalen zonder het even uit te zoeken. Met een telefoontje of mailtje weet je vaak wel hoe het zit. Overheidsinstanties maken ook fouten. Best veel zelfs (eigen ervaring :))

  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou ik heb daar eerlijk gezegd helemaal niet over nagedacht. Gek zeg! Ik zal dat inderdaad eerst een doen. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 4. Balen zeg! Hoog bedrag.

  Ik heb nog geen bericht gehad. Ik reken er eigenlijk op dat ik nog 500€ krijg... op basis van m'n eigen berekeningen hoor!
  Ik zorg altijd dat ik ons inkomen te hoog inschat, en onze uren te laag. Zo probeer ik bijbetalen te voorkomen. Ik heb volgens mij ruim 110uur te weinig aangevraagd over 2016. Dus ik neem aan dat er nog wat geld van terugkomt 😬

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah kijk, dat is natuurlijk ook nog een optie. 2016 is natuurlijk ook het eerste jaar dat wij gebruik hebben moeten maken van de opvang. Misschien wel slim om nu nog wat veranderingen door te voeren. Zou toch leuk zijn, €500,-!

   Verwijderen
 5. Wij kregen €500 omdat we te weinig hadden gekregen. Dat was een leuke meevaller.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hmm, toch zonde geld! Wij mogen vanaf 1 okt mee gaan doen aan het kinderopvangtoeslagencircus! Mooi galgje woord ook ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker zonde! Ik ga toch maar eens bellen waar dit vandaan komt zodat het volgend jaar niet opnieuw gebeurd. Succes. ;-)

   Verwijderen
 7. af en toe bewn ik blij dat we geen kinderopvangtoeslag of andere toeslagen ontvangen. alleen maar hypotheekrenteaftrek (wat we maandelijks laten uitbetalen) wat hoor ik vaak dat t mis gaat :( wel sta ik aan de andere kant omdat ik zelf gastouder ben. merk veel verschillen bij de ouders. alle kids komen flex, dus geen contracturen oid. meeste ouders kiezen voor wisselende uren per maand en dan dus achteraf een correctie in hun voor of nadeel, afhankelijk van wat ze ingevuld hebben.. 1 ouder pakt t slimmer aan, ook voor mij.. ;) zij zegt registreer sowieso maar 75 uur per maand (dus eigenlijk contracturen) zodat ze achteraf niets hoeft terug te betalen als haar inkomen klopt. omdat de uren zo wel altijd kloppen die ze door heeft gegegeven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moest er gelijk aan denken toen ik je naam las. Heel fijn dat je je eigen kindjes gewoon zelf op kunt vangen. Ik heb wel vaste contacturen. 30 in de week. Ik ga van de week bellen, kijken wat ik kan doen om het verder te voorkomen. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.