Doorgaan naar hoofdcontent

Sparen #2

Sparen... Ik las bij Lekker Leven Met Minder haar blog 'Sparen, wa's da?'. Dit gaat ook aardig op bij ons. Eerder schreef ik over ons spaardoel voor de maand juli. Ik hoopte €10.000,- op onze bufferrekening te hebben. Man is diegene die hier geld op stort.

Daarnaast zou ik doorgaan met sparen op de rekening voor ons huis. We hebben ons doel niet behaald maar we houden goede moed. Op de bufferrekening staat nu een bedrag van €8.600,- en op de huisrekening €3.100,-. Bij elkaar toch een mooi bedrag van €11.700,-.

Vorig jaar oktober kochten we onze auto en waren onze spaarrekeningen nagenoeg leeg. Toch een hele prestatie met een lager inkomen en kosten voor opvang. Voorlopig staan er weinig extra uitgaven gepland dus sparen maar! Hopelijk hebben we in oktober wel de €10.000,- gehaald en gaat de rest rechtstreeks naar de rekening voor het huis.

Hebben jullie een spaardoel? En is die behaald of stellen jullie juist geen doel? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Ja hoor, hier had ik ook een spaardoel en die heb ik ook gehaald! Heb er intussen een mooie andere auto voor kunnen kopen en nu spaar ik verder voor onze grote reis! En meestal haal ik het doel wel, soms net als jullie een paar periodes later... Komt goed!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig! Ach ondanks het niet halen ben ik zeer tevreden. Het had ook heel veel minder kunnen zijn ;-).

   Verwijderen
 2. Wij sparen algemeen, ik heb alleen een potje apart waar ik het saldo van de betaalrekening op afroom de dag voor het salaris komt. Dit is voor de nieuwe keuken/badkamer/wc. We hebben nu de kosten voor de wc wel bij elkaar dus nog even te gaan. We hebben op een rekening waar we niet direct bij kunnen een buffer staan waar we in geval van nood 6 maanden van kunnen leven. We sparen verder alles op een hoop. We kochten in de afgelopen vijf jaar beiden een splinternieuwe auto (eerst een twingo voor mij en twee jaar geleden een Captur voor man). Dit jaar heb ik wel een doel maar of we het gaan halen is nog de vraag. De elektra moest echt worden aangepast en dochter heeft bijles wat niet bepaald gratis is.
  Succes met jullie spaardoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat slim om zo te sparen voor de keuken, badkamer en wc! Dan is het ook niet gelijk een gemis op je rekening. Ik had deze manier nog niet eerder gehoord. De buffer bij man is ook de buffer voor nood. Hopelijk niet nodig maar een fijn idee dat we het hebben. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 3. Ons spaardoel is onze hypotheek zo snel mogelijk afgelost hebben. Onze buffer is hoog genoeg. Mocht het lukken dan zijn we over 6,5 jaar hypotheekvrij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, goed bezig! Aangezien wij nog geen hypotheek hebben is dit voorlopig ons doel, met hypotheek wordt aflossen zeker ons hoofddoel! Succes!

   Verwijderen
 4. Jammer dat het niet gehaald is. Weet je ook hoe dat gekomen is?
  Maar verder toch een mooi resultaat in zo'n korte periode, toch!

  Wij sparen nu voor de buffer, als we 2500 meer hebben dan nu, dan gaan we weer voor een aflossing sparen. We zitten al op de 1750, en dat 'brandt' als het ware in onze handen, om toch eerder af te lossen. Toch is het beter om ons bij ons oorspronkelijke plan te houden. Dus we laten het braaf staan. (tot nu toe)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was er van uit gegaan dat we per maand €900,- van man zijn loon konden sparen. Dit is niet gelukt, onder andere doordat we toch besloten in september een weekend weg te gaan en dit al moesten voorschieten. Verder hebben we het fietsstoeltje gekocht en zijn we een aantal keren lekker wezen lunchen. Allemaal luxe.. ;-) Maar ach, jezelf verwennen mag wel eens toch! En inderdaad ik ben er best wel heel trots op.
   Succes met braaf zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat aflossen heel aanlokkelijk klinkt. Ik zou het ook graag gaan doen wanneer we een huis kopen. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 5. ik vind het erg moeilijk om een spaardoel te bepalen aangezien we beiden verschillend inkomen hebben en altijd meer kosten dan bedacht... :p snap nooit dat anderen een doel kunnen stellen.. hoe bepaal je dat.. zomaar een bedrag ? een reeel bedrag (en hoe weet je dat dan..)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gemiddeld spaart man €900,- per maand (inclusief vakantiegeld) en zo heb ik eigenlijk gekeken wanneer we dan die €10.000,- zouden kunnen halen. Ik pin me niet zo vast op het doel hoor, alleen het is voor ons wel een stimulans. Verder hebben we beiden altijd hetzelfde loon en heeft man al een buffer op zijn lopende rekening voor onverwachte kosten. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 6. Wij willen aan het eind van het jaar minimaal €6.000 in de buffer hebben zitten. Verder gaat er veel naar de aflossingen op de restschuld en hypotheek. Plus dat we nog een kleine beleggingsportefeuille hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je zo kunt aflossen! En een buffer is voor jezelf ook een heel prettige gevoel heb ik al ervaren. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…

Budget uitdaging

Man werkt nu alweer twee maanden bij zijn nieuwe werkgever. Het bevalt hem erg goed en zijn nieuwe werkgever is ook erg positief. Hij leert snel en er worden regelmatig trainingsavonden ingepland. Tijdens zijn vervolgopleiding heeft hij de basis van CV-ketel onderhoud geleerd en hij kan zich hier goed mee redden.

Laatst zag ik via Facebook een oproep voor het vervangen en verplaatsen van een boiler. Ik reageerde namens man en afgelopen zaterdag mocht hij de boiler plaatsen. De vergoeding die hij hiervoor kreeg; maar liefst €200,-.

Deze €200,- kreeg hij uiteraard contant en we hebben besloten om €200,- door te zetten van de lopende rekening naar de spaarrekening. Alles wat man extra verdiend of aan fooi krijgt zetten we apart voor een nieuwe motor. Van het contante geld worden de komende vier weken de boodschappen gekocht. Per week mag ik €50,- uitgeven. De laatste tijd zaten we rond de €70,-, dit kan naar beneden zonder dat we echt op boodschappen in moeten leveren.

Het zal wel een ui…