Doorgaan naar hoofdcontent

Variabele kosten

Variabele kosten, wat klinkt dat lekker officieel hé! Met variabele kosten bedoel ik eigenlijk alle kosten die we hebben naast onze boodschappen en vaste lasten. Ik houd iedere week bij wat ik uitgeef. Alle bonnetjes worden bewaard en de uitgaven worden in verschillende categorieën ingedeeld. Namelijk voeding, overige huishoudelijke uitgaven, kleding & schoenen, vervoer, cadeau, huis & tuin en baby. De categorie baby heet nog zo van tijdens de zwangerschap en ik heb nooit de moeite genomen om het aan te passen.

De laatste tijd schrik ik toch best wel van de uitgaven die ik maak. Hieronder zomaar een aantal weken waarvan ik de uitgaven bijgehouden heb, dit is inclusief de boodschappen.
Week 24 - €297,49
Week 25 - €135,39
Week 26 - €170,40
Week 27 - €173,16
Week 28 - €120,36

Wat zijn dat voor uitgaven? Aan cadeaus alleen al gaven we in die vijf weken €123,- uit. Mijn verjaardag met eters en feestje kostte ons €120,-. Mijn schoonzus overleed en voor op haar graf kochten we een boeket: €90,-. Ik kocht kleding en sandalen van mijn vakantiegeld €190,-.Verder gingen we nog een aantal keren lunchen, kocht ik postzegels en bezocht ik de Action, de tandarts en het zwembad. Tussendoor nog naar de kapper, haalden we een visje en nieuwe anticonceptie pillen.

Als ik dit allemaal zo bekijk leven we de laatste tijd wel erg luxe. Veel cadeautjes heb ik op voorhand gekocht en deze zullen dus niet meer gekocht hoeven te worden. Vooral de kosten van de visjes en het lunchen lopen op. Nu de vakantie voor de deur staat zullen die uitgaven niet erg teruglopen. We hebben tenslotte vakantie en blijven thuis dus moeten het vooral hebben van uitstapjes. In oktober gaat de knip er wel op, dan zal er toch echt iets minder uitgegeven moeten worden en iets meer gespaard. Maar voorlopig genieten we er maar van!

Houden jullie je uitgaven per week bij? Verliezen jullie ondanks dat ook wel eens de controle? Ik hoor graag van jullie!

Reacties

 1. nee, ik houd het per maand bij, en heb mijn budget behoorlijk gespecificeerd. Ook uiteten en uitstapjes zijn daarin naast vakantie een categorie. En omdat dat echt hobbies van ons zijn zit daar ook behoorlijk wat budget.
  Medicatie valt onder zorgkosten bij mij en dat is dan weer uitgesplitst in verzekering en overige zorgkosten.

  Ik bereken dan weer het gemiddelde per maand zodat ik weet of ik het over een langere periode gewoon haal met mijn budget. Zo'n rekening anticonceptie pil komt maar 1x per jaar bij mij, dus rekenen ik het bedrag ook door het hele jaar mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed dat je dat allemaal zo specifiek kunt budgetteren. Vind ik erg lastig en dus doe ik het dan ook niet. Meestal is het een spontane actie om uit eten te gaan of te lunchen.

   Verwijderen
 2. Wij houden al een aantal jaren onze boekhouding bij en boeken al onze kosten. Aan de hand daarvan bekijken we aan het einde van het jaar wat we aan welke posten hebben uitgegeven en wat voor stelposten we maken voor het komende jaar. Het zijn dus niet echt budgetten.
  Ik heb wel een weekbudget voor voeding en verzorgingsartikelen. De laatste tijd lukte het me niet goed om me aan dat budget te houden. Groente, fruit en aardappelen zijn momenteel erg duur. We hebben twee glutenvrije eters en ik moest steeds meer producten kopen die het midden hielden tussen verzorging en ziektekosten. Zoals dure tandpasta ivm gebitsproblemen. Die boek ik nu op zorgkosten.
  Dit jaar zitten we hoger met zorgkosten dan van tevoren verwacht. Echt controle heb je daar niet over. We leven en eten heel gezond en doen zoveel mogelijk aan zelfzorg.
  Kosten van cadeautjes, uitgaan, uiteten, drank hebben we niet of nauwelijks.
  Ik was afgelopen jaar wat kilo's aangekomen en ik baalde ervan dat mijn zomerrokken en broeken niet meer lekker zaten. en toen viel ik in korte tijd vijf kilo af en paste alles weer :-) Dat was leuk en het scheelde geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat voelt vast heerlijk, dat je je kleren weer past, goed bezig! Ik kan me voorstellen dat je inderdaad dan een ijkpunt hebt. Ik ben pas voor het tweede jaar bezig en vorig jaar maar half dus vind het nog lastig om vast te stellen wat we hier nu ongeveer per jaar aan uit geven. Mijn boodschappenbedrag was €40,-, ik heb het bijgesteld naar €50,-. Zoon eet nu volop mee en heeft flesvoeding, ik merk ook dat het duurder is geworden. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 3. ik hou het per maand bij in excel. merk idd dat we veel meer uitgeven dan "gepland" maar zolang er nog meer binnen komt dan er uit gaat, merk ik dat ik er geen moeite mee heb... maar eigenlijk vind ik het zo zonde van t geld.. het idee dat we er er zo op proberen te letten en dan toch met bakken uitgeven "omdat het kan" en voor ons gevoel "moet" ... en tja met 2 kinderen blijf je kleding kopen, mijn kleding slijt ook extreem snel lijkt wel.. gaatjes in mn shirts en gaten in mn broeken op de knieen (zit hele dagen op de grond bij de kids.. slecht voor je broeken....) zoontje alweer nieuwe sandalen en schoenen ivm groeien... pff t gaat hard.. de rekening van de hooikoortsmedicijnen moet ook nog komen besef ik ineens.. boodschappen lijken elke maand "duurder" te worden (eerlijk: we kopen meer/te veel... ) lastig idd.. zolang we nog sparen maak ik me er niet zo druk om, maar ik weet dat we veel zuiniger zouden kunnen leven...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier dus precies hetzelfde. Vlekken in kleding waarvan ik het er echt niet meer uit krijg en gaatjes op riemhoogte in shirts. Voor zoon kan ik qua kleding gelukkig goedkoop slagen. De boodschappen zijn bij ons wel heel strikt, dat is wel een fijn gevoel. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…

Budget uitdaging

Man werkt nu alweer twee maanden bij zijn nieuwe werkgever. Het bevalt hem erg goed en zijn nieuwe werkgever is ook erg positief. Hij leert snel en er worden regelmatig trainingsavonden ingepland. Tijdens zijn vervolgopleiding heeft hij de basis van CV-ketel onderhoud geleerd en hij kan zich hier goed mee redden.

Laatst zag ik via Facebook een oproep voor het vervangen en verplaatsen van een boiler. Ik reageerde namens man en afgelopen zaterdag mocht hij de boiler plaatsen. De vergoeding die hij hiervoor kreeg; maar liefst €200,-.

Deze €200,- kreeg hij uiteraard contant en we hebben besloten om €200,- door te zetten van de lopende rekening naar de spaarrekening. Alles wat man extra verdiend of aan fooi krijgt zetten we apart voor een nieuwe motor. Van het contante geld worden de komende vier weken de boodschappen gekocht. Per week mag ik €50,- uitgeven. De laatste tijd zaten we rond de €70,-, dit kan naar beneden zonder dat we echt op boodschappen in moeten leveren.

Het zal wel een ui…