Schenking

Ik logde afgelopen dinsdag in op de bankrekening van man en tot mijn schrik stond er €5.000,- aan saldo bijgeschreven. Het was al snel duidelijk dat het bij schoonouders vandaan kwam en na een telefoontje bleek het om een schenking te gaan! Totaal onverwachts, want van te voren is hier helemaal niet over gesproken.

Op onze spaarrekening hebben we een aantal doelen; buffer, badkamer, auto, F. en R. Nu er zomaar €5.000,- te verdelen is, komen de wensen ook naar boven. Waar gaan we het voor gebruiken? Onze tuin moet nog bestraat, onze meubels worden slechter, de binnendeuren zouden we ook graag vervangen en ga zo maar verder.

We hebben besloten om het voor nu op de spaarrekening te zetten zonder daadwerkelijk doel. Aflossen proberen we iedere maand te doen en om onze spaarrekening een boost te geven hebben we besloten om dit geld hiervoor niet te gebruiken.

Wel is inmiddels een bericht verzonden naar de hovenier die we op het oog hadden voor onze achtertuin. Ik ben benieuwd wat hiervoor de schade zal zijn.

Heb jij weleens een schenking mogen ontvangen?

Reacties

 1. Omdat mijn ouders een klein pensioen, de AOW, spaargeld en een afgelost huis hebben, heb ik destijds het thema schenken naar voren gebracht om successierechten te voorkomen. Reactie van mijn ouders: dat gaan we niet doen want dan hebben we of geen vermogen meer, of we hebben een schuld, ook al is op die op papier. Destijds was gezien de leeftijd het geld uit een seniorenhypotheek halen nog geen mogelijkheid.

  Reactie van mijn zus: je bent een geldwolf (terwijl mijn ouders wekelijks meermaals op mijn nichtje pasten, en zij dus zo geen kinderopvang nodig had.. Dus hoezo geldwolf terwijl ik geen kinderen heb en zij zo goedkope/gratis opvang genoot... Maar dat terzijde).

  Gelukkig wist de notaris mijn ouders te overtuigen en is het maximaal mogelijke op papier geschonken (let op, moet voor je 35e, en mag eenmalig!), wat bij de erfenis verrekend wordt. Over dat bedrag betalen ze jaarlijks rente wat ik zie als 14e maand.Wat niet betekend dat ik het verbras, dit jaar koop ik er zonnepanelen van in een postcoderoos.

  Dus ja, ik heb een schenking gehad die ik nog niet in handen heb, maar wel elk jaar rente over ontvang. Omdat ik overweeg weer te gaan kopen, wil ik kijken of de hypotheekverstrekker bereid is dit element in de hypotheek mee te nemen. Heeft iemand daar ervaringen mee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zus heeft gelijk. Wat een logica. Mijn zus heeft een voordeel dus ik wil ook. De gever bepaalt en het is een gifte en geen recht zolang ze leven.

   Verwijderen
  2. Je zou die rente terug kunnen schenken aan je ouders - op een ander moment van het jaar, en zonder te noemen dat het de rente is. Bijvoorbeeld op hun verjaardag.

   Tegenwoordig is de maximale schenking 100.000 euro en vóór de 40e verjaardag, niet de 35e.

   Verwijderen
  3. Een schenking is naar mijn mening vrijwillig, en is mijns inziens ook pas de optie als je geld 'over' hebt. Ik zou er dan persoonlijk ook niet om vragen. Mijn ouders hebben simpelweg de middelen niet.

   Verwijderen
 2. Ik krijg met enige regelmaat een bedrag van mijn ouders. Ergens tussen EUR 500 a 1000 per keer. Ze zeggen altijd dat ze het liever met een warme hand geven. Het hoeft niet, ik heb liever dat ze het zelf lekker opmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook de beredenering van mijn schoonouders. Ik heb ook opnieuw nagevraagd of ze het echt zeker wisten. Wat mij betreft is het niet nodig en mogen ze het zelf lekker uitgeven. Neemt niet weg dat we er uiteraard ontzettend blij mee zijn.

   Verwijderen
 3. Ik heb vorig jaar mijn huis goed verkocht en mijn 3 kinderen ieder 5000 euro geschonken.Dolblij waren ze ermee en ik was weer heel blij om hun reacties. Ik Geef zelf niet veel om geld en heb ook weinig nodig. Met het overige heb ik mijn vriend gelukkig gemaakt met nieuwe kozijnen in zijn huis. En de rest hou ik lekker voor mezelf. Ik ben minder gaan werken en word hier heel gelukkig van. Er is meer in het leven dan alleen maar werken, ik zou willen dat meer mensen dat zouden zien...……..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Wat een mooi gebaar richting je kinderen. Geven is vaak mooier dan krijgen.

   Verwijderen
 4. Zowel mijn zus als ik hebben de schenking voor aankoop huis gehad toen huis van grootouders werd verkocht na hun dood.
  Met kerst kregen we meestal ook 500 euro. Verder hebben ze zelf heel veel gereisd en opgemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie balans toch! Ik ben van mening dat je niet zou moeten besparen en dingen zou moeten laten om je kinderen een bedrag te kunnen schenken.

   Verwijderen
 5. Eenmalig 100.000 euro voor aflossing woning, elk jaar maximaal schenking van grootouder op kleinkind en ouder op kind.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je meeleest! Laat vooral iets van je horen.