Doorgaan naar hoofdcontent

Boodschappen

Niet zozeer een blog over boodschappen, maar meer wat er vooraf gaat aan boodschappen doen voor ons gezin. Op zondagavond pak ik pen en papier en ga ik aan de slag. Eerst kijk ik in de voorraadkast, koelkast en diepvries en probeer ik het weekmenu in te delen met de spullen die we nog hebben liggen.

Vaak eten we op zondag friet, die we zelf bakken in onze frietpan of halen of bestellen we een gerecht bij de turk. Op dinsdag en donderdag plan ik vaak een groente, vlees en aardappel maaltijd in. De overige werkdagen worden gevuld met pasta's en rijstgerechten. De zaterdag vul ik vaak niet in, we hebben dan wel een weekmenu maar er wordt vaak met maaltijden geschoven. Op zaterdag is er altijd wel iets uit de kast te plukken.

Nadat ik de voorraad heb gecontroleerd pak ik mijn telefoon erbij, een tijd terug installeerde ik de app van de Albert Heijn. Ik vind het prettig werken dat ik alle bonusaanbiedingen op een rij heb staan. Wanneer bepaalde producten in de aanbieding zijn die niet in het weekmenu passen schrijf ik ze toch op. Zakjes voor ovenschotels en pastasauzen zijn langer houdbaar en berg ik dan gewoon als voorraad op.

Ik stel mijn lijstje dus op naar aanleiding van de voorraad en de Bonusaanbiedingen. De artikelen die ik in de aanbieding wil kopen noteer ik met prijs op mijn lijstje. Deze artikelen zijn voornamelijk interessant omdat ze in de aanbieding zijn, maar wanneer in de winkel geen sprake is van een aanbieding is gaat het over. Bij de app van de Albert Heijn staat dan ook bij ieder artikel aangegeven dat de prijs nog af kan wijken.

Alle artikelen die ik nodig heb schrijf ik op, dus ook de twee melk en de vier pakken vanille yoghurt die ik iedere week haal. Door het allemaal te noteren krijg ik een rustiger gevoel en hebben we binnen 20 minuten de wekelijkse boodschappen weer ingeladen. Zoon gaat altijd mee en de routine die we nu hanteren vind ik erg prettig.

Tegenwoordig ga ik vaak op maandag boodschappen doen en haal ik op dinsdag nog de broden van de aanbieding. Mijn boodschappen doe ik altijd rond 8.00. Op maandag zijn er dan veel producten die nog aangevuld moeten worden en die neem ik dan weer mee op dinsdag.

Nemen jullie ook de tijd voor het georganiseerd boodschappen doen? Maken jullie gebruik van een weekmenu? Ik hoor graag van jullie!Reacties

 1. Vaak maak ik een weekmenu, maar dat schiet er wel eens bij in, zoals nu met de warmte, dan wijken we er graag van af.
  Ik houd de bonus-aanbiedingen en die van de buurtsuper in de gaten en stem daar mijn boodschappen deels op af. Als ik per se iets wil eten of moet kopen, doe ik het heus wel.
  Mijn man en ik gaan vaak op vrijdagavond op de fiets boodschappen doen bij AH in het stadje verderop, keren dan met fietstassen vol terug. Mocht het regenen, pakken we de auto, maar daar zitten we al zo veel in, dus als het niet nodig is, doen we dat (meestal) niet.
  Frisdrank (regelmatig) en zuivel (altijd) koop ik bij de buurtsuper. Deze zit naast ons - kan er lopend naartoe, die moet in stand gehouden worden, vind ik.

  geraldinesleven.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het afwijken is ook wel herkenbaar, nu hebben wij vakantie en stel ik wel globaal een weekmenu op maar ik weet ook dat het helemaal door elkaar gegooid wordt. Een buurtsuper is er bij ons niet, maar ik vind het een goed gegeven dat je deze wil steunen.

   Verwijderen
 2. Wij doen het vergelijkbaar. Maar man doet dan de boodschappen op zaterdag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk! Als man het doet gaat er meer 'onzin' mee, dan doe ik het liever zelf. ;-)

   Verwijderen
 3. Ik ga verschillende keren per week boodschappen doen. Ik koop vooral groente en fruit uit de aanbieding en bedenk op de dag zelf vaak pas wat ik wil maken. Weekmenu's maken doe ik soms in de koudere maanden. Nu het warm is, kun je dingen minder goed vers/lekker houden. Ook dan houd ik me meestal niet aan het weekmenu, het is een makkelijke richtlijn wat ik zou kunnen maken van wat ik in huis heb. Een weekmenu maken voordat ik boodschappen ga doen, doe ik nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, momenteel is fruit sneller rijp en groente minder lang houdbaar. Momenteel hebben wij vakantie en dan zijn we ook allemaal niet zo strikt en wordt de supermarkt ook vaker dan 1 keer per week bezocht.

   Verwijderen
 4. Wij hebben een groentepakket dat we donderdagavond halen. Op basis daarvan maak ik een weekmenu en een boodschappenlijstje. Thuis zoek ik nooit aanbiedingen op. Wel heb ik ook een "niet-zo-dringend-boodschappenlijstje" met bijvoorbeeld pasta, havermout, passata, olie,... die koop ik dan als ik in de juiste (meestal goedkoopste)winkel voor dat product ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook slim! Toch je voorraad bijwerken maar niet voor de volle prijs hoeven kopen. Bedankt voor deze tip!

   Verwijderen
 5. Ik maak ook in het weekend een weekmenu en doe dan op maandag- of woensdag de boodschappen afhankelijk van wat we nog in huis hebben. De AH app pak ik er ook altijd even bij, erg makkelijk inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je dezelfde werkwijze hanteert. Werkt prima toch! 😁

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…

Budget uitdaging

Man werkt nu alweer twee maanden bij zijn nieuwe werkgever. Het bevalt hem erg goed en zijn nieuwe werkgever is ook erg positief. Hij leert snel en er worden regelmatig trainingsavonden ingepland. Tijdens zijn vervolgopleiding heeft hij de basis van CV-ketel onderhoud geleerd en hij kan zich hier goed mee redden.

Laatst zag ik via Facebook een oproep voor het vervangen en verplaatsen van een boiler. Ik reageerde namens man en afgelopen zaterdag mocht hij de boiler plaatsen. De vergoeding die hij hiervoor kreeg; maar liefst €200,-.

Deze €200,- kreeg hij uiteraard contant en we hebben besloten om €200,- door te zetten van de lopende rekening naar de spaarrekening. Alles wat man extra verdiend of aan fooi krijgt zetten we apart voor een nieuwe motor. Van het contante geld worden de komende vier weken de boodschappen gekocht. Per week mag ik €50,- uitgeven. De laatste tijd zaten we rond de €70,-, dit kan naar beneden zonder dat we echt op boodschappen in moeten leveren.

Het zal wel een ui…