Doorgaan naar hoofdcontent

Tandarts

Ik ga al jaren met regelmaat naar de tandarts. Bij man is het een ander verhaal, na jaren een goed gebit zijn het aantal bezoekjes steeds minder regelmatig. Zijn zorgverzekering is ook jaren geleden geregeld en sindsdien heeft hij hem niet meer aangepast. Zelf was hij altijd in de veronderstelling dat hij niet verzekerd was voor de tandarts en ik heb daar verder ook nooit naar gekeken.

Een aantal weken terug kreeg hij opeens last van zijn kies. Bij de tandarts gaven ze aan dat het met zijn tandvlees te maken had en hij is weer naar huis gestuurd. Vorig weekend was de pijn zodanig hevig dat man pijnstillers moest slikken en maandagochtend kon hij bij de tandarts terecht. Het bleek een ontsteking en een gaatje. Het gaatje werd geboord maar was zo diep dat er getwijfeld werd over een wortelkanaalbehandeling. 

Maandagmiddag is hij opnieuw geweest omdat hij zoveel pijn had. Opnieuw gaven ze aan dat een wortelkanaalbehandeling nog uitgesteld kon worden en niet nodig was. Woensdagnacht heeft hij amper geslapen omdat hij zo'n kiespijn had. Op donderdagochtend opnieuw een afspraak gemaakt en de wortelkanaalbehandeling is voor de helft uitgevoerd. Over een aantal weken moet hij terug komen om het af te maken. 

Binnen twee weken vier bezoeken aan de tandarts en nog een vervolgbezoek op de planning om de wortelkanaalbehandeling af te maken. Alleen al de kosten voor de wortelkanaalbehandeling zijn rond de €400,-. Even schrikken, totdat we eens goed op man zijn polis keken en zagen dat hij verzekerd is voor €500,- per jaar. Nu moeten we alsnog zelf mee betalen maar dit scheelt al een hele hoop.

De tandarts gaf al aan dat er nog meer werk aan zat te komen. Dit stellen we voorlopig uit en we zijn van plan om zijn zorgverzekering aan te passen naar €1.250,- tandvergoeding per jaar. Per maand betaald hij dan €23,63 meer, in totaal €283,56 op een jaar. Gezien de voorspelling van de tandarts zal ook dit bedrag volledig besteed worden bij de komende behandelingen.

Zijn jullie verzekerd voor de tandarts? Of vangen jullie de kosten zelf op? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Wij hebben sinds dit jaar wee een tandartsverzekering. Ik heb dit jaar heel veel bij de tandarts gezeten. Ik heb vanwege mijn gezondheid een probleemgebit.
  Wortelkanaalbehandelingen zijn lang niet altijd een succes. Bij mij zijn ze alle vier mislukt. De onsteking bleef aanwezig en uiteindelijk raakte ik die kies plus kroon dan alsnog kwijt. Als de kies achterin zijn mond zit, is het geen gek idee om die kies te laten trekken. Missen doe je die ene kies niet en je ziet het ook niet.
  Het gebeurt bij veel meer mensen dat een wortelkanaalbehandeling niet goed gaat en dat er gezondheidsrisico's aan zitten. Sinds ik die laatste kroon (waar ik zo'n behandeling in gehad heb en een ontsteking onder bleef zitten) kwijt was, heb ik veel minder last van astma. Ik had het er met de huisarts over en mijn ervaring verbaasde haar niet.
  Sterkte voor je man met de pijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is helaas niet de achterste kies, trekken zou geen optie zijn want dan blijf je het altijd zien. Ondertussen is hij helemaal pijnvrij! Dus het is alsnog op de juiste manier opgelost. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Het kan zijn dat je voor het aanpassen van de verzekering een verklaring nodig hebt van de tandarts hoe zijn gebit er aan toe is.
  Overigens ging bij mij de wortelkanaal behandeling wel heel goed. Ik had hele erge pijn aan een klein kiesje maar na de wortelkanaal behandeling (die me ook nog eens heel erg meeviel) was en bleef de pijn weg.
  Sterkte ermee.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Ik heb zelf ook al een aantal wortelkanaalbehandelingen ondergaan en die vielen mij allemaal erg mee. Ik denk dat man gewoon pech had, al is hij nu wel van de pijn af. Ik heb geen idee of dat bij deze verzekering ook zo is. Ik ben benieuwd wat ze aangeven in november!

   Verwijderen
 3. Als je weet dat er in de toekomst meer behandelingen nodig zijn heb je meestal een wachttijd van 1-2 jaar voor de hogere vergoedingen gehanteerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oke! Dit wist ik niet, ik ben benieuwd hoe dat dan gaat in november.

   Verwijderen
 4. Je zou aan de tandarts kunnen vragen wat voor behandelingen er nog gedaan moeten worden en wat die behandelingen ongeveer gaan kosten, en of ze over meerdere jaren verdeeld gedaan kunnen worden.
  Dan kun je gaan rekenen met je zorgverzekering premie en de vergoeding.

  Stel dat de tandarts aangeeft dat de behandelingen die echt volgend jaar gedaan moeten worden rond de €700 euro zullen zijn, dan zou ik niet een uitgebreidere verzekering nemen. Met de huidige dekking krijg je dan €500 daarvan vergoed en moet je nog €200 betalen, terwijl je voor een hogere dekking dan al meer premie per jaar kwijt bent. Ook kan het zijn dat de ene behandeling 100% vergoed wordt en een andere maar voor 75%. Dit verschilt per verzekeraar en kun je terug vinden in de polisvoorwaarden.
  Wanneer je dit weet kun je een afweging maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim! Man had al een soort van lijstje inderdaad! Misschien toch nog iets gedetailleerder maken. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 5. Succes met uitzoeken. Even offerte opvragen en narekenen of het uit kan. Soms is het voordeliger om een deel zelf te betalen, en ook niet alle type behandelingen worden vergoed. Ook niet met hogere verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook weer waar. Ik ga dat eens na! Bedankt voor de tip.

   Verwijderen
 6. Je kunt het ook aftrekken van de belasting als ziektekosten.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oke,dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik houd het in de gaten, bedankt!

   Verwijderen
  2. Die aftrek van de ziektekosten is waar.......maar........je hebt te maken met een drempel. Alles beneden dat bedrag is niet op te voeren. Bij elkaar opgeteld heb je een behoorlijk bedrag nodig. Ik zou even kijken op de site van de belastingdienst. Het lukt je in ieder geval niet zomaar om het als aftrekpost op te voeren; daarvoor moet je flinke kosten maken. Succes.

   Verwijderen
  3. Dank je! Het valt uiteindelijk wel mee qua kosten, die €500,- uit de verzekering dekt een hoop!

   Verwijderen

Een reactie plaatsen

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire berichten van deze blog

Gratis op te halen

We zijn hard aan het klussen in het nieuwe huis. In ons huidige huis ben ik aan het opruimen, uitzoeken en inpakken. Veel verkoop ik via Facebook en Marktplaats, maar er zijn ook spullen die niet de moeite zijn om te verkopen of waarop niet gereageerd wordt. Het zijn allemaal spullen die nog goed te gebruiken zijn.

Ik besloot deze gratis op internet te zetten, in de verwachting dat er zeer snel gereageerd zou worden. Het staat nu al een aantal dagen op internet en er zijn nog geen reacties. Zal iedereen aan het minimaliseren zijn? Als het van het weekend nog niet opgehaald is gaat het naar de kringloop.

Werkt het gratis ophalen bij jullie wel? Hebben jullie misschien nog tips? Ik hoor graag van jullie!

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…