Doorgaan naar hoofdcontent

Testament

Bijna drie jaar geleden zijn wij op huwelijkse voorwaarden getrouwd. Toen we deze op lieten stellen hebben we ook testamenten aan laten maken. Nu zoon alweer bijna elf maanden is vond ik het hoogste tijd om deze eens aan te passen. Het stond al maanden op het lijstje, maar het hoge bedrag wat er mee gemoeid is hield me toch enigszins tegen.

Begin augustus hadden we een afspraak en een uur lang vlogen er diverse termen en clausules om onze oren. Ik denk dat we het zo allemaal hebben, maar wat is het toch eigenlijk allemaal ingewikkeld. Vooraf had ik een lijstje opgesteld met punten die we op wilden nemen en de vragen die ik wilde stellen.

Er is in ieder geval weer iets van ons lijstje af. De voogden, bewindvoerder en executeur zijn vastgelegd voor zoon en eventuele andere kinderen. Daarnaast hebben we ook de rampenclausule toegevoegd en hebben we de verdere verdeling van de erfenis vastgelegd. In september moeten we de definitieve versie nog ondertekenen en dan zijn we weer op orde. Over vijf jaar zullen we een oproep ontvangen om te kijken tijdens een kosteloos gesprek of de testamenten nog up-to-date zijn.

Door de wijzigingen die we wilden doorvoeren was het noodzakelijk om geheel nieuwe testamenten op te stellen. De kosten van dit alles: €787,71. We zitten in de luxe positie dat we dit van het loon van man kunnen betalen en niets van de spaarrekening af hoeven te halen. Maar wat een geld weer, de vorige keer rekenden we ook al zo'n €1.100,- af.

Hebben jullie testamenten (ook zonder kinderen)? Zijn de voogden al vastgesteld of is het ook iets waar jullie tegen aan hikken? Ik hoor graag van jullie?

Reacties

 1. Ik was alleenstaande moeder en altijd verbaasd dat ik de enige was in mijn omgeving die een voogdijtestament voor de kinderen had. Goed dat jullie daar aan denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geld!
  Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en dat maakt dingen makkelijker op dat gebied. We hebben ooit een gesprek over voogdij-zaken bij de notaris gehad (gratis service, omdat we net een huis via hen hadden gekocht) maar daaruit bleek dat we niet echt iets hoefden te regelen. Dus dat hebben we ook niet gedaan.
  Maar soms denk ik wel eens, hoe gaat dat eigenlijk met de kinderen als we allebei overlijden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou me maar eens inlezen dan. Gemeenschap van goederen regelt alleen algemene zaken conform vaste regels. Waar jouw kinderen naartoe gaan als jullie er allebei niet meer zijn, hoe het gaat met uitgestelde rechten als een van jullie nog leeft, wie het geld beheert als je kinderen nog klein zijn... allemaal op papier!

   Verwijderen
  2. Ook bij gemeenschap van goederen is een testament een goed idee!Los van de voogdij: al was het maar om te voorkomen dat na een overlijden de achterblijvende ouder onroerend goed moet verkopen om de kinderen hun kindsdeel te kunnen geven. Je zult maar een kind met schulden hebben. Of een kind dat in gemeenschap van goederen huwt met iemand met flinke schulden.

   Verwijderen
  3. Erfrecht is veranderd te bescherming van de achterblijvende ouder.
   Om bovenstaande situatie te voorkomen..

   Verwijderen
  4. Zoals anoniem van 16 augustus 09:48 aangeeft, het is niet alleen het voogdijschap maar ook de erfregelingen die je vaststeld. Wij wilden toch best wat dingen anders als wat in de wet vastgelegd is, dus ik voel mij wel fijn bij dit testament.

   Voor zover ik weet en door de notaris aan mij verteld is, is het zo dat bij overlijden van beide ouders de directe omgeving gevraagd wordt of zij de kinderen op willen nemen en anders kom je in het opvangtehuizen wereldje terecht.

   Verwijderen
 3. Heb je online gezocht naar de tarieven? Er zit nogal wat verschil in hoeveel een notaris kost.
  Mijn man en ik zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Een jaar of wat geleden hebben we ons testament aangepast. Onze zoons zijn volwassen, dus daar hoefden we niets voor te regelen. Wel in het testament gezet dat alleen onze zoons kunnen erven, hun evt partners niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben er ook in staan dat partners van zoon en toekomstige kinderen geen recht hebben op onze erfenis. Ik heb online niet gekeken. Mijn en man's familie zitten bij deze notaris en dit voelt vertrouwd aan. Daarom is voor ons de keuze op deze notaris gevallen.

   Verwijderen
 4. Wij hebben dit rondom de geboorte van ons eerste kind geregeld, inmiddels meer dan twintig jaar terug. Ik weet niet meer hoeveel het kostte, maar zeker geen €800,00. Vooral het regelen van de voogdij vonden wij belangrijk, niet zozeer de nalatenschap.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De voogdij stond bij mij ook zeker op nummer 1. Maar het nalatenschap vind ik toch ook wel belangrijk. Hoe het geregeld is voor diegene die achterblijft met kind.

   Verwijderen
 5. Wij zijn lid van Vereniging Eigen Huis (voor €27 per jaar) en daar zijn ze veel goedkoper met testamenten. Voor ons samenlevingscontract en 2 testamenten waren we €340 euro kwijt. 1 testament is €170 en 2 testamenten zijn €240.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn mooie tarieven. Ik moet ooit nog een testament op laten maken. Maar ik weet het echt niet, wat ik moet bedenken. Dus schuif ik het voor me uit. Ik wil toch iedere paar jaar wat anders.

   Verwijderen
  2. Dat is inderdaad helemaal niet duur. Fijn dat het via deze vereniging te regelen is!

   @Opnieuw beginnen, iedere vijf jaar ben je wettelijk verplicht (zo heb ik begrepen) om het testament door te nemen. Dit in verband met de wettelijke wijzigingen die nog wel eens voor blijken te komen.

   Verwijderen
 6. Mijn testament was ruim 500 euro voor één stuks. Dus ik vind dat jullie het goed hebben gedaan, met ruim 700 voor twee. Het kostte bij mij ook zoveel, omdat ik het niet standaard wilde hebben. Nu is het precies zoals ik het hebben wil, en ook wel tegen de tand des tijds bestand, in ieder geval voor de komende twintig jaar of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, dit is inderdaad ook mijn gevoel. We hebben alles er in staan zoals wij willen, gebaseerd op onze situatie nu en in de toekomst (met meerdere kindjes). Een goed gevoel, het is afgehandeld.

   Verwijderen
 7. Ik heb een standaard testament op gemaakt online. Daarin kun je alleen aangeven hoeveel procent je naar wie wil laten gaan. Ik ben alleenstaand en wilde beslist niet dat een een bepaalde broer en ook zus van me zouden erven. Dat is nu in ieder geval voorkomen door mensen specifiek te benoemen. Ik heb ook een uitvoerder van het testament aangewezen. Dezelfde persoon die ook gaat zorgen dat mijn katten goed onder dak komen en niet naar het asiel hoeven. Een hele geruststelling. Ik was rond de 150 euro kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je dit zo kon doen. Wij hebben geen specifieke mensen benoemd. Over onze katten heb ik dan eerlijk gezegd niet nagedacht..

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…

Budget uitdaging

Man werkt nu alweer twee maanden bij zijn nieuwe werkgever. Het bevalt hem erg goed en zijn nieuwe werkgever is ook erg positief. Hij leert snel en er worden regelmatig trainingsavonden ingepland. Tijdens zijn vervolgopleiding heeft hij de basis van CV-ketel onderhoud geleerd en hij kan zich hier goed mee redden.

Laatst zag ik via Facebook een oproep voor het vervangen en verplaatsen van een boiler. Ik reageerde namens man en afgelopen zaterdag mocht hij de boiler plaatsen. De vergoeding die hij hiervoor kreeg; maar liefst €200,-.

Deze €200,- kreeg hij uiteraard contant en we hebben besloten om €200,- door te zetten van de lopende rekening naar de spaarrekening. Alles wat man extra verdiend of aan fooi krijgt zetten we apart voor een nieuwe motor. Van het contante geld worden de komende vier weken de boodschappen gekocht. Per week mag ik €50,- uitgeven. De laatste tijd zaten we rond de €70,-, dit kan naar beneden zonder dat we echt op boodschappen in moeten leveren.

Het zal wel een ui…