Doorgaan naar hoofdcontent

Testament

Bijna drie jaar geleden zijn wij op huwelijkse voorwaarden getrouwd. Toen we deze op lieten stellen hebben we ook testamenten aan laten maken. Nu zoon alweer bijna elf maanden is vond ik het hoogste tijd om deze eens aan te passen. Het stond al maanden op het lijstje, maar het hoge bedrag wat er mee gemoeid is hield me toch enigszins tegen.

Begin augustus hadden we een afspraak en een uur lang vlogen er diverse termen en clausules om onze oren. Ik denk dat we het zo allemaal hebben, maar wat is het toch eigenlijk allemaal ingewikkeld. Vooraf had ik een lijstje opgesteld met punten die we op wilden nemen en de vragen die ik wilde stellen.

Er is in ieder geval weer iets van ons lijstje af. De voogden, bewindvoerder en executeur zijn vastgelegd voor zoon en eventuele andere kinderen. Daarnaast hebben we ook de rampenclausule toegevoegd en hebben we de verdere verdeling van de erfenis vastgelegd. In september moeten we de definitieve versie nog ondertekenen en dan zijn we weer op orde. Over vijf jaar zullen we een oproep ontvangen om te kijken tijdens een kosteloos gesprek of de testamenten nog up-to-date zijn.

Door de wijzigingen die we wilden doorvoeren was het noodzakelijk om geheel nieuwe testamenten op te stellen. De kosten van dit alles: €787,71. We zitten in de luxe positie dat we dit van het loon van man kunnen betalen en niets van de spaarrekening af hoeven te halen. Maar wat een geld weer, de vorige keer rekenden we ook al zo'n €1.100,- af.

Hebben jullie testamenten (ook zonder kinderen)? Zijn de voogden al vastgesteld of is het ook iets waar jullie tegen aan hikken? Ik hoor graag van jullie?

Reacties

 1. Ik was alleenstaande moeder en altijd verbaasd dat ik de enige was in mijn omgeving die een voogdijtestament voor de kinderen had. Goed dat jullie daar aan denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geld!
  Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en dat maakt dingen makkelijker op dat gebied. We hebben ooit een gesprek over voogdij-zaken bij de notaris gehad (gratis service, omdat we net een huis via hen hadden gekocht) maar daaruit bleek dat we niet echt iets hoefden te regelen. Dus dat hebben we ook niet gedaan.
  Maar soms denk ik wel eens, hoe gaat dat eigenlijk met de kinderen als we allebei overlijden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou me maar eens inlezen dan. Gemeenschap van goederen regelt alleen algemene zaken conform vaste regels. Waar jouw kinderen naartoe gaan als jullie er allebei niet meer zijn, hoe het gaat met uitgestelde rechten als een van jullie nog leeft, wie het geld beheert als je kinderen nog klein zijn... allemaal op papier!

   Verwijderen
  2. Ook bij gemeenschap van goederen is een testament een goed idee!Los van de voogdij: al was het maar om te voorkomen dat na een overlijden de achterblijvende ouder onroerend goed moet verkopen om de kinderen hun kindsdeel te kunnen geven. Je zult maar een kind met schulden hebben. Of een kind dat in gemeenschap van goederen huwt met iemand met flinke schulden.

   Verwijderen
  3. Erfrecht is veranderd te bescherming van de achterblijvende ouder.
   Om bovenstaande situatie te voorkomen..

   Verwijderen
  4. Zoals anoniem van 16 augustus 09:48 aangeeft, het is niet alleen het voogdijschap maar ook de erfregelingen die je vaststeld. Wij wilden toch best wat dingen anders als wat in de wet vastgelegd is, dus ik voel mij wel fijn bij dit testament.

   Voor zover ik weet en door de notaris aan mij verteld is, is het zo dat bij overlijden van beide ouders de directe omgeving gevraagd wordt of zij de kinderen op willen nemen en anders kom je in het opvangtehuizen wereldje terecht.

   Verwijderen
 3. Heb je online gezocht naar de tarieven? Er zit nogal wat verschil in hoeveel een notaris kost.
  Mijn man en ik zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Een jaar of wat geleden hebben we ons testament aangepast. Onze zoons zijn volwassen, dus daar hoefden we niets voor te regelen. Wel in het testament gezet dat alleen onze zoons kunnen erven, hun evt partners niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben er ook in staan dat partners van zoon en toekomstige kinderen geen recht hebben op onze erfenis. Ik heb online niet gekeken. Mijn en man's familie zitten bij deze notaris en dit voelt vertrouwd aan. Daarom is voor ons de keuze op deze notaris gevallen.

   Verwijderen
 4. Wij hebben dit rondom de geboorte van ons eerste kind geregeld, inmiddels meer dan twintig jaar terug. Ik weet niet meer hoeveel het kostte, maar zeker geen €800,00. Vooral het regelen van de voogdij vonden wij belangrijk, niet zozeer de nalatenschap.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De voogdij stond bij mij ook zeker op nummer 1. Maar het nalatenschap vind ik toch ook wel belangrijk. Hoe het geregeld is voor diegene die achterblijft met kind.

   Verwijderen
 5. Wij zijn lid van Vereniging Eigen Huis (voor €27 per jaar) en daar zijn ze veel goedkoper met testamenten. Voor ons samenlevingscontract en 2 testamenten waren we €340 euro kwijt. 1 testament is €170 en 2 testamenten zijn €240.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn mooie tarieven. Ik moet ooit nog een testament op laten maken. Maar ik weet het echt niet, wat ik moet bedenken. Dus schuif ik het voor me uit. Ik wil toch iedere paar jaar wat anders.

   Verwijderen
  2. Dat is inderdaad helemaal niet duur. Fijn dat het via deze vereniging te regelen is!

   @Opnieuw beginnen, iedere vijf jaar ben je wettelijk verplicht (zo heb ik begrepen) om het testament door te nemen. Dit in verband met de wettelijke wijzigingen die nog wel eens voor blijken te komen.

   Verwijderen
 6. Mijn testament was ruim 500 euro voor één stuks. Dus ik vind dat jullie het goed hebben gedaan, met ruim 700 voor twee. Het kostte bij mij ook zoveel, omdat ik het niet standaard wilde hebben. Nu is het precies zoals ik het hebben wil, en ook wel tegen de tand des tijds bestand, in ieder geval voor de komende twintig jaar of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, dit is inderdaad ook mijn gevoel. We hebben alles er in staan zoals wij willen, gebaseerd op onze situatie nu en in de toekomst (met meerdere kindjes). Een goed gevoel, het is afgehandeld.

   Verwijderen
 7. Ik heb een standaard testament op gemaakt online. Daarin kun je alleen aangeven hoeveel procent je naar wie wil laten gaan. Ik ben alleenstaand en wilde beslist niet dat een een bepaalde broer en ook zus van me zouden erven. Dat is nu in ieder geval voorkomen door mensen specifiek te benoemen. Ik heb ook een uitvoerder van het testament aangewezen. Dezelfde persoon die ook gaat zorgen dat mijn katten goed onder dak komen en niet naar het asiel hoeven. Een hele geruststelling. Ik was rond de 150 euro kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je dit zo kon doen. Wij hebben geen specifieke mensen benoemd. Over onze katten heb ik dan eerlijk gezegd niet nagedacht..

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Spaarsaldo

Het werd tijd voor een nieuwe spaar update. Een aantal weken terug gaf ik aan dat ik wil dat dit een terugkerend thema wordt als extra motivatie.

Om het sparen te stimuleren pakte ik een truc uit de oude doos. Voorheen deed ik dit zeer regelmatig. Nu het sparen niet zo hard gaat door alle uitgaven voor het afwerken van de garage ben ik het weer toe gaan passen; het afronden van onze lopende rekeningen.

Wanneer er na een uitgave een saldo van bijvoorbeeld €126,80 staat, maak ik €1,80 over naar de spaarrekening. Door dit weer toe te passen spaarde ik deze maand al een mooi bedrag.

Het totaal saldo van de spaarrekening komt op €2.515,76. Het saldo is te verdelen in drie groepen.  Een spaarrekening voor zoon (€1.750,-), een spaarrekening voor de motor van man (€250,-) en de buffer. De buffer staat nu dus op €515,76.

Doordat we tussendoor veel uitgegeven hebben in de bouwmarkt en weer een aflossing gedaan hebben is de rekening niet gegroeid. In vergelijking met 10 september zijn we zelfs f…

Paleis voor een prikkie

Nu iedere zondagavond te zien op SBS6; Paleis voor een prikkie. Twee interieurontwerpers proberen met €250,- de woonkamer van gezinnen die weinig te besteden hebben een makeover te geven.

Erg leuk en inspirerend om te kijken. Ze maken gebruik van Marktplaats en van de kringloop winkels om meubels en accessoires te vinden. Een camera maakt het natuurlijk wel erg makkelijk om af te dingen. Gewoonlijk is dit volgens mij niet echt realistisch.

Een vermakelijk programma wat maakt dat ik toch denk dat ik eens wat vaker naar de kringloop zou moeten gaan in plaats van het altijd maar nieuw aanschaffen.

Hebben jullie het al gekeken? Wat vinden jullie er van? Ik hoor graag van jullie!