Doorgaan naar hoofdcontent

Waterafrekening

Vorige week kregen we per mail de eindafrekening voor het water. In 2014, in ons tweepersoons huishouden verbruikten wij 113m2. Een doel voor 2015 was het zuiniger omgaan met water. Minder lang douchen, minder in bad en opletten wat we in de was gooien.

In 2015 kregen we onze zoon en werden we een driepersoons huishouden. Meer was, zoon gaat drie keer per week in het grote bad en iedere avond worden spenen en dergelijke uitgekookt. Ons verbruik: 111m2. Er zal iets veranderd zijn want ondanks dat we gezakt zijn moeten we €3,16 bijbetalen. Ons maandbedrag blijft €15,-.

Voor 2016 opnieuw het doel om te zakken. Het uitkoken zal over een tijd stoppen en ook als je kijkt naar het douchen zijn er nog mogelijkheden.

Zijn jullie gezakt met jullie waterverbruik? Of zitten jullie al op het laagst mogelijke verbruik? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Aan het uitkoken van spenen etc zal het niet liggen. Je betaalt hooguit 1 euro per 1000 liter. Dat is per liter 0,001 cent. Ik neem aan dat je geen liters water gebruikt voor het uitkoken. Als je uitgaat van 1/2 liter per dag, gebruik je per jaar voor het uitkoken €0,1825 aan water. Een liter per dag zou dus het dubbele kosten: 36,5 cent per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat maakt inderdaad niet veel. Maar alle beetjes schelen. ;-) Bij het uitkoken was ik eerst alles af. In een afwasteil. Daarna vul ik de teil met schoon water en spoel ik alles om. Dan kook ik het uit in 1,5 liter water. Het gaat om spenen, flessen en mijn kolf materiaal. Dus ik denk dat het toch 3 liter per dag is.

   Daar gaat het verder niet om. Water is iets kostbaars en daar wil ik gewoon zuiniger mee omgaan. Veel besparing qua geld zal er inderdaad niet in zitten. Bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
  2. Doe je dat iedere dag? Nooit zo vaak gedaan bij onze kids... Maar goed, dat is ook persoonlijk natuurlijk. Ik vond het overdreven en draaide alles mee in de vaatwasser.

   Verwijderen
  3. Ik zie nu je reactie pas. Na gebruik kook ik alles uit. Nu een keer in de twee dagen omdat ik van alles een aantal stuks heb.

   Verwijderen
 2. 2 personen: 1 volwassene en een tiener, de laatste 8 jaar zeventien kuub per jaar. 17 ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Werken scheelt, hè. Ik ben twee/drie dagen van huis (de kinderen ook) dus gebruik dan tussen 8 - 6 geen water. Nu jij ook werkt, zul je dat misschien ook gaan merken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet wat we per maand verbruiken maar straks zal dat inderdaad wel duidelijk worden. Bedankt voor je reactie.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…

Budget uitdaging

Man werkt nu alweer twee maanden bij zijn nieuwe werkgever. Het bevalt hem erg goed en zijn nieuwe werkgever is ook erg positief. Hij leert snel en er worden regelmatig trainingsavonden ingepland. Tijdens zijn vervolgopleiding heeft hij de basis van CV-ketel onderhoud geleerd en hij kan zich hier goed mee redden.

Laatst zag ik via Facebook een oproep voor het vervangen en verplaatsen van een boiler. Ik reageerde namens man en afgelopen zaterdag mocht hij de boiler plaatsen. De vergoeding die hij hiervoor kreeg; maar liefst €200,-.

Deze €200,- kreeg hij uiteraard contant en we hebben besloten om €200,- door te zetten van de lopende rekening naar de spaarrekening. Alles wat man extra verdiend of aan fooi krijgt zetten we apart voor een nieuwe motor. Van het contante geld worden de komende vier weken de boodschappen gekocht. Per week mag ik €50,- uitgeven. De laatste tijd zaten we rond de €70,-, dit kan naar beneden zonder dat we echt op boodschappen in moeten leveren.

Het zal wel een ui…