Doorgaan naar hoofdcontent

Tandarts

Ik ga al jaren met regelmaat naar de tandarts. Bij man is het een ander verhaal, na jaren een goed gebit zijn het aantal bezoekjes steeds minder regelmatig. Zijn zorgverzekering is ook jaren geleden geregeld en sindsdien heeft hij hem niet meer aangepast. Zelf was hij altijd in de veronderstelling dat hij niet verzekerd was voor de tandarts en ik heb daar verder ook nooit naar gekeken.

Een aantal weken terug kreeg hij opeens last van zijn kies. Bij de tandarts gaven ze aan dat het met zijn tandvlees te maken had en hij is weer naar huis gestuurd. Vorig weekend was de pijn zodanig hevig dat man pijnstillers moest slikken en maandagochtend kon hij bij de tandarts terecht. Het bleek een ontsteking en een gaatje. Het gaatje werd geboord maar was zo diep dat er getwijfeld werd over een wortelkanaalbehandeling. 

Maandagmiddag is hij opnieuw geweest omdat hij zoveel pijn had. Opnieuw gaven ze aan dat een wortelkanaalbehandeling nog uitgesteld kon worden en niet nodig was. Woensdagnacht heeft hij amper geslapen omdat hij zo'n kiespijn had. Op donderdagochtend opnieuw een afspraak gemaakt en de wortelkanaalbehandeling is voor de helft uitgevoerd. Over een aantal weken moet hij terug komen om het af te maken. 

Binnen twee weken vier bezoeken aan de tandarts en nog een vervolgbezoek op de planning om de wortelkanaalbehandeling af te maken. Alleen al de kosten voor de wortelkanaalbehandeling zijn rond de €400,-. Even schrikken, totdat we eens goed op man zijn polis keken en zagen dat hij verzekerd is voor €500,- per jaar. Nu moeten we alsnog zelf mee betalen maar dit scheelt al een hele hoop.

De tandarts gaf al aan dat er nog meer werk aan zat te komen. Dit stellen we voorlopig uit en we zijn van plan om zijn zorgverzekering aan te passen naar €1.250,- tandvergoeding per jaar. Per maand betaald hij dan €23,63 meer, in totaal €283,56 op een jaar. Gezien de voorspelling van de tandarts zal ook dit bedrag volledig besteed worden bij de komende behandelingen.

Zijn jullie verzekerd voor de tandarts? Of vangen jullie de kosten zelf op? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Wij hebben sinds dit jaar wee een tandartsverzekering. Ik heb dit jaar heel veel bij de tandarts gezeten. Ik heb vanwege mijn gezondheid een probleemgebit.
  Wortelkanaalbehandelingen zijn lang niet altijd een succes. Bij mij zijn ze alle vier mislukt. De onsteking bleef aanwezig en uiteindelijk raakte ik die kies plus kroon dan alsnog kwijt. Als de kies achterin zijn mond zit, is het geen gek idee om die kies te laten trekken. Missen doe je die ene kies niet en je ziet het ook niet.
  Het gebeurt bij veel meer mensen dat een wortelkanaalbehandeling niet goed gaat en dat er gezondheidsrisico's aan zitten. Sinds ik die laatste kroon (waar ik zo'n behandeling in gehad heb en een ontsteking onder bleef zitten) kwijt was, heb ik veel minder last van astma. Ik had het er met de huisarts over en mijn ervaring verbaasde haar niet.
  Sterkte voor je man met de pijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is helaas niet de achterste kies, trekken zou geen optie zijn want dan blijf je het altijd zien. Ondertussen is hij helemaal pijnvrij! Dus het is alsnog op de juiste manier opgelost. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Het kan zijn dat je voor het aanpassen van de verzekering een verklaring nodig hebt van de tandarts hoe zijn gebit er aan toe is.
  Overigens ging bij mij de wortelkanaal behandeling wel heel goed. Ik had hele erge pijn aan een klein kiesje maar na de wortelkanaal behandeling (die me ook nog eens heel erg meeviel) was en bleef de pijn weg.
  Sterkte ermee.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Ik heb zelf ook al een aantal wortelkanaalbehandelingen ondergaan en die vielen mij allemaal erg mee. Ik denk dat man gewoon pech had, al is hij nu wel van de pijn af. Ik heb geen idee of dat bij deze verzekering ook zo is. Ik ben benieuwd wat ze aangeven in november!

   Verwijderen
 3. Als je weet dat er in de toekomst meer behandelingen nodig zijn heb je meestal een wachttijd van 1-2 jaar voor de hogere vergoedingen gehanteerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oke! Dit wist ik niet, ik ben benieuwd hoe dat dan gaat in november.

   Verwijderen
 4. Je zou aan de tandarts kunnen vragen wat voor behandelingen er nog gedaan moeten worden en wat die behandelingen ongeveer gaan kosten, en of ze over meerdere jaren verdeeld gedaan kunnen worden.
  Dan kun je gaan rekenen met je zorgverzekering premie en de vergoeding.

  Stel dat de tandarts aangeeft dat de behandelingen die echt volgend jaar gedaan moeten worden rond de €700 euro zullen zijn, dan zou ik niet een uitgebreidere verzekering nemen. Met de huidige dekking krijg je dan €500 daarvan vergoed en moet je nog €200 betalen, terwijl je voor een hogere dekking dan al meer premie per jaar kwijt bent. Ook kan het zijn dat de ene behandeling 100% vergoed wordt en een andere maar voor 75%. Dit verschilt per verzekeraar en kun je terug vinden in de polisvoorwaarden.
  Wanneer je dit weet kun je een afweging maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim! Man had al een soort van lijstje inderdaad! Misschien toch nog iets gedetailleerder maken. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 5. Succes met uitzoeken. Even offerte opvragen en narekenen of het uit kan. Soms is het voordeliger om een deel zelf te betalen, en ook niet alle type behandelingen worden vergoed. Ook niet met hogere verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je kunt het ook aftrekken van de belasting als ziektekosten.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oke,dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik houd het in de gaten, bedankt!

   Verwijderen
  2. Die aftrek van de ziektekosten is waar.......maar........je hebt te maken met een drempel. Alles beneden dat bedrag is niet op te voeren. Bij elkaar opgeteld heb je een behoorlijk bedrag nodig. Ik zou even kijken op de site van de belastingdienst. Het lukt je in ieder geval niet zomaar om het als aftrekpost op te voeren; daarvoor moet je flinke kosten maken. Succes.

   Verwijderen
  3. Dank je! Het valt uiteindelijk wel mee qua kosten, die €500,- uit de verzekering dekt een hoop!

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Spaarsaldo (vervolg)

Ik blogde gisteren over ons spaarsaldo; hoe het daar mee staat en hoe we het in willen vullen in de toekomst. Ik had niet verwacht dat er zodanig veel reacties zouden volgen, vooral niet die waarin ik uitgemaakt wordt voor leugenaar.

Bij deze wil ik benadrukken; natuurlijk willen wij de buffer omhoog, de schuld bij schoonouders zo snel mogelijk aflossen en zuinig leven. Maar daarnaast willen we ook genieten van het leven, uitkijken naar de komst van ons kindje en daar mooie foto's van hebben als ons kindje op gaat groeien. Het was onze keus om de camera aan te schaffen, de juiste keus? Laten we dat maar in het midden houden.

Ik wil iedereen bedanken voor de reacties, al zou ik het op prijs stellen wanneer ik in mijn waarde gelaten wordt.

Spaarsaldo

Het werd tijd voor een nieuwe spaar update. Een aantal weken terug gaf ik aan dat ik wil dat dit een terugkerend thema wordt als extra motivatie.

Om het sparen te stimuleren pakte ik een truc uit de oude doos. Voorheen deed ik dit zeer regelmatig. Nu het sparen niet zo hard gaat door alle uitgaven voor het afwerken van de garage ben ik het weer toe gaan passen; het afronden van onze lopende rekeningen.

Wanneer er na een uitgave een saldo van bijvoorbeeld €126,80 staat, maak ik €1,80 over naar de spaarrekening. Door dit weer toe te passen spaarde ik deze maand al een mooi bedrag.

Het totaal saldo van de spaarrekening komt op €2.515,76. Het saldo is te verdelen in drie groepen.  Een spaarrekening voor zoon (€1.750,-), een spaarrekening voor de motor van man (€250,-) en de buffer. De buffer staat nu dus op €515,76.

Doordat we tussendoor veel uitgegeven hebben in de bouwmarkt en weer een aflossing gedaan hebben is de rekening niet gegroeid. In vergelijking met 10 september zijn we zelfs f…

Boodschappenbudget

Ons boodschappenbudget loopt de spuigaten uit. Voorgaande jaren scoorden we onderstaande gemiddelden.

Gemiddeld per week in 2015 : €63,33Totaalbedrag: €3293,16Gemiddeld per week in 2016 : €58,91Totaalbedrag: €3122,22Gemiddeld per week in 2017 : €69,56Totaalbedrag: €3616,96De status tot nu toe: in 32 weken gaven wij in totaal €2.549,23 uit, wat een gemiddelde oplevert van €79,66 per week. Door de komst van zoon B heb ik hetbudget laten versloffen. Ik maak nog steeds een weekmenu naar aanleiding van deaanbiedingen die ik op zoek in de Albert Heijn app, maar toch werd er te veel luxe gekocht. Geen zin om te koken? Laten we even naar de winkel gaan en zomaar watlekkers halen. En daar ben ik nu helemaal klaar mee. Nu zoon B alweer drie maanden is en ikbijna start met werken merk ik dat ons ritme terug gaat komen. De vakantie vanman is weer achter de rug en doordat hij nu weer werkt gaat het allemaal al soepeler. Deze week gaven we €55,00 uit aan boodschappen. Mijn voornemen is om goedkoper,…