Doorgaan naar hoofdcontent

Verslaafd

Op televisie zie ik soms voorstukjes voorbij komen van het programma 'Verslaafd'. Hier gaat het vaak over heftige verslavingen aan alcohol en drugs. Hebben wij geen problemen mee, maar het maakte wel dat ik eens nadacht over de verslavingen die ik/wij hebben. Of we hier iets mee moeten doen en of het bijvoorbeeld invloed heeft op zoon.

Allereerst de mobiele telefoon. Het lijkt soms wel alsof ik niet zonder kan en al weet ik niet gelijk waar hij is dan raak ik paniek. Onzin, want zonder mobiel kun je ook leven. Toch betrap ik me er vaak op dat ik op Instagram of op Facebook kijk terwijl ik dit vijf minuten geleden ook gedaan heb. Er bewust van zijn helpt wel merkte ik al, mijn telefoon gaat vaker in mijn tas in plaats van in mijn broekzak of (ik durf het eigenlijk niet te zeggen) beha. Zoon zorgt er ook voor dat ik mijn telefoon vaak bij de hand heb. Hoe leuk is het om alles te fotograferen en te filmen wat zoon doet? Toch maar eens een stapje terug. Tijdens het avondeten mag de telefoon ook niet aan tafel, we proberen hier gehoor aan te geven, blijft lastig.

Op mijn telefoon speel ik ook het spelletje Candy Crush. Wat is dat verslavend! Als je even vrij hebt; hup even een level. Lukt een level niet, dan blijf ik net zolang proberen tot ik hem wel heb. Ik val niemand lastig met uitnodigingen of vragen voor tickets om met het spel verder te kunnen, niemand heeft er last van maar ik stoor me er zelf wel aan. Waarom is zo'n spelletje zo aantrekkelijk, ik snap er niets van.

Televisie kijken is ook een van mijn verslavingen. Er is niets fijner, in mijn optiek, dan thuiskomen, op de bank gaan liggen onder een dekentje en televisie kijken. Films, series, documentaires of Netflix, het maakt allemaal niets uit. Als man voetbal kijkt, kijk ik mee. Nu ik overdag vaker thuis ben omdat ik minder ben gaan werken is de televisie ook overdag verleidelijk. Gelukkig kan ik die verleiding meest van de tijd weerstaan. Ik ga meer met zoon naar buiten en daar voel ik me ook veel fijner bij. In de avond probeer ik pas later te gaan zitten, zodat de tijd dat ik televisie kijk ook beperkt wordt.

Eten, als ik ergens veel mee bezig ben is het eten. Met boodschappen die gedaan moeten worden, maar ook steeds het gevoel dat ik zin heb in iets lekkers. Hoe dat zo gegroeid is weet ik niet. Wel weet ik dat mijn grootste verslaving eten is. Ik eet lang niet altijd en ik snoep ook niet heel de dag door, toch is het iets dat mijn gedachten kan beheersen.

Daarnaast is een van mijn verslavingen toch wel het in de gaten houden van onze financiën. Manieren zoeken om te besparen, kijken op de rekening wat er afgeschreven is. Honderd keer mijn rekening checken op betaaldag zodat ik zo snel mogelijk kan sparen. Ik vind het heerlijk. Twee keer in de week neem ik plaats achter mijn excelletje en kijk ik alles nog eens na om te kijken wat er nog veranderd is en wat ik aan kan vullen. Dit is misschien wel een verslaving die velen van jullie herkennen.

Nu weet ik niet of dit erge verslavingen zijn, maar naar mijn mening mag het allemaal wel een beetje minder. Beetje minder televisie, beetje minder Candy Crush, beetje minder Facebook en Instagram en een beetje meer naar buiten en een beetje meer gezinsactiviteiten.

Hebben jullie ook verslavingen? Zouden jullie deze verslavingen willen doorbreken of laten jullie het liever zoals het nu gaat? Ik hoor graag van jullie!


Reacties

 1. Mijn Ipad is mijn verslaving. Zo nog een blogje lezen en dan toch maar wegleggen, zucht...;-)
  Ik had een kaasverslaving en daar ben ik gelukkig vanaf. Ik kan nl niet tegen melkproducten en werd ook ziek van kaas. Niet meteen, maar na een paar dagen. Jammer, kaas is zó lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan er nu vanaf blijven omdat ik het niet meer koop. Niemand in ons gezin verdraagt melkproducten goed, dus met elkaar afgesproken om het niet meer te kopen. Kunnen ze het een enkele keer wel buitenshuis eten.

   Verwijderen
  2. Slim, om het dan niet meer te kopen! Hier komen ook nauwelijks chips, koekjes en snoep met de boodschappen mee. Allemaal zelfbescherming. Het lijkt me heel lastig om een verslaving te hebben en te weten dat je er helemaal niet tegen kunt. Fijn dat je hier van af bent gekomen.

   Verwijderen
  3. Chips haal ik om die reden ook niet meer in huis. Ik kan tegen bepaalde soorten, maar kan er niet vanaf blijven. Huisgenoten blieven geen chips (onbegrijpelijk :-) Snoep hebben we hier ook niet veel mee. Alleen wat drop en pepermunt.

   Verwijderen
 2. Haha grappig om te lezen dat er nog iemand verslaafd is aan Candy Crush! Ik heb de app van mn mobiel verwijderd en speel het alleen nog maar op de laptop, dat heeft er voor gezorgd dat ik het minder vaak speel. Bovendien ben ik ook veel minder verslaafd aan mijn mobiel dan enkele jaren geleden. Ik heb meestal het geluid uit staan zodat ik er niet door gestoord word en het gebeurt regelmatig dat mijn mobiel boven ligt terwijl ik beneden ben of andersom. Vaak mis ik 'm dan niet eens, tot dat ik even niets te doen heb. Dan ben ik wel weer even verslaafd aan mijn mobiel..

  Het in de gaten houden van de financieën ben ik ook aan verslaafd inderdaad! Ik check onze bankrekeningen zeker dagelijks en probeer ook alle inkomsten en uitgaven dagelijks bij te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim!! Maar ik heb het nog niet aangedurfd, hahaha! Facebook-app is al wel de prullenbak in gegaan. Dit scheelt ook al. Wij hebben al twee keer een akelig telefoontje ontvangen en toen was ik zo blij dat we de telefoons bij ons hadden. Schoonzus kregen we niet te pakken in die vervelende situatie, dit was heel rot. Ik heb me dan ook wel voorgenomen om altijd mijn geluid aan te houden als ik hem wegleg.

   Verwijderen
 3. Veel mensen zijn helaas verslavingsgevoelig.

  Het klinkt alsof je een media en game verslaving hebt, het merendeel van je verslavingen gaan daarover.
  Ik zie het veel om me heen dat ouders meer hun blik op hun mobiel hebben dan dat ze deelnemen aan het gezinsleven. Het moet lijkt me toch raar zijn voor kinderen dat hun ouders eigenlijk niet meer echt in contact staan met hun.

  Ik persoonlijk denk dat je daar echt iets in kan veranderen ten goede van je gezinsleven. Facebook loopt niet weg, dat spelletje is ook maar nodeloos tijdverdrijf en levert maar weinig op, net als facebook trouwens. Een leuke film/serie of docu kan je op gezette tijden kijken zodat je ook daar niet te lang achtereen je tijd "verdoet"

  Ik heb ook een verslaving, ik fiets erg veel. En als ik een dag niet heb gefietst dan ben ik uit mijn doen.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Sas, wat een goede 'verslaving' heb jij! Een andere verslaving is wel mijn zoon hoor, die wordt overstelpt met aandacht. ;-) Zoon krijgt vrij weinig mee van die televisie en telefoon momenten. Dit gebeurt voornamelijk als hij op bed ligt. Dus ik denk verder dat het voor ons gezinsleven geen obstakel is. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 4. Ik herken het helemaal, een media- en gameverslaving. Ik ben ook erg verslavingsgevoelig en pak (bijvoorbeeld) heel snel mijn telefoon erbij. In principe val je er niemand mee lastig, maar het wordt wel al snel een gewoonte en mijn man klaagt wel eens dat hij moeilijk contact met me kan krijgen als ik op mijn telefoon kijk. Dus ik probeer hem nu ook vaker thuis te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn telefoon dan, niet mijn man haha ;)

   Verwijderen
  2. Hahah, wat fijn dat je voor je man kiest in plaats van je telefoon. ;-) Man speelt zelf clash of clans en daar gaat ook aardig wat tijd in zitten. Van hem zal ik niet snel iets horen. Het is al heel wat dat we het erkennen toch?!

   Verwijderen
 5. Ik doe soms een tijdje mijn telefoon weg aan de kant, om er niet naar te kijken. Werkt goed, en dan heb je 'm steeds minder vaak 'nodig'. Wat ook helpt is af en toe evalueren wat je nou hebt gehad aan die 15 min op fb. Ben je blijer, wijzer oid geworden ervan? Zo nee, nutteloos tijdverdrijf en dan weet ik genoeg andere manieren. (Altijd valt er schoon te maken, op te ruimen, een kaartje te sturen naar iemand of een wandelingetje te maken)
  Ik houd wel erg van eten...haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is nou inderdaad wat ik ook probeer te doen. Ik merk dat ik vaker een doekje pak om dit of dat even schoon te maken. Ook ga ik vaker naar buiten met zoon. Heerlijk!

   Verwijderen
 6. Je hebt een leuk, openhartig blog.

  Ik ben van een oudere generatie dan jij, dus misschien komt het daardoor, maar mijn telefoon gebruik ik alleen maar om te bellen, appen en voor het overmaken van een betaling of om te bekijken of er een betaling binnen is van een Marktplaatsverkoop. Ik FB, IG e.d. er niet op, ik heb weliswaar een FB-account maar doe er bijna niets mee, vind het vaak nutteloze informatie, veel na-aperij ook.
  Daarentegen zit ik wel (te?) veel achter de laptop, nodig voor mijn MP-winkel, maar ook wel voor het volgen van blogs en Funda.
  TV kijken doen wij steeds minder, ik houd meer van de krant en een boek. En als ik graag iets wil zien, neem ik vaak op. En kijken we het vervolgens niet, haha.

  geraldinesleven.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor het compliment! Het scheelt denk ik een hoop dat ik anoniem blog, hierdoor zeg ik wat ik denk en dat doe ik in het echte leven ook (soms te) vaak.

   Ik moet zeggen dat ik Facebook vaak ook beu ben. Je ziet wat andere liken en dat vind ik vaak niet interessant. Wat ik dan wel weer leuk vind aan Facebook is het lezen van leuke gebeurtenissen van vrienden. Kindje geboren, getrouwd, op vakantie etc.

   Verwijderen
 7. heeel herkenbaar helaas.. op vakantie geen wifi, kon m daar makkelijk wegleggen en heerlijk tijd om boeken te lezen en voor ons eigen gezin. echt relaxt. en onderweg naar huis al gelijk weer met nederlands 3g mn mobiel aan.. facebook etc.,. heel verslavend.. maar zo fijn om weer contact te hebben.. ben veel alleen thuis als gastouder of op t drukke schoolplein waar je bijna niemand kent en iedereen t druk lijkt te hebben (verder dan een praatje op school kom ik dus nooit.. mama's spreken neit af of hebben al handenvol vriendinnen en dus geen behoefte aan meer contact oid ? of werken ook) dus juist wat contacten op bijv mamagroepen en gastoudergroepen vind ik erg fijn en idd erg verslavend...

  en idd ook financien bijhouden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je tijdens vakantie lekker de tijd kon nemen voor je gezin! Herkenbaar dat je dan zodra je bereik hebt gaat kijken op je telefoon.
   Ik vind het best vervelend om te horen dat het zo lastig is om een gesprek aan te knopen op het schoolplein en daar dan een vriendschap uit te krijgen. Ik ben nog lang niet aan die fase toe maar had eigenlijk ook altijd het beeld in mijn hoofd dat iedereen een praatje met elkaar maakte en dat je dan ook weleens af zou spreken enzo. Fijn dat je die contacten dan wel weer via het internet hebt. Dat is dan de positieve kant weer!

   Verwijderen
  2. komt ook door de wijk denk ik.. echte nieuwbouwwijk (ondertussen al 15 jr oud de oudste huizen) maar vooral veel 2 verdieners.. ikzelf werk ook, maar dan thuis als gastouder, maar ga natuurlijk niet met mn opvangkindjes maar bij iedereen koffie drinken.. en ik werk onregelmatig, geen vaste vrije dag. dus ben zelf ook niet heel erg beschikbaar voor afspreken ;) maar vind het ook erg jammer.. gewoon 0,0 sociale contacten dus erg blij met fb.. :(

   Verwijderen
 8. Do you need free Google+ Circles?
  Did you know you can get them ON AUTO-PILOT AND ABSOLUTELY FOR FREE by registering on Like 4 Like?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.