Doorgaan naar hoofdcontent

Babyvoeding #2

Onze zoon is alweer bijna zes maanden oud. Nog steeds krijgt hij voornamelijk borstvoeding, wat we aanvullen met fruit, groente en kunstvoeding. Kindjes die kunstvoeding krijgen moeten na de zes maanden over op opvolgmelk. Doordat de primaire voeding bij onze zoon borstvoeding is hoef ik  niet bij te gaan geven of papflessen voor het slapen gaan te geven. Wel is het zo dat de flesjes die hij bij de oppas krijgt wél vervangen moeten worden door opvolgmelk. In onze kast liggen alleen nog twee ongeopende pakken die ik gratis mocht overnemen van iemand.

Zonde natuurlijk wanneer we dit niet kunnen gebruiken, dus ben ik gestart met het geven van een fles per dag, ook al ben ik gewoon thuis en zou ik borstvoeding kunnen geven. Na het flesje kolf ik en deze voorraad gaat in de diepvries. Hopelijk zijn we zo op tijd door de voorraad heen, kunnen we de komende weken eerst toe met de voorraad moedermelk en hoeven we daarna pas pakken opvolgmelk aan te schaffen. Met een beetje logisch nadenken levert dit zo weer een besparing voor ons op!

Is deze situatie ook weleens bij jullie voorgekomen? Hoe hebben jullie dit toen aangepakt? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Zouden die paar weken echt zoveel uitmaken? Persoonlijk had ik er voor gekozen de pakken gewoon lekker op te maken via de oppas en dan later over te stappen op opvolgmelk.
  Ik had ook graag bostvoeding willen geven, maar bij ons liep het helaas anders. Ik kreeg HELLP en zoon werd met 31+1 week geboren. Hij kreeg vanaf het begin voeding via een sonde, want zuigreflex was nog niet ontwikkeld. Wel heb ik 3 maanden gekolfd, maar helaas waren het steeds kleine beetjes en werd de verhouding kunstvoeding steeds groter, dus heb ik het opgegeven. 9x per dag kolven en nog niet toereikend zijn hield ik niet vol. En achteraf bleek dat zoon 1,5 jaar lang voeding via sonde heeft gehad, dus....
  Wij hebben dus altijd kunstvoeding moeten kopen, een flinke kostenpost, waar we niet echt op gerekend hadden. Ook veel andere onverwachte kosten in die tijd en minder inkomsten omdat alles anders liep dan gepland. Ik heb dichte pakken kunstvoeding van mensen over kunnen kopen die over hadden, dat scheelde flink. En verder maakte ik de pakken zelf helemaal op alvorens over te gaan naar opvolgmelk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sjouke, bedankt voor je reactie! Ik haal het bij lange na niet, er liggen nog twee pakken ;-). Maar als ik het op z'n beloop gelaten had dan had hij alweer 8 maanden geweest eer het op was denk ik. Wat heftig dat het bij jullie zo gelopen is. Dat zal vast veel frustratie hebben gegeven dat het kolven zo weinig opleverde. Ik heb een maand of twee heel weinig borstvoeding gehad, maar door het doorzetten heb ik nu weer meer als voorheen.

   Pff, ik geloof het gelijk, de kosten zullen flink opgelopen zijn voor jullie. Die dichte pakken overnemen heb ik ook een aantal keren gedaan. Hier schreef ik over in mijn blog babyvoeding #1. Wij gaan nu nog gewoon door met de melk en de opvolgmelk komt later wel. Bedankt voor je tip!

   Verwijderen
 2. Helaas is borstvoeding geven hier tot twee keer toe niet gelukt dus we hebben het altijd met opvolgmelk moeten doen. Wat betreft m'n werk en uitstapjes 's avonds overigens wel makkelijk ;-). Wat betreft fruit- en groentehapjes hebben we altijd alles zelf gekookt en ook voorraad ingevroren. Niet alleen omdat het goedkoper is maar het is wat mij betreft ook stukken gezonder. Ik vond op deze sites veel leuke recepten: http://kokenvoormijndochter.nl. Echt een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en tip! Jammer dat ook bij jou de borstvoeding niet gelukt is. Als je het graag wilt is het zeker een tegenvaller. Hier dronk hij pas na vijf dagen aan de borst, dus we hebben wel even af moeten tasten.

   Lastig weg kunnen is inderdaad een nadeel van borstvoeding, al drinkt onze zoon ook goed uit de fles. Kolven vind ik ook nooit echt lastig, alleen op het werk is het best een onderneming.

   Ik kook inderdaad ook zelf voor mijn zoon. Ik heb nu een flinke voorraad in de diepvries en ben wel toe aan wat nieuws dus die website is van harte welkom! Fruit maak ik iedere dag vers, maar bij meer variatie zal ik het toch ook wel in moeten gaan vriezen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Opruimen in augustus

Opnieuw een maand waarin we op wilden ruimen. En het is vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gestart met werken en dat is te merken. Weer een nieuw ritme dat we moeten leren. Maar desondanks werd ons huis weer een stukje leger.

Er gingen twee vuilniszakken naar een organisatie voor minima. Daar kunnen mensen met een heel klein inkomen gratis komen winkelen. Er mocht van alles heen; keukengerei, speelgoed, kleding, boeken, handdoeken en nog veel meer. Dat ruimde lekker op!

Daarnaast deed ik een aankoop voor de organisatie van keuken en trapkast. Een aantal bakken, zodat het steeds ordelijker wordt. Er ging heel wat naar zolder, zodat de maxi-cosi, stofzuiger en alle tassen ook genoeg ruimte hebben in de trapkast. Daarnaast verdween dus aardig wat in de vuilniszak.

In de keuken zocht ik de tupperware lade uit, er gingen een paar lelijke bakjes weg en waar geen deksel of bakje meer van was verdween ook bij het plastic afval. Eerder dit jaar sneuvelde de staafmixer en…

Extra aflossing

Per mail vroeg ik aan onze hypotheekverstrekker of het mogelijk was om iedere maand €900,- te incasseren. Onze huidige vaste aflossing daalt iedere maand omdat onze hypotheek voor 50% lineair is. Hierdoor zouden wij iedere maand automatisch ruim €100,- extra aflossen.

Gisteren kreeg ik per post - beetje vreemd - antwoord. Hierin stond dat ze mijn verzoek via de mail hadden ontvangen. Daarnaast vermelden ze dat dit geen optie is. Als ik extra af wil lossen, moet ik dit handmatig doen.

En dus loste ik opnieuw €250,- af. De manier waarop is wel vele malen gemakkelijker. De aflossingen die ik eerder deed moest ik zelf overmaken, waarna er een heel proces gestart werd met allerlei brieven. Nu betaalde ik via iDeal en zou het binnen drie dagen helemaal verwerkt moeten zijn.

Schuldenvrij!

Nou ja, niet helemaal. We hebben natuurlijk nog de hypotheek. Maar sinds gisteren zijn we schuldenvrij bij onze schoonouders!

Naar aanleiding van een tip van Mom4life heb ik besloten om mijn gegevens bij de belastingdienst ten goede van de kinderopvangtoeslag aan te passen. Ik moest twee jaar achter elkaar terug betalen. Dit jaar gaf ik beduidend minder uren op.

Vorige week kreeg ik de jaaropgave per mail binnen. Hierin stond vermeld dat ik voor 1 mei contact op moest nemen indien er te weinig uren opgegeven waren.

En zo stond er gisteren opeens bijna €1.900,- op mijn rekening! Met nog €1.250,- af te lossen bij schoonouders besloten we dit bedrag gelijk over te maken en de rest over te maken naar de spaarrekening.

Een heerlijk gevoel. Op naar het aflossen op de hypotheek. Een mail met een aantal vragen is al verzonden naar de hypotheekverstrekker. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, ik houd jullie uiteraard op de hoogte.