Doorgaan naar hoofdcontent

Babyvoeding #2

Onze zoon is alweer bijna zes maanden oud. Nog steeds krijgt hij voornamelijk borstvoeding, wat we aanvullen met fruit, groente en kunstvoeding. Kindjes die kunstvoeding krijgen moeten na de zes maanden over op opvolgmelk. Doordat de primaire voeding bij onze zoon borstvoeding is hoef ik  niet bij te gaan geven of papflessen voor het slapen gaan te geven. Wel is het zo dat de flesjes die hij bij de oppas krijgt wél vervangen moeten worden door opvolgmelk. In onze kast liggen alleen nog twee ongeopende pakken die ik gratis mocht overnemen van iemand.

Zonde natuurlijk wanneer we dit niet kunnen gebruiken, dus ben ik gestart met het geven van een fles per dag, ook al ben ik gewoon thuis en zou ik borstvoeding kunnen geven. Na het flesje kolf ik en deze voorraad gaat in de diepvries. Hopelijk zijn we zo op tijd door de voorraad heen, kunnen we de komende weken eerst toe met de voorraad moedermelk en hoeven we daarna pas pakken opvolgmelk aan te schaffen. Met een beetje logisch nadenken levert dit zo weer een besparing voor ons op!

Is deze situatie ook weleens bij jullie voorgekomen? Hoe hebben jullie dit toen aangepakt? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Zouden die paar weken echt zoveel uitmaken? Persoonlijk had ik er voor gekozen de pakken gewoon lekker op te maken via de oppas en dan later over te stappen op opvolgmelk.
  Ik had ook graag bostvoeding willen geven, maar bij ons liep het helaas anders. Ik kreeg HELLP en zoon werd met 31+1 week geboren. Hij kreeg vanaf het begin voeding via een sonde, want zuigreflex was nog niet ontwikkeld. Wel heb ik 3 maanden gekolfd, maar helaas waren het steeds kleine beetjes en werd de verhouding kunstvoeding steeds groter, dus heb ik het opgegeven. 9x per dag kolven en nog niet toereikend zijn hield ik niet vol. En achteraf bleek dat zoon 1,5 jaar lang voeding via sonde heeft gehad, dus....
  Wij hebben dus altijd kunstvoeding moeten kopen, een flinke kostenpost, waar we niet echt op gerekend hadden. Ook veel andere onverwachte kosten in die tijd en minder inkomsten omdat alles anders liep dan gepland. Ik heb dichte pakken kunstvoeding van mensen over kunnen kopen die over hadden, dat scheelde flink. En verder maakte ik de pakken zelf helemaal op alvorens over te gaan naar opvolgmelk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sjouke, bedankt voor je reactie! Ik haal het bij lange na niet, er liggen nog twee pakken ;-). Maar als ik het op z'n beloop gelaten had dan had hij alweer 8 maanden geweest eer het op was denk ik. Wat heftig dat het bij jullie zo gelopen is. Dat zal vast veel frustratie hebben gegeven dat het kolven zo weinig opleverde. Ik heb een maand of twee heel weinig borstvoeding gehad, maar door het doorzetten heb ik nu weer meer als voorheen.

   Pff, ik geloof het gelijk, de kosten zullen flink opgelopen zijn voor jullie. Die dichte pakken overnemen heb ik ook een aantal keren gedaan. Hier schreef ik over in mijn blog babyvoeding #1. Wij gaan nu nog gewoon door met de melk en de opvolgmelk komt later wel. Bedankt voor je tip!

   Verwijderen
 2. Helaas is borstvoeding geven hier tot twee keer toe niet gelukt dus we hebben het altijd met opvolgmelk moeten doen. Wat betreft m'n werk en uitstapjes 's avonds overigens wel makkelijk ;-). Wat betreft fruit- en groentehapjes hebben we altijd alles zelf gekookt en ook voorraad ingevroren. Niet alleen omdat het goedkoper is maar het is wat mij betreft ook stukken gezonder. Ik vond op deze sites veel leuke recepten: http://kokenvoormijndochter.nl. Echt een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en tip! Jammer dat ook bij jou de borstvoeding niet gelukt is. Als je het graag wilt is het zeker een tegenvaller. Hier dronk hij pas na vijf dagen aan de borst, dus we hebben wel even af moeten tasten.

   Lastig weg kunnen is inderdaad een nadeel van borstvoeding, al drinkt onze zoon ook goed uit de fles. Kolven vind ik ook nooit echt lastig, alleen op het werk is het best een onderneming.

   Ik kook inderdaad ook zelf voor mijn zoon. Ik heb nu een flinke voorraad in de diepvries en ben wel toe aan wat nieuws dus die website is van harte welkom! Fruit maak ik iedere dag vers, maar bij meer variatie zal ik het toch ook wel in moeten gaan vriezen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire posts van deze blog

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…

Budget uitdaging

Man werkt nu alweer twee maanden bij zijn nieuwe werkgever. Het bevalt hem erg goed en zijn nieuwe werkgever is ook erg positief. Hij leert snel en er worden regelmatig trainingsavonden ingepland. Tijdens zijn vervolgopleiding heeft hij de basis van CV-ketel onderhoud geleerd en hij kan zich hier goed mee redden.

Laatst zag ik via Facebook een oproep voor het vervangen en verplaatsen van een boiler. Ik reageerde namens man en afgelopen zaterdag mocht hij de boiler plaatsen. De vergoeding die hij hiervoor kreeg; maar liefst €200,-.

Deze €200,- kreeg hij uiteraard contant en we hebben besloten om €200,- door te zetten van de lopende rekening naar de spaarrekening. Alles wat man extra verdiend of aan fooi krijgt zetten we apart voor een nieuwe motor. Van het contante geld worden de komende vier weken de boodschappen gekocht. Per week mag ik €50,- uitgeven. De laatste tijd zaten we rond de €70,-, dit kan naar beneden zonder dat we echt op boodschappen in moeten leveren.

Het zal wel een ui…