Doorgaan naar hoofdcontent

Overlijden

Afgelopen weekend kregen we het trieste nieuws dat een tante van man overleden is. Twee maanden hiervoor overleed ook haar schoondochter. Daarnaast is schoonzus ernstig ziek en durven artsen niet te zeggen hoe lang ze nog te leven heeft. Veel ellende om ons heen waardoor ik opnieuw na ga denken over ons overlijden. Nu we een kindje hebben is het nóg belangrijker om hiervoor alles op orde te hebben. Voor mijzelf hebben we een begrafenisverzekering afgesloten. Deze heb ik al jarenlang, het verzekerde bedrag komt rond de €5.000,- uit. Tegenwoordig niet meer voldoende voor een begrafenis maar we kunnen van ons spaargeld de rest opvangen.

Mijn man heeft een hartafwijking, de premie voor een begrafenisverzekering zou hierdoor een stuk hoger uitvallen. We hebben dan ook besloten om voor hem alles op te vangen met ons spaargeld. Na de geboorte van onze zoon heb ik contact gehad met mijn verzekeraar. Zij gaven aan dat onze zoon niet bijgeschreven kon worden, omdat mijn vorm van begrafenisverzekering niet meer uitgegeven wordt. Ik zou dan een nieuwe verzekering af moeten sluiten waarbij de premie veel hoger uit zou vallen dan nu. Per kwartaal betaal ik €16,82. Daarom is hiervoor ook onze keus gevallen op de spaarrekening.

Een punt dat nog op onze to-do-list staat is het aanpassen van ons testament en het voogdijschap toewijzen. We hebben gekozen voor zus en zwager, voor ons gevoel diegene met hetzelfde idee van opvoeden. Eigenlijk moeten we dat snel eens regelen, waar ik nu al voor vrees is de factuur. Ik houd jullie op de hoogte.

Hoe hebben jullie alles geregeld? Maken jullie gebruik van een verzekering of willen jullie het zelf opvangen met spaargeld? Ik hoor graag van jullie.

Reacties

 1. Wat een rotgebeurtenissen in je familie. Zulke dingen komen altijd in golven heb ik het gevoel. We hebben allebei een uitvaartverzekering en gelukkig kon zoontje op dezelfde polis. Ik had die al van huis uit, toen ik met manlief ging samenwonen hebben we die omgezet naar een gezamenlijke polis. We betalen uit mijn hoofd 22 euro per maand. Hiervoor is een standaard uitvaart verzekerd en een geldpot van 1000 euro voor aanvullende wensen.

  Voor voogdij e.d.hebben we niks concreets geregeld, misschien wel iets om eens over na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaak een heleboel tegelijk waarna het weer rustig wordt inderdaad. Bedankt voor je reactie, €22,- in de maand voor drie personen geheel verzekerd dat valt ook te overzien! Ik vond dat hele voogdijgebeuren ook best wel lastig. Heel eerlijk, niemand zou het doen zoals jij het wilt gaan doen. Best een heel lastige keuze. Al ben ik zeer tevreden met onze beslissing. Nu nog even concreet maken. Fijne dag!

   Verwijderen
 2. Je kan voogdij ook regelen door een brief te schrijven, met daarin je wensen over voogdij, begrafenis en erfenis, en die bij je papieren op te bergen.
  Dit is niet rechtsgeldig zoals bij een testament van de notaris. Dat voordeel merk je pas als je familie ruzie gaat maken over erfenis of voogdij. Zelf merk je daar natuurlijk niets van (zittende op je hemelwolkje), maar je wilt je kind OK achterlaten.
  Je kan zelf het beste inschatten (zeker nu je een sterfgeval inde familie meemaakt) hoe je familie zich op dat gebied gedraagt.
  Soms helpt het als je de zaken (erfenis, voogdij) vooraf met je familie zoals ouders, schoonouders, en alle broers en zussen bespreekt.
  Meestal is pas na scheidingen of grote bedragen-erfenissen het echt nodig om een testament bij de notaris te maken. Of als je bijzondere wensen hebt, tov van de normale vererving. Reken op een euro of vijfhonderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is een genoeg die beschrijft hoe je zelf zaken kunt doen bij een begrafenis (en kan veel geld schelen). Ook Huisvlijt's blog ging hier laatst over.
  Misschien handig om een keertje te lezen en bij de papieren te leggen?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Gezellig dat jullie meelezen, ik hoor graag van jullie. Tips en trucs zijn altijd welkom!

Populaire berichten van deze blog

Gratis op te halen

We zijn hard aan het klussen in het nieuwe huis. In ons huidige huis ben ik aan het opruimen, uitzoeken en inpakken. Veel verkoop ik via Facebook en Marktplaats, maar er zijn ook spullen die niet de moeite zijn om te verkopen of waarop niet gereageerd wordt. Het zijn allemaal spullen die nog goed te gebruiken zijn.

Ik besloot deze gratis op internet te zetten, in de verwachting dat er zeer snel gereageerd zou worden. Het staat nu al een aantal dagen op internet en er zijn nog geen reacties. Zal iedereen aan het minimaliseren zijn? Als het van het weekend nog niet opgehaald is gaat het naar de kringloop.

Werkt het gratis ophalen bij jullie wel? Hebben jullie misschien nog tips? Ik hoor graag van jullie!

Kleding

Nu ik al een aantal jaren heel bewust met ons geld bezig ben merk ik dat mijn kleding nogal uit begint te dunnen. Zo ligt er redelijk wat verwassen en met kleine gaatjes in de kast. Ik koop veel minder en ook steeds vaker tweedehands.

Zoals ik hier ook verteld heb is mijn schoonzus in juni overleden. Na een ziektebed van bijna drie jaar, een hersentumor, heeft ze besloten euthanasie toe te passen. Voordat ze overleed gaf ze al veel kleding weg, ik kreeg toen acht kledingstukken die ik zeer regelmatig draag.

Vorige week stuurde zwager een appje met de vraag of iemand hem zou willen helpen met het uitzoeken van de kleding van zijn vrouw. Aan veel kleding hangt een herinnering en hij vond het dan ook erg moeilijk om aan te pakken. Nadat ik aangegeven had dat ik wel wilde hebben we besloten dat ik foto's ga maken van alle te verkopen kleding en deze op Marktplaats dan wel Facebook ga plaatsen.

Afgelopen weekend kwam zwager elf(!) vuilniszakken brengen. Ik schrok enigszins van de hoev…

Besparen bij de Albert Heijn

Onze wekelijkse boodschappen worden tegenwoordig altijd bij de Albert Heijn gedaan. Voorheen reed ik naar een nabijgelegen dorp om daar bij de Lidl boodschappen te doen. Maar ik maak nu gebruik van een weekmenu en schrijf van te voren een boodschappenlijstje. Op deze manier heb ik goed zicht op ons budget en ben ik van mening dat ik met de brandstofkosten erbij niet goedkoper uit ben.

Bij de Albert Heijn maak ik altijd gebruik van de scanner. Handig dat je precies weet voor hoeveel geld je in de kar hebt liggen en met zoon erbij is het helemaal makkelijk dat ik de boodschappen gelijk in kan pakken. Waar ik laatst achter ben gekomen is dat je dus ook gewoon contant af kunt rekenen wanneer je gebruik maakt van een scanner. Nooit geweten, het is zeker een pluspunt.

Contant geld en geld van tweedehands verkopen gaan in een spaarpot en het bedrag loopt soms heel snel op. Ik heb nu al twee keer boodschappen gedaan met de scanner en contant kunnen betalen. Eerder durfde ik dit niet aan en pi…